Kultura

Sošić: Nema povlačenja pred napadima klerofašista na našu državu

Svakodnevno slušamo laži o Crnoj Gori, falsifikuju nam istoriju, zatiru crnogorski identitet i posebnosti… Mi smo jedini narod u svijetu kojem se neko drzne da kaže da nijesmo to što jesmo, da ne govorimo jezikom kojim govorimo, da nemamo ime koje imamo i da pripadamo nečemu drugom, a da mi to zapravo ne znamo. Nema takvog primjera. To treba znati, na razobličavanju tih stvari insistirati, jer smo suočeni sa očiglednim klerofašističkim, neprijateljskim nasrtajima na jedan narod i jednu državu i ne smijemo da ustuknemo. Nemamo na to pravo, kaže u intervjuu Vikend novinama Željko Sošić, umjetnički direktor Crnogorskog narodnog pozorišta, autor serije Božićni ustanak, i autor i scenarista novog projekta Rovačka republika, posvećenog tragičnim događajima nakon 1918. godine.

Sošić ističe da je svjestan da će ekranizacija događaja iz tog perioda i teških zločina nad crnogorskim narodom, izazvati različite komentare, ali nema dilemu da istina o toj patnji mora biti dostupna javnosti. Ne samo da bi se znalo što je radila srpska okupatorska vojska, nego i da bi se objasnilo ono što se danas radi Crnoj Gori.

“Odlično sam upoznat sa time šta su ideološki preci ovih koji danas udaraju u temelje Crne Gore radili, govorili, pisali, i na šta su sve bili spremni. Zato, ne da nisam iznenađen najnovijim dešavanjima, nego sam nešto ovakvo i očekivao. Sada je odgovornost na institucijama, da svi ozbiljno shvate o čemu se rade i ne potcijene ogromnu moć propagande”, naglašava Sošić.

Krećete u realizaciju projekta Rovačka republika, kojeg ste ranije najavljivali. Riječ je o izuzetno bolnom periodu crnogorske istorije…

SOŠIĆ: Rovačka republika je logičan nastavak priče o događajima koji su uslijedili nakon Podgoričke skupštine, Božićnog ustanka. Radeći na seriji Božićni ustanak, upoznajući se sa istorijskim činjenicama, neizbježno je bilo da se upoznam i sa onim što je uslijedilo i znao sam da je nastavak ove priče neminovan, da je značaj događaja nakon 1918. godine takav da se ne smiju gurati pod tepih i zaboraviti. To što se sada u ovom vremenu govori o tom periodu posljedica je istorijskih okolnosti. Prvo smo bili okupirani od 1918. do 1941. godine i sva istina o tom periodu je fabrikovana i plasirana onako kako je to odgovaralo pobjedničkoj strani. A to je bila strana koju je personifikovala dinastija Karađorđevića i Kraljevina Srbija. Potom je uslijedila narodno oslobodilačka borba, pa socijalističko komunistički režim, bratstvo i jedinstvo. period u kojem su sve bolne teme bile po strani, kako se ne bi provocirali sukobi među narodima.

Ali, istina je ostala.

SOŠIĆ: Tako je. Istina o toj patnji krila se u narodu i postala dio našeg bića i našeg gena. Sjećam se jednog događaja sa pres konferencije na kojoj sam govorio povodom serije Božićni ustanak, kada mi je prišao jedan čovjek u malo poznijim godinama i rekao da je pažljivo pratio seriju, ali da je nezadovoljan, jer nije prikazala ono što je bilo glavno obilježje tog vremena, nije prikazala zločine. Predstavio mi se kao Bulatović iz Rovaca i rekao:”Da li si čuo za onu ženu kojoj su stavili mačku ispod suknje, vezali suknju, i onda udarali mačku dok joj nije rastrgla utrobu”. Rekao da sam mu da sam čuo i čitao o tom slučaju, a on mi je odgovorio: “To je bila moja rođena baba”

Užasno… Nažalost, ima takvih primjera.

