Kultura

Ptice su dio njegovog ličnog izraza

Kotorski likovni sladokusci imaju priliku da uživaju u tridesetak slika i crteža iz opusa “Stvaranje ptice” akademskog grafičara Vladislava Patrića iz Nikšića. Postavka koja je preksinoć otvorena u Gradskoj galeriji je njegova šesta samostalna izložba, prva u Kotoru, a druga na primorju. U malo izmijenjenom sadržaju postavka je prošle godine bila izložena i u Petrovcu, a mladi, ambiciozni umjetnik najavljuje još izložbi na jugu Crne Gore.

– Drago mi je što izlažem u ovoj galeriji, svako predstavljanje za umjetnika je veoma bitno. Samim tim što se moje ptice nalaze u ovom prostoru, one daju neku energiju, važno je da su viđene. Imao sam nekoliko izložbi u Nikšiću, Pljevljima, centralni i sjeverni dio Crne Gore je više upoznat sa mojim radovima i ove godine sam odlučio da napravim seriju izložbi kojima ću se predstaviti ljudima sa primorja. Publika je ista, razlika je samo u drugim stvarima, možda čak i u načinu razmišljanja, kaže Patrić za “Dan”. Fascinacija pticama kod njega postoji odavno, ptice se pominju u svim mitovima, religijama, kulturama. Njegovo zanatsko opredjeljenje – grafika, ostavila je traga i na jednostavni crtež ptica, čisti, jasni, snažni potezi koji dočaravaju ptičju paperjastu, slobodarsku suštinu bića.

– Crtež je osnova svih mojih radova, koji su urađeni u tehnici ulja na papiru. S obzirom da se papir i ulje veoma teško mogu spojiti, u pitanju je tehnologija, čiju recepturu želim da zadržim za sebe. Prilično je teško održati sliku na papiru, međutim, ove slike su postale dio mog ličnog izraza, koji je veoma teško ponoviti, čak bi mi bilo teško da i sam iskopiram svoju sliku. Ptica je simbol slobode i nastojim da ne prikažem vrstu ptice, nego da je depersonalizujem dok ne izgubi svoje karakteristike, da se osjeti taj prvi let, taj prvi “skok u nebo”, njena suština. Crtež dominira, jer sa njim pravim kompromis između ovoga svijeta i svijeta tih živih ptica koje lete, da osjetim taj duh koji ima potpunu slobodu da ide gdje god hoće, da radi što god hoće i da uzme koji god oblik hoće, objašnjava umjetnik. Priznaje da je danas na likovnoj sceni dosta teško biti originalan i svoj.

– Teško je da se održite na likovnoj sceni i da održite taj kvalitet, taj neki unutrašnji osjećaj, koji svaki umjetnik, ne samo ja, želi da prilikom izložbe pokaže posmatraču. Kod umjetnika je najbitnija osobina iskrenost. Posmatraču djelo može da se svidi ili da mu se ne svidi, ako je umjetnik iskren, radiće samo ono što se njemu sviđa, da pokaže neki pravac u umjetnosti koji je blizak njegovom unutarnjem biću, što je najbitnije, kaže umjetnik. Nažalost, dodaje on, postoji i tehnički dio – svi umjetnici koje poznaje ponekad moraju da urade neki portret, pejzaž, nešto komercijalno što se traži od njih, ali od toga je veoma teško živjeti. Sve iziskuje troškove koji su za naše uslove veoma veliki.

Vladislav koji je diplomirao na grafičkom odsjeku Akademiji umetnosti u Novom Sadu, trenutno odrađuje pripravnički staž u jednoj školi, predaje likovnu kulturu, ali priznaje da više voli da se bavi slikama. Priprema slike za izložbu u Podgorici, koja će biti uskoro. Obećava da će biti još izložbi sa pticama “zato što još nije upoznao kritiku-publiku sa njima”, te će se na ovoj temi zadržati još malo. Radi i projekat sa aktovima, gdje depersonalizuje ljudsko tijelo, sa težnjom da dokuči suštinu.

Mladima poručuje da istraju u onome što rade, bez obzira na sve, da uvijek nastavljaju dalje i da vjeruju u to što rade, to je najbitnije.

Send this to a friend