Kultura

Prvi sud posvećen rješavanju sporova iz oblasti umjetnosti uskoro u Hagu

Kada se Arbitražni sud za umjetnost (CAfA) otvori u Hagu 1. aprila, to će biti prvi sud na svijetu posvećen rješavanju isključivo pravnih sporova koji se tiču umjetnosti.

U planu je da sud posreduje u slučajevima koji uključuju sve – od autentičnosti i sporova koji se tiču intelektualne svojine i autorskih prava, kao i slučajeva koji se tiču vlasničkih i ugovornih nesuglasica.

Imenovanjem stručnjaka koji će pružiti dokaze i mišljenja o slučajevima za koje posreduju, CAfA se nada da će doprinijeti postavljanju standarda i pravnih presedana koji će imati težinu na globalnom umjetničkom tržištu.

Međutim, stranke u predmetima o kojima odlučuje sud mogu spriječiti objavljivanje odluke, tako utičući na autoritet suda i transparentnost procesa.

“Tržište cijeni anonimnost, ali je cilj da postoji objektivan i transparentan sud koji će tržište prihvatiti. Tako smo napravili balans, zadržavajući mogućnost objavljivanja odluke, pri čemu imena stranaka ostaju zaštićena. Ako bismo prisiljavali stranke da pristanu na objavljivanje imena, onda bi postojala mogućnost da izgubimo baš te stranke kojima bi CAfA mogla biti od koristi. Transparentnosti radi, smatramo da je objavljivanje odluka izuzetno važno, ali sve što možemo da uradimo je da omogućimo strankama da se drže tog pravila”, rekao je William Charron, advokat i osnivač CAfA-e.

Rad CAfA-e će se veoma razlikovati od onog konvencionalnih sudova. Njene sudije će biti stručnjaci sa bogatim iskustvom u oblasti umjetničkog prava; njena saslušanja će se moći odvijati bilo gdje, a obezbijediće svog stručnjaka za izlaganje dokaza za svaki pojedinačni slučaj.

Sud je u procesu provjere preko 100 aplikacija za koje bi trebalo da posreduje.

Send this to a friend