Kultura

Rani jadi, prva ovogodišnja premijera Kraljevskog pozorišta Zetski dom

Predstava “Rani jadi”, po motivima istoimenog djela Danila Kiša, u režiji Petra Pejakovića, čiji su akteri djeca i mladi iz Prijestonice Cetinje, biće premijerno izvedena u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”, u srijedu, 19. maja 2021. godine s početkom u 19 sati.

Prema riječima Ilije Subotića, direktora Kraljevskog pozorišta, aktivno učešće djece i mladih u kulturnom životu Crne Gore, a posebno njihova veća zastupljenost u kreiranju pozorišnih programa i projekata, predstavlja javni interes i jedan od prioriteta najstarijeg državnog teatra.

Subotić je izrazio zadovoljstvo što normalizacijom repertoarskih aktivnosti u 2021. godini sa radom nastavlja i Studio Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ – važan i zanimljiv obrazovni program, u okviru kojeg će 19. maja biti premijerno izvedena navedena predstava.

Umjetnička direktora Lidija Dedović podsjetila je da je Petar Pejaković, pedagog i reditelj, zajedno sa dramaturgom Rajkom Radulovićem i ostalim saradnicima ušao u izuzetno kreativan proces – dokumentarnu formu, sa djecom Cetinja na važnu i sveobuhvatnu temu djetinjstva koja se nije preipitivala određeno vrijeme.

“Djetinjstvo svi sadržimo bez obzira koje smo generacije ili uzrasne dobi, tako da ovu predstavu trebaju sa pažnjom da pogledaju svi uzrasti i sve generacije”, istakla je Dedović.

Dramaturg Rajko Radulović izrazio je zadovoljstvo što poslije pauze scena Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” nastavlja život upravo sa najmlađima, a to je podsticaj koji nam treba u ovom vremenu.

“Ovo je dokumentarno pozoriste, ja bih dodao fragmentarne priče koje su čiste, onako kako samo dijete može da ih izgovori, a bave se jako velikim i jako teškim temama. Siguran sam da će ova predstava imati to haramatično iskustvo, publika će se definitivno poistovjetiti sa pričama. Takođe sam siguran da će ova predstava imati katarzu, a to je cilj svake predstave”, istakao je Radulović.

Reditelj Petar Pejaković podsjetio je da je rad na predstavi “Rani jadi” u okviru Studija Kraljevskog pozorišta sa djecom Cetinja otpočeo prije više od dvije godine čitanjem Kišove božanstvene priče o njegovom djetinjstvu.

“Danilo Kiš je napravio genijalno književno djelo, kao jedan od najznačajnijih evropskih pisaca XX vijeka. Odlučili smo da napravimo predstavu koja je inspirisana Kišovim pričama pa će djeca na ovoj sceni pričati svoje životne priče. Djeca Cetinja održaće pravi, veliki čas da sve može da bude mnogo bolje. Kiš kaže u jednom od svojih intervjua, nažalost na kraju svog prekratkog života, da je nekako ostao dužan i sebi i Cetinju da napiše knjigu, priče ili roman o Cetinju, o svom djetinjstvu i mladosti koju je proveo ovdje, pa mi na neki način odužujemo taj mali dug. Ovo je priča o ovom gradu, priča o djetinjstvu prodevenom u ovom gradu, o nekim jadima našeg vremena, i nadam se da će dio njegovih priča kod djece i gledalaca razviti kreativnost, oblikovati umjetnost kako bi u svakoj stvari oko sebe, ma kakva ona bila, prepoznali ljepotu, dobrotu i istinitost”.

Učenica Tamara Jovićević je istakla da predstava “Rani jadi” u njoj izaziva različite emocije, samim tim što poput drugih učesnika dijeli svoje priče, dok je Damjan Stanojević podsjetio na početke rada na predstavi, pauzu zbog korona virusa, dvomjesečne online probe, te izrazio zadovoljstvo što će sa svojim drugarima igrati pred publikom 19. i 20. maja.

U predstavi još igraju: Aleksa Petrović, Lazar Martinović, Marija Pobor, Tamara Karan, Sofija Stevanović, Tara Perović, Anđela Pavlović, Krsto Pejović, Dimitrije Janković, Filip Ivanović i Vukota Čelebić.

Realizaciji predstave „Rani jadi“ započela je 2019. godine, dok je rad u nekoliko navrata prekidan zbog pandemije korona virusa.

Nakon premijere 19. maja 2021. godine u 19 sati, predstava će biti odigrana i dan kasnije u istom terminu.

Send this to a friend