Kultura

Sjećanje na vječitog dječaka: Na današnji dan rođen Dragan Radulović

Na današnji dan 1951. godine rođen je jedan od najvećih crnogorskih pjesnika, koji se pored književnog i televizijskog rada, bavio fotografijom i slikarstvom.

Dragan Radulović rođen je 1. maja 1951. godine u Nikšiću i jedan je od najznačajnijih savremenih crnogorskih pisaca za djecu.

Uređivao je televizijske emisije za najmlađe, list “Slovo”, organizovao muzičke i književne festivale za djecu i omladinu…

Osim književnim i televizijskim radom, bavio se fotografijom i slikarstvom.

Njegove dokumentarne emisije za djecu “Velike nevolje malog Borisa”, “Ljubica ljubičica”, “Gorki slatkiši”, “Kolijevka”, i brojne druge priče iz ciklusa “Mali veliki”, nagrađene su kako domaćim, tako i međunarodnim priznanjima.

Najznačajnije nagrade koje su mu dodijeljenje su Zmajeva za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za djecu, 1992. godine, Trinaestojulska nagrada za najveće domete u oblasti kulture i umjetnosti, 1993 godine, 18. septembar, Nagrada oslobodjenja Nikšića za vanredno zalaganje i postignute rezultate u oblasti književnog stvaralaštva, Ratkovićeva nagrada, 19. Decembar, Nagrada oslobođenja Titograda za najbolje ostvarenje iz oblasti umjetnosti, 1988. godine. Nagrada UNICEF-a dodijeljena mu je 1996. godine.

Radulovićeve pjesme bile su dio obavezne školske lektire; veliki broj je preveden na strane jezike i komponovan.

“Strmoglavi”, “Nijesmo odavde”, “Okrpljene cipelice”, “Planeta djeteta”, “Nemoj ovo nikom reći”, “Šta ćemo s nama”, “Krilati dječaci”, “Leptir na asfaltu”, “Hoću kući”, “E baš neću”, “Dječak sa zelenim krilima”, samo su neke od mnoštva objavljenih knjiga čuvenog pjesnika.

Umro je 7. februara 2002. u Podgorici.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bokeljka
Gost
Bokeljka

Srecna sam sto su moja djeca rasla uz ovakvog divnog covjeka.A jos srecnija sto moji unucici vole pjesme ovakvoga divnoga covjeka.Hvala mu na prelijepim stihovima na svakoj prici.Zivi Dragan vjecno u svim generacijama.A mi ga cuvamo od zaborava i rado ga se sjecamo na Djecijem Festivalu u prelijepom Kotoru.

Definitivno
Gost
Definitivno

Dragan je obogatio zivote cijele svoje generacije. Svi to znamo, i treba da se vracamo njegovim toplim dragim knjigama, dajuci ih u ruke nasij djeci i unucadima. Imala sam cast da ga poznajem, pa i primim u Klub knjizevnika “Vladimir Mijuskovic”. Tada su zvanicno otvorena vrata njegovom talentu. Bio mi je zahvalan, a ja njemu mnogo vise za prelijepo talentovano… Više »

Faul
Gost
Faul

Lijepo se sjetiti ovakvih ljudi,vjecna mu slava!

veki
Gost
veki

dobar i drag čovjek i djeci i odraslima i starima

Vlado MNE
Gost
Vlado MNE

E to je bilo djetinjstvo…uz njegove emisije. Kako danas treba jedan Dragan Radulovic ovoj danasnjoj đeci.
Ponosni sto smo te imali.

Snupi
Gost
Snupi

Kada god vidim njegovu sliku, nekako mi se u trenutku vrati djetinjstvo pred ocima… i to bas zivopisno…. Bio sam jako mali kad sam poceo ds oratim njegove emisije, ili emisije u kojima je ucestvovao… iako tad nisam kapirao puno… nekako sam uvujek znao da samo zurim u tv… Nekako je nesto u meni znalo da je to CIST covjek,… Više »

keks
Gost
keks

Pravi covjek i pisac i djecu je obozavao i ona njega…velicina i primjer cojstva

peko
Gost
peko

hvala mu sto mi je uljepsao djetinjstvo

Miki8
Gost
Miki8

Moj grad ima svoje vjecne heroje: Vita, Živka, Peru Banićevića. Moj grad ima slikare
.ima Voju Stanica…..Moj grad..moje djetinjstvo imalo je Dragana…Nema nadaleko takvog grada.

zvizdan
Gost
zvizdan

imate se cim dicit,da je nama i pola tih velikana bili bi srecni

Mrgud
Gost
Mrgud

Slava primjeru čojstva. Dragane počivaj u miru i neka ti je laka zemlja.

Vaka
Gost
Vaka

Niđe komentara za ovu ljudsku veličinu, treba mu spomenik dić.

Kotor66
Gost
Kotor66

Lijepo je sto ste se sjetili…ko je uz njega odrastao zna sta je dobro.

Send this to a friend