Kultura

Sjutra počinje prvo online izdanje Međunarodnog takmičenja gitarista Tivat 2020.

Međunarodno takmičenje gitarista Tivat 2020 (Montenegro International Guitar Competition) počinje u subotu, 30. maja i traje do 1. juna.

Četrnaesto izdanje takmičenja koje se ove se godine održava u online formatu izazvalo je veliko interesovanje gitarista širom svijeta, pa se za vrijedne nagrade bori čak 101 takmičar iz 26 zemalja i to iz: Meksika, Japana, Turske, Izraela, Tajlanda, Jermenije, Rusije, Italije, Portugala, Norveške, Čilea, Španije, Francuske, Njemačke, USA, Ukrajine, Poljske, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Albanije Srbije, Hrvatske, Kosova, Slovenije i naravno Crne Gore.

Svi nastupi moći će da se prate uživo na facebook stranici festivala, a biće realizovani i televizijski prenosi na Televiziji Nikšić i drugom programu Radio Televizije Crne Gore.

Učesnici iz šest mlađih kategorija, čiji se nastupi prenose na TV NK, takmiče se u subota 30. maja od 9h i od 15h, kao i u nedjelju 31. maja od 18.30h. Kada je riječ o profesionalnoj kategoriji, prva etapa takmičenja održava se u nedjelju od 9h, dok se finale, čiji se prenos može pratiti i na RTCG 2, održava u ponedjeljak 1. juna u 21.30h.

Za prvoplasirane su obezbijeđene brojne i vrijedne nagrade među kojima su ručno izrađena Andreas Marvi gitara u vrijednosti od 8000 eura i Slavko Mrdalj gitara u vrijednosti od 5000 eura. Uz to, najbolji će imati priliku da nastupe na Forumu gitare u Beču, održe niz koncerata u Evropi, u zemljama EuroStrings platforme, nastupe sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom…

Ovogodišnje 14. izdanje pod sloganom Safe Port of Music realizuju Muzički centar Crne Gore i NVO Anagastum, uz podršku Centra za kulturu Tivat i pokroviteljstvo Euro Strings – European Guitar Festival Collaborative platforme.

Međunarodno takmičenje gitarista (Montenegro International Guitar Competition – MIGC) krajem 2017. godine postalo je dio platforme Euro Strings – European Guitar Festival Collaborative, koja se jednim dijelom finansira iz budžeta EU programa Kreativna Evropa.

Send this to a friend