Kultura

Roman crnogorske autorke Nine Vuksanović promovisan u Beogradu

Treći roman “Đina“ crnogorske autorke Nine Vuksanović, promovisan je u (Centru za obrazovanje i kulturu “Božidarac 1947”) u Beogradu.

O romanu pred nekoliko desetina ljudi govorile su profesorice svjetske književnostima, dok je na flauti u pauzama svirala apsolventkinja Muzičke akademije koje je iz izvela tradicionalne numere sa crnogorskog područja.

Kako navodi autorka, roman provodi čitaoca kroz Đininu biografiju kao ispovijest i upoznaje život crnogorskog mentaliteta koji snažno proživljava glavna junakinja i koji obilježava njen period djevojaštva pa i kasnije. Roman je prožet brojnim sporednim likovima koji su na neki način obilježili Đinin život. Karakterizacija nikada prežaljene ljubavi sa Davorinom Petričevićem, violinistom uvodi čitaoca u jedan romantičan ljubavni svijet za tužnim završetkom.

“U romanu ispisujem stranice o željama, potrebama, iluzijama, pokornosti i životu kakav Đina nije priželjkivala. Nemoćna da se suprotstavi moralnim načelima i predrasudama svog naroda, prevshodno majke i bliskih rođaka koji su joj legitimno pravo slobode sasijecali u korijenu, odveli je sa puta specijalizacije u Francusku i kreiranja sopstvenog života prema svojim potrebama i željama. Počev od perioda prvog zaljubljivanja, ljubavi sa Davorinom, sklapanja braka sa Kostom, a kasnije i odluci da se razvede od Koste, spriječena je bila da sluša svoje srce i razum. Roman je ujedno i ispovijest i pripovijest u kojoj se događaji jasno razotkrivaju kroz refleksiju unutrašnjeg realizma glavne junakinje, okružene dogmama, predrasudama, lažnim moralom i primitivizmom sporednih likova”, otkrila je Vuksanović.

Autorka romana je istakla da veličina stradanja žrtve koju podnosi Đina, i neko poput nje, je nemjerljiva posmatraču. Kako ističe, silina tog osjećaja je najbolje znana akteru takve priče, a mnogo manje senzitivnom posmatraču “koji nije rezistentan na nečiji život kakav je Đinin“.

“Uvijek je isplativo boriti se za sve ono čemu čovjek stremi i što ga čini sretnim, što je Đini izmaklo. Zarad lične sreće i realizacije životnih priželjkivanja, u takvoj atmosferi je neophodno pregršt snage i volje da se bude svoj, a istovremeno biti prihvatljiv drugima i zbog svoje autentičnosti ne biti osuđivan. Đina je očekivanja drugih stavila ispred svojih želja i snova, kako ne bi bila osuđivana i na taj način postala žrtva patrijarhalnosti”, rekla je Vuksanović.

Upitana otkud želja da se bavi ovom temom, autorka objašnjava da “negdje u dubini duše mi je dovoljno glasno odzvanjao glas bez indicija isčezavanja, jer istine ili tavore ili živuju i hoće da se o njima priča“.

Autorka dodaje da je posveta namijenjena crnogorskom narodu i svim ženama u kojima postoji i tračak vjere da bi slušajući svoje srce mogle biti srećne.

“Duboko vjerujem da će „Đina“ biti prijemčiva crnogorskom mentalitetu. Obećavam da će fabula, karakterizacija likova i događaja, čitaoca držati zainteresovanim. Roman će najbrže stići do ženskih srca koja treba da izgrade visok stepen samopostovanja kako bi osim ljubavi prema sebi, koja je neophodna za sreću, slušale svoje srce i razum”, poručila je Vuksanović.

Autorka Vuksanović ima za sobom dva romana “Vjerujem“ i “Njena vjekovna snaga“, te se nada da će trećim uspjeti da dopre do srca crnogorskog naroda. Vuksanovićeva je završila Filozofski fakultet u Nikšiću, majka je dvije ćerke i živi u Beogradu.

Send this to a friend