Kultura

Sonji Milatović prva nagrada na konkursu Spasoje Pajo Blagojević

Mlada nikšićka pjesnikinja Sonja Milatović dobila je prvu nagradu na konkursu za mlade pjesnike do 27 godina “Spasoje Pajo Blagojević” koji je raspisao Centar za kulturu Plužine.

Pravo učešća imali su pjesnici sa svih prostora bivših jugoslovenskih republika koji imaju rukopis neobjavljene zbirke.

Sonji kao prvonagrađenoj će Centar za kulturu Plužine snositi troškove štampanja nagrađenog rukopisa, a učestvovaće i na 49. pjesničkim susretima „Pjesnička riječ na izvoru Pive“, koji će se održati 19. i 20. jula 2019. godine.

“Nagrade sam, još kao djevojčica, prestala da brojim, a sad se čini da je svaka od njih bila stepenik koji je vodio ovoj nagradi. Neizmjerno sam srećna i beskrajno počastvovana jer me je Centar za kulturu Plužine prepoznao kao nekog ko je vrijedan ovog prestižnog književnog priznanja. Osvajala sam i ranije brojna priznanja, među kojima su čak i neka međunarodna, ali ova nagrada je posebna priča, jer otvara velika vrata koja vode do ostvarenja dječijeg sna – objavljivanja prve zbirke pjesama”, kazala je Sonja za Onogošt portal dodajući da sve što joj je nekad izgledalo daleko je odjednom blizu i sve što je djelovalo kao nemoguće, sad joj se ostvaruje.

Na konkurs je, kaže, poslala rukopis od 16 pjesama, ne razmišljajući o nagradi i pobjedi.

“Željela sam, prosto, da dam šansu svojoj poeziji da bude pročitana još negdje bez nekih velikih očekivanja, ali, evo, nagrada je stigla kao potvrda da je, možda, ipak trebalo više da vjerujem u sebe, suočavajući me sa istinom da lijepa riječ nekad zna biti najveća stvar na svijetu”, istakla je mlada pjesnikinja.

Kroz pjesme koje su svoje mjesto našle u rukopisu koji je ponio ime “Mojoj najbližoj daljini” željela je, dodaje, da pošalje snažne poruke u vidu istine da ona i kad vrišti, vrišti od ljubavi, zbog ljubavi i za ljubav.

“Stvarajući stihove suočavala sam se sa sopstvenim tugama, razočarenjima, strahovima, brigama, teretima, ali sam i nesebično s papirom dijelila sve ono zbog čega bih nerijetko zaplesala od sreće”, iskrena je ona.

Za kraj je dodala da tačne informacije o datumu objavljivanja zbirke i promociji još uvijek nema i naglasila da je beskrajno zahvalna porodici, prijateljima, Književnom klubu “Poenta poetika” čiji je član i svim ljudima koji su joj sve ovo vrijeme pružali nesebičnu podršku.

Send this to a friend