Kultura

Sjećanje na Nušića: Vječni humor raspikuće duha

Prošlo je osamdeset godina od smrti Branislava Nušića, jednog od najomiljenijih pisaca u istoriji naše književnosti. Što je više upoznavao život i što je bliže upoznavao ljude, sve se slađe smijao.

“Branislav Nušić, književnik, star 73 godine, umro je danas u 12.30”, objavila je prije osam decenija na naslovnoj strani “Politika”. Bio je to samo uvodni dio teksta najstarijeg lista, koji je na nekoliko strana (iz sata u sat) pratio posljednje trenutke najpoznatijeg komediografa, književnika, diplomate, novinara, pozorišnog upravnika.

Okružen porodicom i prijateljima, omiljeni srpski pisac (20. oktobar 1864 – 19. januar 1938) iako teško bolestan, pušio je do posljednjeg daha i samo dan prije smrti bavio se nezavršenim komadom “Vlast”, raspitivao se za obnovljeno pozorište “Roda” i izvođenje “Pokojnika” u Zagrebu… Vijest o njegovoj smrti odmah je prostrujala zemljom, a jedan od prvih telegrama saučešća stigao je od namjesnika, kneza Pavla. Oko odra ubrzo su se okupile najuglednije ličnosti toga doba, između ostalih, episkop Irinej i Justin Popović, pjesnik Dušan Matić, upravnik nacionalnog teatra Branislav Vojnović, vajar Đorđe Jovanović, koji je uradio i piščevu posmrtnu masku. U odboru za sahranu bili su Milan Rakić, Veljko Petrović, Marko Car, Velmar Janković.

U ponoć je njegov odar prenesen u zgradu Narodnog pozorišta, a studentska udruženja pozivala su sve kolege da prisustvuju Nušićevoj sahrani. Umjesto vijenca, na sanduk svom dugogodišnjem saradniku, uredništvo “Politike” priložilo je 500 dinara. Odmah je osnovan i Fond Branislava Nušića, s namjerom da se ubuduće na dan njegove smrti (inače Bogojavljenje) nagrađuju i pomažu umjetnici. Velika crna zastava istaknuta je i na zgradi Narodnog pozorišta u Sarajevu, na čijem je čelu bio od 1925. do 1928. godine.

Jedan od najomiljenijih pisaca u istoriji naše književnosti (kao Alkibijad Nuša) rođen je 20. oktobra u Beogradu, u uglednoj cincarskoj porodici. Otac Đorđe bio je žitarski trgovac i ubrzo po piščevom rođenju preselio se u Smederevo. U glavni grad Branislav se vratio da nastavi učenje realke, poslije koje je završio Pravni fakultet. Prvi put uniformu je obukao kao učesnik Srpsko-bugarskog rata, a u to doba je “zaradio” i prvi zatvor. Zbog pjesme “Dva raba” objavljene u “Dnevnom listu”, u Požarevcu je “odslužio” godinu dana i bio oslobođen poslije abdikacije kralja Milana 1880. godine. Iste te godine postavljen je za pisara Konzulata u Bitolju, kada je nastao i njegov prvi komad “Narodni poslanik”. Očekujući izvođenje prvjenca, napisao je još nekoliko komedija: “Prvu parnicu” (kasnije izgubljena), potom “Sumnjivo lice” i “Protekciju”.

Sa suprugom Darinkom u Narodnom pozorištu

Mnogo godina kasnije Nušić je, objašnjavajući svoj dar (i popularnost u narodu), isticao da su kod nas samo Cincari imali smisla za pozorište i navodio kao primjer Steriju kod Srba i Dometra kod Hrvata. Uz sve to, isticali su njegovi savremenici, Nušić je imao smisla za pozorišnu intrigu, za njen razvoj, zaplet i rješenje, naravno i dijalog – brz, živ i duhovit.

