Kultura

Rekonstrukcija kuće Iva Andrića čeka lijepo vrijeme

Opština Herceg Novi i tim stručnih saradnika nijesu odustali od projekta rekonstrukcije bivše kuće Nobelovca Iva Andrića na Toploj.

Kako javlja Radio jadran, tom poslu nije pogodovalo vrijeme, pa se za početak rekonstrukcije zdanja, koje godinama propada, čekaju sunčani dani.

Kako je ranije u više navrata saopšteno, kuća bi za posjetioce trebalo da bude otvorena 1. juna.

Prioritet u uređenju imaće dvorište, koje je zamišljeno da bude „sjedište kulture grada“. Budući da sama kuća nije velikih gabarita, u unutrašnjosti neće biti većih izmjena.

Direktor Agencije za izgradnju i razvoj grada Boro Lučić kaže da sve što je predviđeno trebalo bi da oslika prvobitni izgled enterijera.

“Neće se ići na “dramatične” poteze već će svi radovi biti prilagođavanje originalnom izgledu, po nacrtima koje smo mogli da nađemo u arhivima. Uz uređenje kupatila, gdje je više riječ o sanaciji”, pojasnio je on.

Za kuću Andrića Herceg fest je prije dvije godine izvršio dekaptaciju vode koja je bila u temeljima i podrumima. Obavljena su i geodetska premjeravanja. Njen đardin, bio je u 2016. godini dio HFF-MFF, za studentsku filmsku selekciju. Sama kuća nikada nije doživjela obnovu, poslije višegodišnjeg zakupa i korišćenja za restoran.

Andrić je kuću u Njegoševoj ulici sagradio 1964. godine kada se sa suprugom Milicom doselio iz Beograda.

Nakon njegove smrti, opština je otkupila kuću od njegovih nasljednika, sa željom da ubuduće služi kulturi i umjetnosti.

Send this to a friend