Kultura

Sjutra otvaranje festivala Espressivo

Deseti festival umjetničke muzike Espressivo biće svečano otvoren sjutra (četvrtak, 20. jul) koncertom simfonijskog orkestra Muzičke akademije u Vladinom domu (svečana sala ”Ivan Crnojević”) na Cetinju. Koncert će početi u 21 sat, ulaz je besplatan.

Ovim koncertom će pored otvaranja jubilarnog desetog festivala biti obilježena 40. godina umjetničkog rada dirigenta Radovana Papovića. Na koncertu će pod Papovićevom dirigentskom palicom nastupiti solisti Miran Begić (violina), Mikhail Bereznitsky (viola) i Vladana Perović (klavir).

Na koncertu, umjetnici će izvesti kompozicije Mocarta: Figarova ženidba – Uvertira, Simfonija koncertine KV 364 i Koncert za klavir i orkestar d-moll KV 466.

Festival umjetničke muzike Espressivo, koji je osmišljen kao projekat povezivanja domaće i svjetske muzičke zajednice realizuje se uz podršku Ministarstva kulture, Univerziteta Crne Gore i Muzičke akademije, trajaće do 9. avgusta. Naredni koncert zakazan je za nedjelju, (23. jul) kada će nastupiti ruski pijanista Vladimir Viardo.

Biografije umjetnika:

Radovan Papović rođen je 1950. godine u Herceg Novom. Završio je hercegnovsku Nižu muzičku školu u klasi profesora Ivana Lazarova (violina). Srednju muzičku školu završio je u Podgorici, a muzički akademiju (odsjek za dirigovanje) u Beogradu, u klasi Predraga Miloševića. Magistrirao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Više od dvije decenije vodio je Simfonijski i kamerni orkestar RTCG i hor ”Stanko Dragojević” u Podgorici. Nastupa je širom bivše Jugoslavije, kao i u Rusiji, Češkoj, Mađarskoj i Italiji. Snimio je skoro sve horske i vokalno-instrumentalne kompozicije crnogorskih autora. Od 1980. godine formirao je i vodio ženski kamerni hor Muzičke akademije, sa kojima je na saveznim takmičenjima osvajao prve nagrade. Zapažen nastup ostvarili su i na takmičenju horova u Klivlendu (Engleska). U bogatoj karijeri sarađivao je sa umjetnicima poput Jovana Kolundžije, Maje Dešpalj, Jadranke Jovanović, Pjetra Kavalijerija, Aleksandra Bajeva, Jožea Falauta kao i brojim crnogorskim umjetnicima. Redovni je profesor cetinjske muzičke akademije.

Miran Begić rođen je 1975. godine u Podgorici gdje je završio nižu i srednju muzičku školu u klasi profesora Vilija Ferdinandija. Debi sa Simfonijskim orkestrom imao je sa svojih 13 godina izvodeći koncert Feliksa Mendelsona u e-mollu. Muzičku akademiju je upisao u Podgorici, klasa profesora Miroslava Rusina, a diplomirao na Cetinju, u klasi profesora Uroša Pešića. Magistarske studije iz violine kao i specijalizaciju iz kamerne muzike je završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod profesora Pavela Vernjikova i Erika Grinberga. Njegova izvodjačka aktivnost je vezana za koncertne podijume Italije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Austrije, Francuske, Engleske, Libana, Bugarske, Švedske, USA i Rusije. Nastupao je sa umjetnicima poput: Alexander Bonduriansky, Wilfried Strehle, Guigla Katsarava, Peter Langgartner, Jaroslav Nadrzicky, Viktor Uzur, Ljubisa Jovanovic, Herbert Kefer, Barbara Hendrix, Sergey Smbatyan, Jean Reis, Darinka Matić-Marović. Više puta je nastupao kao solista sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom i međunarodnim studentskim orkestrima. Od 2001. godine nastupao je na preko 150 resitala u saradnji sa pijanistom Bojanom Martinovicem, sa kojim takodje djeluje u okviru klavirskog tria “TRITONUS”. Snimao je za RTCG, RTS i RT Grčke. Na republičkim i saveznim takmičenjima mladih muzičara osvajao je prve nagrade; dobitinik je prve nagrade na VI Međunarodnom takmičenju “Petar Konjović” u Beogradu. Od maja 2011. godine održava masterclass-e na Konzervatorijumu ”P. I. Čajkovski” u Moskvi za studente violine. U oktobru 2014. godine nagrađen je titulom počasnog profesora Državnog muzičkog Instituta Ipolitov-Ivanov u Moskvi. U dva mandata (2010-2016) bio je dekan cetinjske Muzičke akademije, a trenutno je angažovan kao redovni profesor na predmetima violina i kamerna muzika i umjetnički direktor Ljetnje akademije i festivala Esspresivo.

Mihail Bereznjicki je jedan on najbriljantnijih violista današnjice. Bereznjicki je po mišljenju mnogih poznatih muzičara, jedan od najboljih violista u svijetu. Kombinacija toplog zvuka viole i violinske virtuoznosti, moćnog temperamenta i prefinjene lirike, revolucionarne avangardne ideje, stavljaju ga u red sa najboljim svjetskim muzičarima. Violu počinje da svira tek sa 26 godina. Do tada je već kao iskusni violinista i formirani muzičar svirao kao solista, sarađivao sa najboljim svjetskim orkestrima i svirao u raznim kamernim ansamblima. Ipak, osjetio je da mu je viola bliži instrument, i po zvuku i po stilu.