SOŠIĆ: Mnogo je svjedočanstava o toj patnji i o tim zločinima bez premca. I zločini se čak mogu klasifikovati po brutalnosti, ciljevima koje imaju, načinima na koji se izvode. Brutalnost zločina nad familijom Zvicer, nad komitama, nad Rovčanima, nije zapamćena u mučnoj i stradalničkoj crnogorskoj istoriji.

Kažete da Vas je borba Rovčana posebno fascinirala?

SOŠIĆ: Rovca su sebe proglasila slobodnom teritorijom u trenutku kada je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca već uveliko bila formirana. Dakle, jasno poručuju da nijesu dio te novostvorene tvorevine i da priznaju isključivo vlast kralja Nikole Prvog Petrovića i crnogorske vlade. Nakon genocidnog sloma Rovačke republike, slijedi komitsko vojevanje. To su bili borci za slobodu i nezavisnost Crne Gore, koji su u toj borbi istrajavali uprkos tome što su bili gonjeni kao zvijeri i što su nakon Nikoline smrti bili svjesni da je to slom svake nade da će se Crna Gora vratiti kao nezavisna država. Zato su možda oni najveći crnogorski junaci jer su se borili u izgubljenoj bici, a istrajavali i davali živote za ideju slobodne i nezavisne Crne Gore. Oni moraju postati naši nacionalni heroji, svjetionici naše slobode kao što su bili Nikac od Rovina, Veliki vojvoda Mirko Petrović, kapetan Đuro Drašković, Sava Kovačević… Ta vrsta dostojanstva i hrabrosti, nepokornosti, odlučnosti i spremno sti na žrtvovanje ., tu je suština crnogorskog duha i crnogorske borbe za slobodu po kojoj smo bili poznati u čitavom svijetu.

 U kojoj je fazi projekat Rovačke republike?

SOŠIĆ: Kompletno istraživanje je završeno, scenario je napisan i slijedi realizacija kad se steknu produkcijski uslovi. Situacija sa pandemijom COVID-19 poremetila je sve planove, ne samo u filmskoj industriji. Rovačka republika biće i film i serija. Nadam se da možemo završiti snimanje u narednih pola godine. Radi se, zaista, o velikom i izuzetno složenom projektu.

Serija Božićni ustanak izazvala je veliko interesovanje. S obzirom da će novi projekat obuhvatiti događaje koji su izuzetno bolni, jeste li spremni na moguće reakcije nakon emitovanja filma i serije?

SOŠIĆ: Apsolutno. Prije svega, siguran sam u svoje časne namjere i u istinitost ovoga na čemu radimo. Siguran sam, takođe, da su to teme koje se moraju obrađivati i da se mora naći način da budu dostupne javnosti. Svjestan sam da su okolnosti u Crnoj Gori baš u ovom periodu takve da je atmosfera dovedena do usijanja, ali sam isto tako svjestan da je ta atmosfera u kojoj živimo provocirana sa strane i iznutra organizacijama poput Srpske crkve i političkih partija kojima odgovara nestabilnost i koje su u svakom svom elementu djelovanja usmjereni na negaciju Crne Gore, na vrijeđanje i poništavanje Crne Gore kao države, zaustavljanje očiglednog civilizacijskog napretka našeg društva, falsifikovanja crnogorske istorije… Svakog dana slušamo brutalne laži. Međutim, mi ne smijemo da ustuknemo pred očiglednim neprijateljskim, zločinačkim, fašističkim nasrtajima na jedan narod i na jednu državu. Mi smo svoji na svome, ovo je naša država.

Hoćemo li pokleknuti?

SOŠIĆ: Naravno da nećemo. Crna Gora je odolijevala i mnogo većim izazovima u mnogo gorim prilikama nego danas, kada smo u najboljoj situaciji u svojoj istoriji. Nikada Crna Gora nije bila jača, nikada nije imala veći međunarodni značaj, nikada nije imala toliko saveznika.

I nikada nije imala takvu stabilnost. Prema tome, nema povlačenja pred prijetnjama koje su očigledne i svakodnevne. Nemamo na to pravo.

Jeste li kao mladi čovjek iznenađeni mržnjom dijela građana prema Crnoj Gori, litijama, mladim ljudima na litijama?

