Kultura

Sjutra promocija knjige Bobana Batrićevića – U kandžama jevrejske aždaje

Na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost sjutra će s početkom u 17 časova biće održana promocija knjige istoričara Bobana Batrićevića “”U kandžama jevrejske aždaje” – antisemitska propaganda u Crnoj Gori u Drugome svjetskom ratu”, čiji je izdavač FCJK.

“Radi se o monografiji u kojoj su prezentovani i analizirani antisemitiski narativi u kolaboracionističkoj štampi, lecima, radio emisijama, govorima i popularnoj kulturi. Drugi svjetski rat Crnoj Gori nije donio samo okupaciju, stradanja i građanski rat već i najotrovniju propagandu protiv Jevreja koju su rasturali i promovisali protivnici Narodnooslobodilačkoga pokreta i saradnici fašističkih i nacističkih okupatora. Upravo to je glavna tema Batrićevićeve monografije u kojoj je tražen odgovor na pitanje – otkud ogromna antisemitska produkcija iako je poznato da na prostoru Crne Gore nije živio veliki broj pripadnika i pripadnica jevrejskoga naroda. Batrićević se u knjizi osvrće i na sudbinu Jevreja i Jevrejki u Crnoj Gori tokom rata kao i njihovo učešće u borbi protiv okupatora u sklopu jedinica NOP-a”, saopšteno je sa FCKJ.

Recenzenti ove studije su prof. dr Ivo Goldstein sa Sveučilišta u Zagrebu, dr Jovan Byford s Open University iz Velike Britanije i dr František Šistek s Karlova univerziteta u Pragu. Pogovor za Batrićevićevu knjigu napisao je književnik Filip David.

Na promociji će govoriti prof. dr Ivo Goldstein, dr František Šistek i autor.

Moderatorka promocije biće Irena Delja.

Organizatori promocije su Fakultet za crnogorski jezik i književnost i Prijestonica Cetinje.

Send this to a friend