“Nušić bez komike nije Nušić, ali komika bez satiričnog nije nušićevska. Uočavanjem i umjetničkim oblikovanjem tog satiričnog u komici, Nušićevo djelo neće postati ni manje smiješno ni manje zabavno. Naprotiv: ta komika, u kojoj uvijek ima razumijevanja, koja je bez mržnje, ali ne i bez zrnca pakosti, time će samo dobiti u dubini, oštrini i dejstvenosti”, pisao je Hugo Klajn (1964), povodom sto godina od piščevog rođenja u “Književnim novinama”.

Nušićevi junaci bili su nepismeni panduri, sumnjičavi načelnici, lažni doktori, uobražene ministarke, u žalosti licimjerni rođaci. Različiti karakteri koji vjerno oslikavaju, ne samo njegovo vrijeme i okolnosti. Taj “raspikuća duha” (kako ga je okarakterisao Anton Gustav Matoš), bio je uvijek vedar uprkos svom ne baš radosnom životu. Jednom je i sam istakao:

Veliki pisac u bolesničkoj postelji

“Razglavio sam vilice smijući se, jer je toliko toga smiješnog među ljudima i u životu ljudi. Što sam više upoznavao život, što sam bliže upoznavao ljude, sve sam se slađe smijao”.

Nušićeva vjerna publika i danas se slatko smije svim njegovim junacima i djelima. Među njima je, ipak, najizvođenija i najpopularnija Živka i “Gospođa ministarka”. Upravo iz vremena nastanka ove komedije, ostalo je i piščevo pismo ćerki Giti. U prilično opširnom tekstu objašnjava:

“Eno mojih “Listića”, “Narodnog poslanika”, “Sumnjivoga lica”, “Protekcije”, “Sveta”, mojih bezbrojnih priča u kojima je ismijana ljudska sujeta, lažno dobročinstvo, polutanstvo, štreberstvo, u kojima je namolovana svim bojama naša birokratija i ismijana neobuzdanim smijehom naša administracija. Pa ipak, taj moj smijeh nije gorak, nije žučan, nije otrovan. Ja volim ljude i volim ih baš sa svim njihovim slabostima…”.

Nušić i Žanka Stokić

Novinarstvo

Za naše savremenike, zanimljiv je podatak da je veliki dio Nušićevog angažmana pripadao i novinarstvu. Još u Smederevu kupio je štampariju i izdavao “Smederevski glasnik”, bio je nekoliko godina stalni saradnik “Politike” (od njegovih feljtona kasnije je nastala knjiga “Ben – Akiba”), pisao je za “Samoupravu” i “Tribun” koji je, takođe, pokrenuo. U Skoplju je bio urednik “Srpskog Juga”, pa i prvi predsjednik Novinarskog udruženja…

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Donja Morača
Gost
Donja Morača

I veoma poučno. Alkibijad Nuša, Cincar, srpski pjesnik. Tako da ovi koji pominju u Crnoj Gori, nekakve Srbijance, mogu dosta da nauče. Ne postoje Srbijanci, samo Srbi. Ili si Srbin ili nijesi Srbin. To je svima jasno sem ovim našim mrziteljima.

Durmitorac
Gost
Durmitorac

Ili si Moračanin ili nijesi Moračanin… Donji…

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Zašto nešto komentarišeš ako nemaš što da kažeš? Što nije tačno u onom što sam napisao?

Durmitorac
Gost
Durmitorac

Alkibijad Nuša, Cincar, je svojevoljno promijenio ime u 18 godini, zakonski, u Branislav Nušić i postao Srbin!

Yug
Gost
Yug

Dio pjesme “Dva raba”:

Srpska deco što množiti znate
Iz ovoga pouku imate:
U Srbiji prilike su take
Babe slave, preziru junake
Zato i vi ne mučite se džabe
Srpska deco postanite babe.

Zoran beograd
Gost
Zoran beograd

Niko tako nije opisao srbe u pravom svetlu
nego genijalni branislav nusic.

Send this to a friend