SOŠIĆ: Nažalost, nijesam iznenađen. Ja sam odlično upoznat sa tim šta su ideološki preci ovih koji to danas rade Crnoj Gori, radili, govorili, pisali, i na šta su sve bili spremni. Ne da nisam iznenađen, nego sam nešto ovakvo i očekivao. Šta drugo očekivati od čovjeka koji sebe predstavlja nasljednikom trona Svetog Petra Cetinjskog, a zapravo je okupator tog trona.

Kako se boriti protiv tolike količine laži, podmetanja, falsifikata?

SOŠIĆ: Boriti se moramo. Mi smo dugo bili u defetističkoj poziciji, u poziciji nemoći u odnosu na tu propagandu. Nismo se na pravi način borili, mi se ni danas ne borimo na pravi način.

Na šta mislite?

SOŠIĆ: Mislim na to da se svako u svojoj oblasti djelovanja treba pozabaviti situacijom u kojoj se Crna Gora nalazi. Ne možemo se u svojim institucijama, počev od kulture, pa medija i dalje, praviti kao da se ništa ne dešava. Nikako ne treba potcjenjivati ogromnu moć propagande kojoj smo izloženi.

Kako gledate na propagandu SPC i vjerovanje dijela građana u ono što im sveštena lica serviraju?

SOŠIĆ: Činjenica je da je jedan dio ljudi zaveden tom propagandom koja zloupotrebljava jedno od najintimnijih ljudskih osjećanja, a to je pripadnost vjeri. Ta manipulacija je veoma opasna. Jer, riječi crkvenih poglavara se ne preispituju. Vjerovanje nije mišljenje. Tako da ako neki pop kaže da je jedan političar satana, vjernici po prirodi stvari ne preispituju da li je to tako ili nije, oni u to vjeruju. To popovima daje veliku moć manipulisanja koju koriste u svojoj borbi da zadrže imovinu koja je oteta Crnoj Gori i nastave sa svojom vjekovnom misijom okupacije i zatiranja Crne Gore i Crnogoraca.

Istina mora izaći na vidjelo i to je odgovornost institucija

Stalno insistirate na širenju znanja…

SOŠIĆ: Insistiram zato što je to jedini način da se odupremo lažima i manipulaciji. Kad bi oni koji danas bespogovorno slušaju popove znali i da su Sveti Vasilije i Sveti Petar Cetinjski crnogorski sveci, da su se nakon Podgoričke skupštine bjelaši, po nalogu srpske okupatorske vojske, zaletjeli da zapale ćivote ta dva sveca koji su povezani isključivo sa crnogorskim narodom, tradicijom i baštinom, kad bi znali da je u Ustavu knjaževine Crne Gore pisalo da je Crnogorska crkva autokefalna… ne bi vjerovali u današnje brutalne podvale i izmišljotine. Zato se istina mora stalno iznositi na vidjelo, zato institucije moraju preuzimati odgovornost da ta istina izbije na vidjelo, zato se mora širiti znanje, jer to je jedini način da se možemo boriti protiv svega ovoga.

Gdje je tu uloga nacionalnog pozorišta?

SOŠIĆ: CNP kao nacionalni teatar ima emancipatorsku ulogu, ali i ulogu koja mu je namijenjena Zakonom o pozorišnoj djelatnosti, Zakonom o kulturi, a to je da na svojim scenama, osim crnogorske, njeguje i promoviše i svjetsku kulturnu, književnu i umjetničku baštinu. U tom smislu, mi smo u prethodnom periodu radili klasike Šekspirovog Hamleta, Čehovljevog Ivanova, Beketov “Čekajući Godoa”, kao i Pučinijevu operu “Boemi”. U narednim mjesecima, kao i tokom čitave sljedeće godine posvetićemo se crnogorskoj literaturi, našoj književnoj baštini i savremenoj dramskoj literaturi. Radićemo neke izuzetno značajne projekte, i to prvi put.

ROMAN “ZALOGA” I ŽIVOT ADMIRALA BAROVIĆA, NOVI PROJEKTI CNP

Najavljujete nove projekte zasnovane na crnogorskoj kniževnoj baštini i događajima iz naše novije istorije… O čemu se radi?

