Kultura

SDP Cetinje poziva nadležne da ispitaju nestanak predmeta u Narodnom muzeju

Opštinski odbor Socijaldemokratske partije Cetinje poziva nadležne državne insitucije da u najkraćem mogućem roku ispitaju sve navode o nestanku vrijednog muzejskog nasljeđa iz Narodnog muzeja Crne Gore.

<<<Berkuljan tvrdi: Podaci o nestalim predmetima netačni, podnijeću krivičnu prijavu<<<

Kako je saopštio Milutin Daka Darić iz OO SDP Cetinje, podaci koje je uvaženi Saša Berkuljan prvi iznio i na valjan način dokumentavao, pokazaju da su se u dužem vremenskog periodu iz Narodnog muzeja iznosili i otuđivali vrijedni eksponati, slike, fotografije, dokumenta ali i desetine predmeta sa značajnim istorijskim značajem.

“Nebriga o vlastitom istorijskom nasljeđu je neprihvatljiva jer je upravo to nasljeđe najbitnija osnova za izgradnju kulturnog i državnog identiteta. Veličina jedne države se ne svodi samo na broj stanovnika ili BDP, nego i na istorijsko i kulturno nasljeđe kojim je ta zajednica doprinijela evropskoj i svetskoj kulturi”, tvrdi on.

Darić ističe da hiljadugodišnje trajanje Crne Gore, četiri kraljevske dinastije, državna tradicija i bogato kulturno nasljeđe nas svrstavaju u grupu zemalja koje suštinski pokazuju da imaju duboku istorijsku ukorijenjenost.

“Zbog svega ovoga, nadležni državni organi moraju što prije izaći za konkrentnim informacija o ovom pitanju kako bi se utvrdila personalna odgovornost i skinuo nepotrebni medijski teret sa zapošljenih u Narodnom muzeju, jer smo ubijeđeni da ogromna većina njih obavlja svoj posao na valjan, častan i odgovoran način”, naglašava on.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Blago
Gost
Blago

Neka što su krali, nego što se i sad “LIJEPO” čuva imovina muzeja.Niko nizašta nema odgovornost, niko nikome ne može ništa da naredi, neki se samo pola sata pojave pa idu na privatne poslove: prodaju pršute, prave kuhinje, prodaju stare razdužene suvenire, dok drugi pođe u Tuzi kupe malo suvenira pa ih po debeloj cijeni prodaju u muzejske suvenirnice.A onda… Više »

dBB
Gost
dBB

Kako ,pa nadlezni su krali ili pomagali u kradi

Send this to a friend