Kultura

”Poruke iz prošlosti”: Raspisani konkursi za kratke priče i ilustracije o stećcima

Realizatori međunarodnog projekta ”Poruke iz prošlosti”, posvećenog stećcima kao kulturnoj baštini država Zapadnog Balkana, raspisali su konkurs za kratke priče i ilustracije i to za književnike i umjetnike iz regiona i učenike iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Rok za dostavljanje radova je 25. april, a propozicije konkursa se mogu pronaći na zvaničnim sajtovima realizatora projekta JU Muzeja grada Zenice i suorganizatora NVO Akademije društvenih nauka iz Bijelog Polja i Opštinske biblioteke ”Slovo” iz Lapova.

„Projekat se temelji na nekoliko aktivnosti čiji je cilj revitalizacija poruka ispisanih na stećcima, kao spomenicima kulture koji su prisutni u sve tri države. Bilo da je riječ o pismenosti, zakonodavstvu, životu na dvoru, religiji, svakodnevici, ma kom drugom aspektu društvenog života, zanima nas da predstavimo sadržaje koji nas spajaju, ukazuju na kontinuitet suživota na Zapadnom Balkanu“, navode u saopštenju.

Dodaju da dijeljenje iste i slične kulture svjedoči o zajedničkim korijenima savremenih naroda.

”Naš cilj je kreirati nove priče o stećku sljedeći poruke iz prošlosti, stoga raspisujemo konkurs za priče i ilustracije čiji je motiv stećak, a mogu se prijaviti afirmisani autori, kao i učenici iz ove tri države”, napominju realizatori projekta i ističu da će zbirke priča i ilustracije biti predstavljeni na partnerskim festivalima u Zenici, Bijelom Polju i Lapovu.

Detaljnije inofrmacije o propozicijama konkursa možete pronaći na portalu www.refesticon.com

Send this to a friend