SOŠIĆ: Pripremamo dva izuzetno značajna projekta predstavu po dramatizaciji jednog od najznačajnijih crnogorskih romana “Zaloga” Vladimira Mijuškovića, kao i predstavu o jednoj istorijskoj ličnosti iz naše bliske prošlosti, čiji herojski čin predstavlja ne samo suštinu crnogorskog vojničkog, ratničkog duha, crnogorskog čojstva i hrabrosti, nego i čin koji je duboko human i duboko antiratni. Pa da otkrijem radićemo predstavu o životu admirala Barovića koji je izvršio samoubistvo, odbijajući da učestvuje u ratu i bombarduje hrvatske primorske gradove, sa obrazloženjem da Crnogorci nikada nisu napadali narod koji im nikada ništa nije uradio.

Prošlo je nešto više od godine od kako ste na poziciji umjetničkog direktora CNP. Jeste li zadovoljni onim što ste do sada uradili?

SOŠIĆ: Jedna godina je prilično kratak period za ovakve poslove, ali radili smo posvećeno i ambiciozno.Trasirali smo put kojim CNP treba da ide, to je put ka internacionalizaciji i pozicioniranju našeg pozorišta u evropskim okvirima. Realizujemo projekte koji su kapitalni ne samo po produkcijskom nego i estetskom standardu. Pomenuću predstave Hamlet, Čekajući Godoa i predstavu Ivanov koja je rađena u režiji najznačajnijeg reditelja koji je ikad radio u CNP-u Andrija Zoldaka. Za tu predstavu dobili smo pozive sa sedam međunarodnih festivala. Ivanov je umjetničko hodočašće i prekretnička predstava u radu CNP koja uspostavlja nove standarde u promišljanju pozorišta ne samo u CG, nego i u regionu. Realizovali smo jedan od najvećih projekata u istoriji nacionalnog teatra opersku predstavu Boemi, za koju je interesovanje bilo toliko da su sve karte bile rasprodate i mjesec prije nastupa i za koju smo dobili relevantne ocjene da se radi o najboljoj operskoj produkciji u ovom dijelu Evrope.

Sa ponosom ističem i da smo poslije trideset godina proglasili i glumačke prvake Nacionalnog teatra. Paralelno smo radili na infrastrukturnim projektima renovirali scenu Studio, baletsku, kao i pres salu. Ove godine završavamo projekat kompletne rekonstrukcije i zamjene sistema grijanja i hlađenja u čitavoj zgradi, što je bio decenijski problem CNP.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Krsto Zrnov
Gost
Krsto Zrnov

Pitaju ga, Kako se boriti protiv tolike količine laži, podmetanja, falsifikata? lako!!! zatvorit granicu sa Srbijom, povuci ambasadora pocerat ovog njihovog, sve sto uvozimo uvoziti iz drugih zemalja!! okrenuti se hrvatskoj u potpunosti!!! ali je problem sto ovakvo stanje odgovara vlasti da prica o ugrozenosti drzave i da bi se DPS i front dogovarali ibili dio politike cg za vijek… Više »

Ide vuk
Gost
Ide vuk

Bravo Željko!!!

Mirko
Gost
Mirko

Ja iskreno nemam snage da gledam te serije. Dok sam gledao Božićni ustanak plakao sam ko malo dijete. Preživljavao sam te najteže trenutke iz naše istorije kao da sam u tom vremenu. Ne opet, ne mogu to da gledam. To svirepo ubijanje crnogoraca jer su se borili za svoju državu je nešto najgore što čovjek može da gleda.

NATO MILO MNE
Gost
NATO MILO MNE

nisu se borili nego samo nisu htjeli da prihvate da vise ne postoje i to od onih sto postoje zahvaljujuci nama!!

Delboj
Gost
Delboj

Ovi nasi domaci izdajnici, takozvani Srbi, oni u stvari nisu cetnici, makar jos uvijek. U svom bjelasenju nisu dalje odmakli od pocetka XX vijeka. Fali im jedan Aca Palikuca Karadjordjevic i Nilola Pasic-Vucic da bi im sve bilo potaman, a mozda na zub uzmu i princa Petrovica, jer odvajkada su tezili istrebljenju dinastije Petrovica, samim tim i Njegosa jer su… Više »

Djuka
Gost
Djuka

Znači zato je ovaj postao direktor narodnog kazališta.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Klizališta?😂😂😂😂😂😂

marius
Gost
marius

Alal ti vjera Sošiću! Bolje poznaješ istoriju, no neki, kojima je to profesija.

