Kultura

Slasti slave na Festivalu malih scena i monodrama u Sarajevu

Predstava „Slasti slave“, u produkciji Večernje scene Gradskog pozorišta, biće izvedena u petak, 7. decembra, u 20:30 sati u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, u okviru takmičarske selekcije 23. izdanja Međunarodnog festivala malih scena i monodrama koji se u ovom gradu održava od 4. do 8. decembra. Prema tekstu „Glorious“ britanskog pisca Pitera Kiltera, predstavu je adaptirao i režirao Stefan Sablić.

U zvaničnom programu manifestacije zastupljeno je pet pozorišnih komada i četiri monodrame iz Rusije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Republike Srpske i Federacije BiH. Na festivalu će biti dodijeljene četiri nagrade: za najbolju predstavu u cjelini, najbolju monodramu, najboljeg glumca i glumicu. O nagradama će odlučiti žiri u sastavu: reditelj Božidar Đurović, (predsjednik), reditelj Vitomir Mitrić i teatrolog Zoran Todorović.

„Slasti slave“ duhovit je i dirljiv komad. Govori o strasti prema slavi jedne žene koja je proglašena za najgoru pjevačicu na svijetu. Piter Kilter ga je napisao po istinitoj priči o Florens Foster Dženkins, koja je četrdesetih godina prošlog vijeka u Njujorku bila omiljena muzička atrakcija. Proslavila se operskom karijerom, iako nije umjela da pjeva. Predstava osvjetljava ljupku korupciju kojom se Gospođa Dženkins bavila i čarobnu riječ – mito – koja joj je otvarala sva vrata. Ipak, priča o Florens Dženkins je topla ljudska drama, jer su njena ogromna ljubav prema muzici i ekscentrični entuzijazam bili toliko zarazni da su nadvladali nedostatak talenta.

Igraju: Dubravka Drakić, Mladen Nelević, Vesna Vujošević-Labović/Katarina Krek, Ivana Mrvaljević i Smiljana Martinović/Maja Stojanović.

Izbor muzike potpisuje Stefan Sablić, kostimografiju Aleksandar Nošpal, a scenografiju Smiljka Šeparović.

Send this to a friend