Kultura

Radunović: Perper traje jer se nije po svaku cijenu odrekao sebe

Danas, nakon gotovo četvrt vijeka postojanja, ova kultna grupa i dalje suvereno vlada crnogorskom muzičkom scenom. 

U intervju za Pobjedu, frontmen grupe Nikola Radunović, prisjeća se vremena u kome su napravili prve muzičke korake. A priča i o tome kako su u najvećoj ekspanziji turbo folka i densa uspjeli da nametnu svoj originalni muzički stil i da traju do danas…

„Moguće da je činjenica da smo počeli da snimamo u periodu početka urušavanja bivše Jugoslavije, u vremenu koje je obilovalo užasnom muzikom i primitivnim porukama svih vrsta putem mnogih medija, doprinjela da očvrsnemo i postanemo svjesniji da jedini način da traješ ustvari jeste da budeš iskren i ne podilaziš trendovima i onome što je najgora potreba široke publike. Doduše, nijesam siguran da li samo to, jer vidim da već neko vrijeme traju i potpuno promašene priče, koje nalaze neke prizemne zajedničke interese i opstaju uprkos činjenici da se radi o potpuno bezvrijednim kombinacijama“, priča in.

Naravno, kako je dodao, ne govori samo o muzici, nego o svim oblicima organizovanja uključujući građanska, politička, NVO, razna umjetnička i slično. 

„Za ,,Perper“ je možda bilo ključno to što smo ipak dovoljno svjesni vremena i prostora u kojem živimo, i nijesmo nikad bili spremni da uđemo u nešto što bi možda kratkoročno donijelo neku korist, no na duge staze bi to možda bile velike greške“, smatra Radunović.

On je naglasio da je Perper počeo da radi u užasnim vremenima i od starta nijesu krili ko su. 

„Mislim da je činjenica da trajemo i to što se nijesmo po svaku cijenu odrekli sebe, glavni faktor zbog kojeg nas oni koji nas vole, vole. Naravno, ima uvijek i onih koji vas ne vole i koji su spremni da vas svrstavaju u ovaj ili onaj koš, ali mi smo mirni jer znamo da smo oduvjek bili samo svoji. Vjerujem da je dobro što su pojedine kolege napravile karijeru u Beogradu jer je to jedini način da vas region čuje. Zagreb je zatvoren za izvođače sa ovih prostora a ostali centri nemaju moć da vas lansiraju. Mi, nažalost, još radije dajemo pare i medijski prostor kolegama iz okruženja, a ne vidimo koliko je našima teško da tamo neđe zarađuju i nastupaju. U tom smislu, volio bih da se odavde može napraviti dovoljno jaka baza koja prije svega medijski može da lansira izvođače u region“, naglasio je Radunović.

Odgovarajući na pitanje kako danas vidi muzičku scenu u Crnoj Gori i da li među mladim bendovima prepoznaje one koji uspješno slijede njihov muzički pravac Radunović je rekao da vjeruje da svako treba da radi onako kako on osjeća.

“To je čini mi se jedino ispravno. Imaš viziju, slijedi je! Muzička scena u Crnoj Gori ne postoji. Imamo puno talentovanih, a i odličnih muzičara. Ima mnogo i prosječnih, ali i onih ispod prosjeka, kao i svuda. Nažalost, opet mediji jednima ili drugima iz ovih ili onih razloga daju više ili manje prostora. Ali još uvijek se ne dešava da se prostor da onima koji su najtalentovaniji. Nema interesa za to, jer takvi neće da se uklapaju u estradu, a moćnike iz medija uglavnom interesuje estrada, ne umjetnost. Sve se pretvorilo u proračun koliko će neko para da uzme. Mi imamo svega nekoliko bendova koji rade povremeno i to u lošim uslovima. Uglavnom su to bendovi neke alternative, a mejnstrim je malo. Tu i tamo se pojavi neko ko lijepo pjeva, ali nažalost ljudi pogrešno traže svoju promociju preko ovih TV emisija tipa Idol, X faktor i slično… To je više priča koja služi vlasnicima televizija za zaradu nego što to ima smisla za onoga ko zaista želi da bude muzičar”, zaključio je on.

Send this to a friend