Virus
Gost
Virus

Ljudski glib

ND123
Gost
ND123

Ako hoćete da budete objektivni nemojte jednostrano i tendenciozno prezentovani dio istorije nego prezentujte sve zločine koji su počinjeni od strane: zelenaša, bjelaša, partizana, četnika, komunista i zločine počinjene od vlasti Kraljevine Crne Gore, Kraljevine Jugoslavije, komunističke Jugoslavije i (Nezavisne Crne Gore ako ih ima). Ovako jednostranim i tendencioznim pisanjem zbog političkih ciljeva otvarate Pandorinu kutiju i rizikujete da naša… Više »

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Bez greske !

Bata Gasic
Gost
Bata Gasic

Svojim legitimnim politickim ciljem. Ali kada je vidio da se.taj cilj ne moze.ostvariti, onda se.vratio na pozicije ocuvanja drzavnosti CG sa ocuvanjem svoje pozicije kao suverena, za sta je mislio da jos uvijek ima nade na medjunarodnoj politickoj pozornici. Ali stvari su se vec bile otkotrljale predaleko i tocak istorije ga je neminovno pregazio. Tumacenje ovih dogadjaja u kontekstu danasnjih… Više »

St. Tom Cruise
Gost
St. Tom Cruise

u današnje vrijeme vrlo ambiciozno i hrabro, bravo sošiću !!!

Nikolina
Gost
Nikolina

Krle antifasista ubise ga partizani fasisti a ovaj ga uzdigao u nebesa

janko
Gost
janko

Odlican intervju, i odlican program CNP/a!
Konacno se moze poci u pozoriste.

Mitar
Gost
Mitar

Svaka čast, treba bacit svijetlo na sva dešavanja u CG koliko god nekom bila strana, pa neka svako prosudjuje na osnovu činjenica.

MarshalDuklje
Gost
MarshalDuklje

Pozicioniranje dogadjaj iz proslosti u danasnje vrijeme za zvrhu i u sluzbi aktuelne dnevne politike ! Kakav je to kulturni i intelektualni poduhvat !?

Mestar
Gost
Mestar

Svaka cast gospodinu Sosicu na ovom sjajnom tekstu i svim projektima koji su od nemjerljive vaznosti za Crnu Goru, njen identitet i ocuvanje njene slavne junacke istorije koju vec citav vijek srpski fasisticki pokret uporno pokusava da nam ukrade i promjeni, zato sto se svoje istorije stide. Stide se zato sto su uvijek u istoriji bili kukavicki narod, svaki rat… Više »

SINDON58
Gost
SINDON58

Bjelaski crnogorci su se pokvarili.

CG ZAUVIJEK!
Gost
CG ZAUVIJEK!

“Ne samo da bi se znalo što je radila srpska okupatorska vojska, nego i da bi se objasnilo ono što se danas radi Crnoj Gori.” Željko, Bog ti pomogao!!! Bez istine nema pravde!

Anonimus
Gost
Anonimus

Ono bi 250.000 za neku dramu

velko
Gost
velko

spremaj Sosicu treci film o danasnjem fenomenu rada SPC u CG kojeg ne poznaje svjetska istorija…. ponudi scenario o tome Holivudu budi siguran da ce postati hit u svijetu jer ovako nedto kao sto je SPC jednostavno drugdje ne postoji

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Ništa nije uradio dok nisu pročitali scenario i poslali odobrenje iz ,,štaba,,.Možda nekad budeš svoj čovjek kad budeš mislio i govorio iz svoje glave.

Boris
Gost
Boris

Tacno!!!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ljudi, ovakvim tekstovima i davanjem medijskog prostora ovim i ovakvim ljudima samo dolijevate ulje na vatru. Dokle više?

