Kultura

Sonja je naša nova pjesnička nada: Dobri duh Nikšića i dalje živi

Sonja Milatović je nova pjesnička nada i dolazi iz grada Vita Nikolića, Duga Krivokapića i Miladina Šobića. 

Kaže da nije Sonja iz Vitove poezije, ali jeste ona koja oduvijek zna da su staze pjesništva ujedno i staze njenog života.

“Poeziju pišem još od osnovne skole. Sve je počelo kao, naizgled, obična dječja igra riječima, ne sluteći da će prerasti u nepresušnu potrebu, izvor radosti, ali i lijek za strepnje i neke obične zemaljske tuge. Jednom se u meni rodila želja da Miladinu Šobiću posvetim pjesmu umjesto zahvalnice jer je tako svevremen, a naš. On je taj koji me je kroz svoja maestralna djela naučio da je stvaranje stihova zapravo način da riječima naslikam pejzaž duše ili portret srca, baš kao što me je i Vito naučio da je pisanje, zapravo, moj način da iznesem malo nježnosti ispod kaputa i da poručim da će dobri duh Nikšića živjeti i kroz zime koje tek dolaze”, započinje svoju priču Sonja za portal Onogošt.

Sonja priznaje da joj često postavljaju pitanje koliko je teško biti pjesnik u vremenu kad sve miriše na materijalizam.

“Odgovor je uvijek isti. Lako je biti pjesnik onda kad hodajući pjesmu držiš za ruku, onda kad stihove ispisuješ nečijim osmijehom. Moja pjesnička misija nije ništa drugo nego pokušaj da ljudima pošaljem snažnu poruku koliko je vazno da u ovom svijetu izgrade neki svoj svijet, da se sačuvaju od površnog i besmislenog, da se distanciraju od svega što nema dušu i da dišu, ćute i žive ljubav, jer dok je ljubavi, biće i svijeta, a i poezije”, dodaje Sonja.

Mlada Nikšićanka je član Književnog kluba „Poenta poetika“ još od njegovog osnivanja.

“Klubu dugujem veliku zahvalnost, jer mi je pružio priliku da se afirmišem i budem dio velikih poetskih manifestacija. Klub uvijek opisujem kao oazu talenata i drugarstva. Zahvalna sam na prilici da upoznam sve te divne ljude i na šansi da saslušam pohvale i savjete, ali i kritike kako starijih pjesnika, tako i mojih vršnjaka, pa čak i onih najmlađih, koji su tek počeli da istražuju svijet poezije. Kroz razgovore sa njima otkrivam neke nove horizonte i svakako da svaka riječ koju mi upute pomaže da postanem najbolja verzija sebe”, navodi Milatović.

Sonja je sa svega 17 godina, dobila priliku da prvi put bude dio tradicionalnih Nikšićkih književnih susreta, našavši se na sceni pored velikih nikšićkih, ali i crnogorskih pjesničkih imena.

Dobitnica je i brojnih nagrada među kojima su nagrada „Radule-Željko Damjanović“, nagrada na konkursu u čast Vita Nikolica „Mojim vršnjacima“, specijalna nagrada za poeziju na konkursu „Durmitorski vjesnik“, nagrade zahvaljujući kojima sam objavljena u zbornicima u kojima su svoje mjesto našli autori iz cijelog svijeta.

Svjesna je odgovornosti koju objavljivanje zbirke nosi, tako da još uvijek čeka da osjetim pravi trenutak da se odvažim da učini to.

“Jedva čekam taj tren u vječnosti u kojem će moja zbirka „Vodim te u nezaborav“ postati još jedna lijepa strana moje stvarnosti, nadajući se da ću na taj način, još jednom, podsjetiti ljude da žive život vrijedan nezaborava i ljubav vrijednu svega”, zaključuje Sonja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Avangarda NK
Gost
Avangarda NK

Bravo malena.Od dobre kuce i divnih ljudi divno i pametno dijete.Samo nek te Bog cuva i sreca prati.I sve tvoje.

NYC
Gost
NYC

Samo nemoj zavrsit posle u modeling no se drzi toga

Dula
Gost
Dula

Samo naprijed. Buducnost je pred tobom.

prijatelj
Gost
prijatelj

Malo je današnje djece koji su pjesnici. Svi na kompjuterima telefonima i društvenim mrežama. Ništa kultura. Evo mlada Sonja je izuzetak. Svaka čast! 👌👍

Send this to a friend