Kultura

RUTA nastavlja misiju saradnje pozorišta u regionu

Regionalna unija teatara Grupa Triglav (RUTA Grupa Triglav ) nastavlja svoju misiju saradnje pozorišta u regionu na Brionima od 13. do 25. avgusta. Domaćin festivala je Ulysses teatar, a Gradsko pozorište Podgorica će 17. avgusta na Malom Brionu u Hrvatskoj izvesti predstavu ,,Don Kihot” koju je, po motivima Migela de Servantesa režirao Andraš Urban, saopšteno je iz glavnog grada.

Gradonačelnik Ivan Vuković prisustvovao je otvaranju festivala i istakao da je organizacija i ove godine na zavidnom nivou, te da je ponosan na činjenicu da je Gradsko pozorište dio ove priče i da Podgoricu i Crnu Goru predstavljamo na pravi način.

“Fenomenalni utisci, kao i kada su teatri iz regiona bili naši gosti. Prilikom ove posjete, imao sam priliku da razgovaram sa velikim brojem kulturnih djelatnika iz regiona koji dijele mišljenje da je RUTA sjajan projekat čija se misija, regionalno povezivanje umjetnika, vrlo uspješno realizuje.” zaključio je Vuković.

Na svečanom otvaranju na tvrđavi Minor na Malom Brionu 13. avgusta teatar Ulysses je izveo predstavu ,,Kralj Lir” Viljema Šekspira, u režiji Lenke Udovički, sa Radem Šerbedžijom u glavnoj ulozi, nakon čega slijede gostovanja partnerskih kazališta.

Napominju da će se Mestno gledališče iz Slovenije predstaviti publici 19. avgusta s predstavom Ize Strehar ,,Iskoristi i odbaci me” u režiji Gregora Grudena.

Dodaju da Kamemi teatar 55 iz Sarajeva na Malom Brionu gostuje 21. avgusta s predstavom Vedrana Fajkovića ,,Pozorište za početnike” u režiji Admira Glamočeka, a Dramski teatar Skoplje 23. avgusta s predstavom Daniela Glattauera ,,Čudesna terapija u režiji Dimče Nikolovskog.

Festival će zatvoriti Beogradsko dramsko pozorište, dodaju, koje će 25. avgusta izvesti predstavu ,,Ružni, prljavi, zli” Slobodana Obradovića (po motivima filma E. Scole) u režiji Lenke Udovički. J.B

RUTA Grupa Triglav je mreža partnerskih pozorišta iz gradova zemalja regije koju uz Gradsko pozorište iz Podgorice čine i pozorište Ulysses, Mestno gledališče ljubljansko, Beogradsko dramsko pozorište, Kamemi teatar 55 iz Sarajeva i Dramski teatar Skoplje.

“Ideja koja stoji iza regionalne unije je otvaranje vrata za saradnju između pozorišta u regionu, kako bi se podstakla interakcija, kako između profesionalaca iz pozorišne struke, tako i s publikom kojoj se pruža prilika za upoznavanje sa recentnom pozorišnom produkcijom iz susjednih zemalja. RUTA Grupa Triglav zamišljena je kao niz festivala koji bi se u razmacima od nekoliko mjeseci održavali u gradovima domaćinima iz kojih dolaze potpisnici projekta”, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju, prvi festival RUTA je organizovan u Beogradskom dramskom pozorištu u prvoj sedmici decembra 2019. godine, a domaćin drugog festivala održanog od 2. do 7. marta prošle godine bilo je Gradsko pozorište Podgorica.

Send this to a friend