Marko
Gost
Marko

Pa po tebi treba da se cuti sto se radilo crnogorcima, i da cutimo to sto nam srbi danas rade ? a da pustimo srbiju da nam i dalje falsifikuje istoriju ?

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Vise clanaka dnevno na istu temu druze, umjesto da se smiruje i onako napeto stanje. Ti kao da ne citas portale.

Sony
Gost
Sony

Vidi mu se po pogledu da je guja ljuta. Pospremio cetu klerofasista ds ne trepne.

adut
Gost
adut

još će ih pospremiti, vakat je da se pospremi

Pg - Tg
Gost
Pg - Tg

Radiš pravu stvar za kulturu C.G. koristeći sve istorijske činjenice. To je dug i mukotrpan proces, ali istina uvijek izađe na vidjelo. Svaka čast.

Aca Palikuca
Gost
Aca Palikuca

Ssmo S’edok srbina spasava

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Zlocinacki je i krajnje kretenski dogadjaje iz proslosti smjestiti u danasnje vrijeme i uz to ih obojiti danasnjom ideologijom i dnevnom politikom. To je kretenizam !

Mile
Gost
Mile

“Mi smo svoji na svome, ovo je naša država.”

A oni u litijama ? Jeli ovo i njihova drzava? Jesu li i oni svoji na svome?

Marko
Gost
Marko

nisu, ovo nije njihova drzava, jer masu srpskom zastavom, farbaju srpske simbole dje god stignu, negiraju sve crnogorsko, i da im se moze, sad bi Crnu Goru izbrisali sa mape svijeta da bi je spojili sa srbijom, ruse crnogorske simbole, pale crnogorsku zastavu, cijepaju crnogorsku zastavu, pisu “smrt Crnoj Gori”, pisu smrt Crnogorcima itd dje ti tu vidis da su… Više »

adut
Gost
adut

Mile, da hoće da bude njihova država ne bi bili u litijama. Ovakve litije ne baštini crnogorska kultura i nasljeđe. Litijaši rade za stranu državu

Mile
Gost
Mile

Onda ne poznajes crnogorsku kulturu i nasljeđe. Litijasi rade za Crnu Goru,ako su protiv vlasti,ne znaci da su protiv drzave

Plunjas
Gost
Plunjas

Cika Mile, ne obara se vlast zastavama tudje drzave i poklicima tudjoj drzavi. Ako su protiv vlasti, ne treba da cijepaju i pale zastavu svoje drzave, ili da podrzavaju ako to neko drugi urade….

ilke
Gost
ilke

Znaci macka iskidala utrobu jer nije mogla pocepati platenenu suknju. Boze da li ovi ljudi ukljucuju mozak kada vec pricaju neke stvari.

Ksenija
Gost
Ksenija

ilke, stidi se ovog krvavog kamena, stidi se i pokaj se pred HEROINOM CRNOGORSKOM!

S'edok
Gost
S'edok

Problem je sto je to uradjeno a za pricanje ce mo lako

Pero
Gost
Pero

Ne procitah tekst, ali iz naslova zakljucujem da treba da se borimo protiv Mikovog DPSa i RTCGovog Tompsona. Svaka cast.

Mile
Gost
Mile

Za malo…

Frljoka
Gost
Frljoka

Pogriješio si, poruka je da treba da se borimo protiv ljudi koji riču da bi odbranili kamiondžiju na poziciji predsjednika opštine. Riiiiiii riiiiiiii

Cica D.
Gost
Cica D.

Na litije braco!

sss
Gost
sss

Nisi u stanju ni kad zines istinu da izgovoris… Tovam je u genima,valjda… Znamo mi protiv cega i koga se borite, ali dzaba vam je sve…

Cgcg
Gost
Cgcg

Procitaj krvavi album Karadjordjevića

Mestar
Gost
Mestar

Pa prvo procitaj tekst od pocetka do kraja prije donosenja zakljucaka koji apsolutno nemaju veze sa ovim tekstom.

Ljubo Hn
Gost
Ljubo Hn

Krajnje je vrijeme da se Boka osamostali.
Nema se vise sto cekati jer je od 1945 temeljito
Devastirana.
Spasavaj se ko se mozr spasiti.

