Kultura Ksenija je preminula prije 23 godine

Sjećanje na Kseniju Cicvarić

Ksenija Cicvarić rođena je u Staroj varoši u Podgorici 1929. godine od oca Radivoja Bracovića i majke Simone, rođene Zlatičanin. Završila je Gimnaziju, a san da studira pjevanje, zbog materijalnih uslova porodice, nije joj se ostvario. Pjevačku karijeru počela je šesdesetih godina u Radio Titogradu, a nastavila u Radio Beogradu u ansamblu slavnog Vlastimira Pavlovića Carevca.

Od zaborava je sačuvala pjesme stare Podgorice, Nikšića, Cetinja, Bijelog Polja, Pljevalja… Pjevala je na raznim priredbama, veseljima, proslavama, a neko vrijeme radila je u banci.

Kada je došla u Radio Beograd, donijela je sasvim nov melos i demantovala mišljenje da se crnogorska narodna pjesma može samo uz gusle pjevati. Otkrila je poseban način pjevanja. Neke njene melodije postale su pravi hitovi i od mnogih pjevača usvojene. Ipak, najveći dio pesama ostao je samo njeno imanje.

Ksenija je snimila 62 trajna snimka za zvučni arhiv Radio Beograda u periodu 1962—1979. godine. Prvi njen susret i tonsko snimanje, sa Carevcem i njegovim orkestrom, povezao je na istom mjestu dva velika majstora: Carevca, velikog stilistu, znanca narodne muzike, i Kseniju, pjevača izuzetnog senzibiliteta. Njihova saradnja trajala je do Carevčeve smrti i za to vrijeme snimljeno je preko dvadeset melodija.

Slavuja sa Ribnice, kako su je mnogi oslovljavali, plijenio je ljepotom svoga glasa, pričinjavajući drugima radost, lomila je tuga. Izgubila je sina u saobraćajnoj neseći u centru Podgorice gdje je tada živjela.

Patila je i pjevala “Mlada Jelka”, “Oj vesela veselice”, “Milica jedna u majke”, “Sejdefu majka buđaše”, “Dolinom se šetala djevojčica mala” i sopstvenu tugu liječila pjesmom.

Crnogorska narodna nošnja (jedna od najskupljih na svijetu) savršeno je odgovarala njenom stasu, ljepoti, otmenosti i melanholičnom osmijehu.

Riječi njenog savremenika i prijatelja Moma Markovića bude sjećanja na njen lik: “Smjenjivali su se vrhunski izvođači iz Beograda, Zagreba, Sarajeva, Skoplja i Ljubljane. Prva dama te divne večeri bila je i po muzičkom umijeću i po ljepoti Ksenija. U nošnji pjesmom i pojavom očarala je sve. Bili smo najbolji. Nažalost nema više takvih festivala, nema više velike zajedničke države, nema ni Ksenije”.

Godine 1997. 11. februara, napustila nas je Ksenija – najautentičniji predstavnik izvornog crnogorskog melosa. Sačuvala je veliki dio blaga naše narodne pjesme, a njen prefinjeni ukus i senzibilitet znalački su odabirali najbolje. Snimala je ploče i kasete koje su bile i ostale najveći hitovi u našem narodu. Svojim lirskim glasom, specifične boje i interpretacije elegičnih narodnih pjesama, pojavila se na Ribnici, nastavila širom Jugoslavije i stigla do srca naših ljudi širom svijeta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
alex
Gost
alex

Na zalost mi umjetnike postujemo tek kad napuste ovaj svijet… Sve nam je tuđe sveto.. Ksenija je besmrtna!

nnn
Gost
nnn

Ksenija se prevrce po grobu ko o njoj objavluje tekst…

Schweiz
Gost
Schweiz

Legenda stare crnogorske pjesme danas prisjecam ksenije na danasnji dan …. bila ostala diva

Blaki
Gost
Blaki

Ogromno poštovanje za veliku Jugoslovensku i Crnogorsku legendu.
Vječna ti slava.

Lela
Gost
Lela

Bile smo.komainice u Beogradu.. divan covjek..i divna porodica..

Podgoričanka
Gost
Podgoričanka

Lijepo što se sjećamo ovakvih legendi.Ipak, red je da novinari budu elementarno pismeni i ne pišu šeSdeset.

MLAĐI ĐUTURUM
Gost
MLAĐI ĐUTURUM

Slavujka svi su je obožavali

Dula
Gost
Dula

Ksenija jedna jedina i neponovljiva heroina.

Dula
Gost
Dula

Ne zna se koja je od koje ljepsa pjesma. Rado ih slusam. Izdvojila bih Milica jedna u majke.

Mićaš
Gost
Mićaš

Rodjena 1929. umrla 1997. u 72.god … Korigujte prije objavljivanja

Pgovac
Gost
Pgovac

Legenda! Najveca!

Send this to a friend