Kultura

Rekonstruiše se Zadužbina Duković, uskoro novi krov

Foto: Radio Jadran

Na kući Zadužbine Duković u Herceg Novom, nakon višedecenijskog čekanja, uveliko teče rekonstrukcija.

Kako za Radio Jadran kaže predsjednica UO Fondacije Duković Mirjana Radojičić, radovi zbog loših vremenskih prilika kasne i u fazi su kada je potrebno skidati krov.

“Čekamo lijepo vrijeme kako bismo skinuli krov. Urađene su betonske ploče. Nastavljamo sa radovima i bez obzira na kašnjenje, nastojimo da sve bude kvalitetno obavljeno. Nadzorni organ je građevinski inženjer, Mirko Balabušić. On je ujedno i član Upravnog odobra i prati radove”. kazala je ona.

Izvođač je firma Brenting DOO iz Herceg Novog, koja je izabrana kao najpovoljniji ponuđač na tenderu, jer je dala ponudu za čak 10.000 eura nižu od ostalih.

Foto: Radio Jadran

“Posao se radi polako i strpljivo, kako bi sve bilo kvalitetno i zgrada na pravi način zaštićena od propadanja. Prva faza radova obuhvata konstruktivnu sanaciju cijelog objekta. Međutim, ne može se precizirati kada će to biti privedeno kraju, jer sve zavisi od vremenskih prilika koje odlažu skidanje krova”, istakla je Radojičić.

 

Objekat Zadužbine Duković sagrađen je 1888. godine. Pripadao je Velimiru Lombardiću i njegovoj supruzi Elizi, rođenoj Duković, koja nakon smrti muža nasljeđuje  cjelokupno imanje, tri kuće na Toploj, 28.000 kvadrata zemljišta, kao i imanje u Italiji. To je ostavila svom gradu, a nazvala Zadužbinu po ocu Aleksandru.

Zadužbinski odbor od prihoda koji se izdavanjem prostora ostvaruje u Trstu nastoji stalno da imovinu uveća, a sada i da obnovi urušenu zgradu u Risanskoj 2, te da  nastavi sa kreditiranjem studenata lijepih umjetnosti, po volji Elize Lombardić Duković.

Testament je sačinjen u Firenci 1907. godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

“mladih Srba oba spola pravoslavne vjeroispovjesti u nauci, književnosti, umjetnostima kao muzici, pjevanju, a prvenstveno ovim dvjema posljednjim” Zaista je lijepo što ste prenijeli ovaj tekst ali treba napomenut zašto su pokojnici tačno namijenili ovu zadužbinu, a to je ova prva rečenica mog komentara koja je pod navodnicima. I opet nije problem ni da se stipendira neko dijete koje je… Više »

Send this to a friend