Kultura

Selekcija studentskih filmova donosi iskrenost i emociju koju osjeća i publika

Bogata selekcija od čak 33 studentska filma sa 11 akademija i fakulteta dramskih umjetnosti  iz šireg regiona zavrtjeće se od 02. do 06. avgusta na 34. FFHN-MFF na staroj adresi, u amfiteatru Dvorane Park, ili nekada amfiteatru Hercegnovskog Pozorišta, pred palatom Burovina, svake večeri od 21 sat.

Selektorka, Novljanka, dramska spisateljica Maja Todorović, odrastala je uz novski festival, dok je studirala  bila je  koordinatorka za studentsku selekciju, u ovom festivalskom segmentu gledali smo i njene studentske filmove, pa je ove godine selektorski posao obavila s radošću i posebnom pažnjom, kako kaže “na domaćem terenu” ističući da studentima “kreativnosti nije manjkalo”.

Potvrda za to stiže i iz Herceg Novog. Izvan konkurencije, u selekciji studentskih ostvarenja  prvi će biti prikazan film Bokahontas.  Režiju potpisuje Novljanka, Jana Radan koja je učestvovala  i u pisanju scenarija  sa Dariom Ilić-Vujović, Vjerom Bulajić i Slađanom Vujović. I uloge tumače Novljani, Daria Ilić-Vujović, Dragana Dabović (voiceover), Vjera Bulajić, Luka Dubanek, Robert Moris i Vasilije Garić. Jana Radan je studentkinja Fakulteta za medije i komunikacije Beograd, a Bokahontas je fiktivni eko-dokumentarac iz budućnosti: sjećanje na jedno ljeto, na odrastanje u Boki Kotorskoj, najljepšem zalivu na svijetu, tokom pandemije čudne bolesti koja je izmijeila planetu.

Drugi film iz studentske selekcije koji je okupio ekipu kreativnih Novljana je ostvarenje Dvije čistačice i domar reditelja i scenariste Ernesta Kolarića, studenta  cetinjskog FDU. Uloge su povjerene Slađani Vujović,Bojani Malinovskoj i Željku Vaviću. Film donosi priču o svakodnevici dvije čistačice od kojih je jedna u zrelijim godinama, a njen odnos sa mlađom koleginicim poremetiće nalet ljubomore. Film je sniman u Institutu Igalo.

Filmovi na 34. FFHN-MFF stižu sa FDU Cetinje, FDU Beograd, AU Banja Luka, AU Novi Sad, FMK Beograd, AU Beograd, ASU Sarajevo, ADU Zagreb, UNATC Bukurešt, FDU Skopje i Akademija za gledališče, radio, film in televizijo – Ljubljana.

“Na ovogodišnju selekciju je, kao i na naš život u cijelini uticala pandemija. Sa pojedinih Akademija i Fakulteta smo dobili manji broj filmova, jednostavno jer studenti nisu uspjeli da snime filmove zbog karantina, te mnogi tek sad kreću sa snimanjem. Ali bez obzira na to, ovogodišnja selekcija može da se pohvali učešćem jedanaest akademija odnosno fakuleta”, kaže selektorka Maja Todorović.

Ovogodišnja selekcija mogla bi da se nazove intimne priče običnih ljudi, jer gotovo svi izabrani filmovi tretiraju neke drame i probleme koje većina nas ima.

“Očekivala sam da će se većina filmova baviti pandemijom, ali na sreću nisu. Kažem na sreću jer, kako je britanski umjetnik i dizajner Stiven Silver rekao u jednoj kolumni: Napokon smo izašli iz kuće i pandemije i sad treba da idem da gledam film o toj istoj pandemiji i ljudima zatvorenim u kući?! Ne hvala”.

Ono što je izdvojilo ove filmove nije samo kvalitet u cjelini već i vrlo iskren i smio pristup temi – nema uljepšavanja, isforsiranih zaključaka- pred nama je sirova, ponekad surova stvarnost. Mislim da sve to govori i o jednoj generalnoj potrebi i tendenciji- vraćanje likovima i pričama koje autore zaista intimno diraju i zanimaju, bez kalkulacija i krojenja filmova prema bilo čijim očekivanjima. A baš tada se desi magija – iskrenost i emociju koju su autori unijeli u svoje filmove neminovno osjećamo i mi dok ih gledamo”, ističe selektorka.

Program za ponedjeljak, 02. avgust: Bokahontas Jane Radan (izvan konkurencije), a u konkurenciji su iz BiH ostvarenja Kuća ima rogove Stefana Tomića i Sužanj Igora Đurića, iz Crne Gore Velika dostignuća Nikole Vučinića, Neko treći Milorada Milatovića i Dvije čistačice i domar Ernesta Kolarića, a iz Srbije Velikani Milorada Savanovića.

U utorak, 03. avgusta vidjećemo šest filmova studenata iz Srbije: Ludi Luke Mihajlovića, Ništa se nije čulo i Put Pavla Pavlovića, Sve kako treba Nikole Stojanovića, Porodični odmor Katarine Koljević i Milanče Jelisavete Nikolić.

Srijeda 04. avgust rezervisana je za ostvarenja: Pas i vetar Jovane Marković, Budna deca sanjaju Hane Piščevič, Znaš šta sanjam kad imam noćne more Aglaje Filipović  i Hvatač snova Marka Đurića iz Srbije, kao i filmove studenata iz Bosne i Hercegovine Grad koji mrzim Gabrijela Lazića i Fragmenti pod vodom Isidore Ratković.

Pet studentskih filmova iz Hrvatske najavljeno je za 05. avgust: Modra noć Petra Vukčevića, Sad sam ja Irena Jasmine Beširević, Naš prvi pokušaj Sare Grgurić,  Stanar Borne Zidarića i Za let si dušo sigurna Anta Mitrovića. Program će te večeri zatvoriti Transnebesna železnica Ivana Vogrinca iz Slovenije.

Rumunski i makedonski studenti predstaviće se šeste festivalske večeri, u petak, 06. avgusta. Mladi autori iz Rumunije donose filmove: Alma Andree Parfenov, Nasumična čokoladna činjenica o nama Mirune Miculesku, Intermeco za autonomni usisivač tokom početka kraja svijeta Eugena Dediua i Posljednja šansa u kome režiju potpisuje Andrei Budau. Iz Sjeverne Makedonije vidjećemo filmove Uvrnuto Batuhana Ibrahima i Pustinjski cvjetovi Miroslava Ilikja.

Detaljan program 34. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala možete naći na sajtu: https://www.filmfestival.me/

Send this to a friend