Kao violinista, za vrijeme šolovanja na Moskovskom konzervatorijumu, bio je u klasi prof. M.S. Glezarove i N.G. Beškine a iskustvo kamernog muziciranja je stekao pod rukovodstvom M.S. Kopelmana, V.A. Berlinskog, D.V. Šebalina, A.G. Bahčieva i mnogih drugih. Zatim upisuje postdiplomske studije u klasi profesora J.A. Bašmeta. Tih godina mnogo nastupa na koncertima i kao violinista i kao violista, koristi nekad oba instrumenta na istom koncertu. Pobjednik je međunarodnog takmičenja kamerne muzike “V.Bellini” u Italiji, 1990. god. Bereznjicki je laureat međunarodnog takmičenja violista “L. Tertis” u Engleskoj (1997), takođe je i prvi ruski violista koji je osvojio nagradu na tom takmičenju od 1980. godine, kada je takmičenje osnovano. Pobjednik je i međunarodnog takmičenja violista J. Bašmet u Moskvi.

Kao solista i član raznih ansambala učestvuje na festivalima u Rusiji, Litvaniji, Letoniji, Mađarskoj, Poljskoj, Italiji, Austriji, Š paniji, Njemačkoj, Francuskoj, Finskoj, Engleskoj, Kostarici, Južnoj Koreji i dr. Među festivalima su “Decembarske večeri” na sjećanje S.T. Rihtera i “Moskovska jesen” u Moskvi, “Berliner Festwochen” i “Oleg Kagan Musikfest” u Njemačkoj, “Bath International Music Festival” u Engleskoj. Mihail Bereznjicki je prvi u Rusiji izveo mnoga djela kompozitora kao što su N.Rota, M. Najman, R. Klark, Bouen, M. Feldman, E. Podgajc, I. Golubev i dr. Svirao je u ansamblu sa muzičarima kao što su G. Kremer, A. Ljubimov, N. Gutman, J. Bašmet, V. Tretjakov, A. Rudin, N. Štarkman, K. Blaher, V. Lobanov, J. Franc. Mihail Bereznjicki je docent na Moskovskom konzervatorijumu, dobitnik je priznanja Zaslužni umjetnik Rusije, član je žirija mnogih međunarodnih takmičenja. Snimao je za radio i televiziju. Trenutno mnogo nastupa u Rusiji i inostranstvu.

Vladana Perović rođena je u Podgorici 1995. godine, gdje je i počela da svira klavir sa pet godina. Nižu i srednju muzičku školu završila je u Podgorici u (”Vasa Pavić”), u klasi profesorice Irme Marković. Nakon završene srednje škole, sa sedamnaest godina upisala je konzervatorijum “Santa Cecilia” u Rimu. Diplomirala je 2015. godine u klasi profesora Rikarda Marinija, u čijoj klasi sada završava magistarske studije. Osvojila je veliki broj prvih i specijalnih nagrada na domaćim i internacionalnim takmičenjima. Godine 2015. bila je finalista 6. ASEAN International Chopin Piano Competition u Kuala Lumpuru i dobitnik treće nagrade, dok je 2016. godine bila finalista Malta International Piano Competition i osvojila specijalnu nagradu za izvođenje obavezne kompozicije. Kao laureat takmičenja “Anemos” u Rimu nagrađena je srebrnom medaljom predsjednika Republike Italije. Imala je veliki broj solističkih koncerata: u Podgorici, Kotoru, Herceg Novom, Rijeci, Sankt Petersburgu, Rimu, Veneciji…

Kao solista nastupala je sa Simfonijskim orkestrom mladih iz Beograda, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom grada Kjođa (Italija) i Simfonijskim orkestrom mladih iz Rima. Nastupala je u Parlamentu Crne Gore i na IX Samitu zvaničnika Jugoistočne Evrope u Budvi. Učestvovala je na festivalima u Crnoj Gori – “A Tempo” u Podgorici, “KotorArt”, “Dani muzike” u Herceg Novom, “KlarinetFest” u Kotoru i na festivalima u inostranstvu – u Kjođi (Italija), u Ptuju (Slovenija), u Viani do Kaštelo (Portugal), u Ahenu (Njemačka), u Pinetu (Italija)… Tokom 2008. godine kao jedan od pobjednika velikog internacionalnog takmičenja “IBLA Grand Prize” u Raguzi, na Siciliji, učestvovala je na koncertu pobjednika u “Karnegi Hol-u” u Nju Jorku. Od 2007. do 2012. godine sarađivala je sa profesorom Aleksandrom Serdarom, a nakon toga započela je saradnju sa profesorom Konstantinom Boginoom koja i danas traje. Učestvovala je na velikom broju seminara i radila sa priznatim pijanistima i pedagozima: V. Krpan, A. Sokolov, V. Kovač, V. Ovchinikov, B. Kraljević, B. Canino, D. Bashkirov, A. Jasinski, P. Gililov, Y. Didenko, L. Morales, G. Mazzoccante, A. Mamriev, A. Kobrin, H. Leichtfried.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
vesnaa
Gost
vesnaa

Vladana Perović je več poznata crnogorska, ali htjeli mi to ili ne i italijanska pijanistica. Nije Tesla ni srpski ni hrvatski znanstvenik.

anonimmus
Gost
anonimmus

Oni su svetski. Mada nas vole, valjda.

anonimmus
Gost
anonimmus

Da li je moguće stvoriti neku Vladanu Perović, Miloša Karadaglića, Borisa Kraljevića., …kući. Da li su oni više naši?

fedor
Gost
fedor

Hahahahaha….a na Analitici stoji Bojan Martinović…svira Vladana Perović

Send this to a friend