Kultura

Reditelju Željku Sošiću godišnja nagrada časopisa “Komune”

Reditelj i scenarista TV serije „Božićni ustanak“ Željko Sošić kazao je sinoć da je crnogorski identitet na teritoriji cijele Evrope najviše napadan i osporavan, a najmanje branjen i čuvan.

“Zbog toga naša kultura, umjetnost i kulturna, politika moraju biti otvoreni i pokazati se najboljim branikom našeg identiteta, nacionalnog i državotvornog bića”, kazao je Sošić, kojemu je u hotelu „Podgorica” uručena glavna godišnja nagrada časopisa „Komuna“, za očuvanje, promociju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore. Priznanje, koje mu je uručio predsjednik Skupštine Ivan Brajović, Sošiću je pripalo za TV seriju „Božićni ustanak“, prvom projektu ove vrste u istoriji crnogroske televizijske produkcije. Serija je, takođe, na popularan način prikazala nepoznati i arhivirani dio crnogorske istorije.

O glavnoj i ostalim nagradama odlučio je žiri u kojem su bili književnik i publicista Marijan Mašo Miljić, mr Željko Rutović i glavni urednik „Komune“ Minja Bojanić.

Priznanje ekipi

Reditelj Sošić naglasio je da je „Božićni ustanak“ proizvod autorstava i rada velikog broja ljudi. Zato je ova nagrada, kako je rekao, priznanje cijeloj ekipi serije. Ekipi koja je, prema njegovim riječima, imala dovoljno hrabrosti, znanja i snage da se uhvati ukoštac sa velikim izazovima, problemima i dilemama u petogodišnjem radu na projektu.

“To što je ovo prva serija sa istorijskom tematikom u istoriji crnogorske TV produkcije, nije nam bio veliki kompliment i privilegija, već teret, obaveza i odgovornost pred istorijskim istinama, događajima, ali i pred današnjim gledaocima kojima se mora na jasan i dostojanstven način predstaviti ono što smo smatrali istorijskom istinom i vrijednim prikazivanja. To što je prva serija ovog tipa govori jasno o tome u kakvom se stanju nalaze naša kultura i naš identitet”, rekao je Sošić. Žiri je konstatovao da je serija „Božićni ustanak“, po svom sadržaju, tematskom okviru, istorijsko-kulturološkoj dimenziji, etnografskim odlikama, jeziku i običajima, primjer očuvanja svekolike baštine Crne Gore.

“Serija je autentični, sveobuhvatni, audio-vizuelni prikaz jednog vremena i baštine jednog naroda, oživljen, emitovan i sačuvan kao istorijska, kulturološka studija kojom se, primjereno nazivu nagrade, čuva istorijska, umjetnička i kulturna baština Crne Gore”, saopštio je predsjednik žirija Marijan Mašo Milljić.

Specijalna plaketa za očuvanje, promociju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore dodijeljena je Milanu Mišu Brajeviću, istaknutom društveno-političkom i kulturnom pregaocu, neumornom istraživaču i sakupljaču narodnog blaga i narodnih umotvorina.

“On je svojim dugogodišnjim, upornim, strpljivim i znalačkim radom uspio da u osam knjiga prikupi i objavi zamašnu i značajnu građu iz crnogorske nematerijalne kulturne baštine”, kazao je Miljić. Brajeviću je plaketu uručila sekretarka za kulturu i sport glavnog grada Nela Savković Vukčević.

Plaketu „Komune” dobio je dekan Fakulteta za crnogorski jezik, prof. dr Adnan Čirgić, za knjigu „Crnogorska usmena tužbalica”. Riječ je o prvoj monografiji posvećenoj ovom žanru naše usmene književnosti tužbalici, kao jednoj od najdubljih i najemotivnijih narodnih pjesama.

“Ova monografija pristupa tužbalici sa više aspekata filološkog, književno-istorijskog i književno-teorijskog, lingvističkog, antropološkog i nadasve folklorističkog, etnografskog i kulturološkog”, istakao je Miljić.

U Čirgićevo ime, plaketu je primio njegov kolega Ethem Mandić, a nagradu je uručio direktor „Komune” Amer Ramusović.

Riznica gradova

Plaketa je pripala i portalu „Montenegro Magazin”, koji, pored ostalih društveno-odgovornih tema, promoviše i teme zaštite crnogorske kultrune baštine.

“U saradni sa Ministarstvom kulture, redakcija ovog portala je realizovala i projekat „Kulturna baština, riznica gradova”. Cilj projekta bio je afirmacija crnogorske kulture sa akcentom na vrijednost kulturne baštine”, kazao je Miljić. Glavnoj urednici Montenegro magazina Vedrani Tadić plaketu je uručio glavni urednik „Komune” Minja Bojanić.

U ime Ministarstva kulture pristunima se obratio i mr Željko Rutović, kao i likovni urednik „Komune” Vojislav Bulatović. Program su obogatili djevojčice i dječaci iz KUD-a „Vrelo Ribnice”, kao i gitarista Radoš Malidžan.

Send this to a friend