Delboj
Gost
Delboj

Neka ti te Velikosprske Vuciceve fore.

Bata Gasic
Gost
Bata Gasic

Covjek samo odradjuje svoj dio posla, ne treba mu zamjerat, za to prima platu.

Cicko
Gost
Cicko

Bravo Zeljko Sosicu. Ovakvi i slicni tekstovi su itekako potrebni u cetnicko fasistickim nasrtajima na Nasu Crnu Goru. Neka nam je vjecna CG.

Lombardo
Gost
Lombardo

Admirale Barovic tvoja hrabrost i moralna veličina će se pominjati i izucavati sa poštovanjem odbio si zločinačko naređenje znajući da bi stradali ljudi izabrao si ono sto mnogi ne smiju pomisliti samoubistvo neka ti slava Admirale

Miko
Gost
Miko

Kako se nazivaju oni koji ne ispune Zakletvu ,a dok je sve bilo lijepo i fino uživali su stravične beneficije,licemjerstvo i kukavičluk ,nego neznam kakve veze to smeće ima sa ovoim naslovom

Danilo
Gost
Danilo

Svaka čast! Odličan intervju ! Srećno u otkrivanju istina o našoj otadžbini!

Blaki
Gost
Blaki

Pohvale za objektivan pogled na Crnogorsku istoriju i prezentaciju istine 1918.
NEKA JE VJEČNA CRNA GORA.

Bnjj
Gost
Bnjj

Glavni problem Cg su Cg patriote koje pljačkaju državu. Profesionalni Crnogorci koji plaćaju radnike bijwdnih 200,300e

sss
Gost
sss

ne bi tebi smetali ti koje pominjes da su “patriote” po tvome arsinu. Da su cetnici i izdajnici svoje drzave kao sto si ti bili bi ti po meraku, ne bi ti smetalo to sto kradu

Djole
Gost
Djole

Boze sacuvaj sto procitah..Ko je ovo i kakvi su ovo izlivi mrznje..

Cgcg
Gost
Cgcg

Misliš izlivi istine koja ne odgovara fašistima

TV-EU
Gost
TV-EU

Svaka čast na tekstu !

Rozajac
Gost
Rozajac

To Sošicu stavi ove pravoslavce na mjesto, trebalo bi malo više policija da ih hapsi , moramo donijeti zakon da samo ljudi koji su glasali na referendumu za našu CG, mogu da se zaposle u policiju, vojsku, tužilaštvo tj u svim državnim upravama.

Delboj
Gost
Delboj

Neka Joanikije ne foliraj se da si Rozajac

Velja gora
Gost
Velja gora

Tako je majstore
Pravoslavce dje im je mjesto
Ka za Turskog zemana
Eviva

SRBIN iz BOSNE
Gost
SRBIN iz BOSNE

Tvoje namjere su jasne.

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

A Sošić nije pravoslavac? Vidiš li šta si napisao? Glumiš da ti smetaju Srbi, a smetaju ti svi pravoslavci. To ovi naši slijepci ne vide, bojim se da će biti kasno kad progledaju.

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Kako to mislis pravoslavce?

Aca Palikuca
Gost
Aca Palikuca

Na pitanja u Zivoj istini milic je potvrdio da niko krupno ka srbin ne laze.Treba procitati knjigu Smrt je majstor iz srbije

Aca Palikuca
Gost
Aca Palikuca

Treba svakodnevno prikazivati S’edoka bozje ljubavi i po trgovima gradova Crne Gore

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Pitanje,hoćemo li pokleknuti,je besmisleno,u seriji treba pokazat sve kako je bilo,pa i horor scene,da vidi narod šta su nam”braća” radila!!??

Sasa
Gost
Sasa

No Pasaran

Boka
Gost
Boka

Mi bi pidnijeli da nas je Cetinje okupiralo. Ali ovo su kvartasi….

Milena
Gost
Milena

Mladi covjece,lijepo je vidjeti i cuti obrazovanog i moralnog covjeka,svojom pojavom i cinjenjem pokazujes lice svoje Crne Gore i njenu sjajnu buducnost,hvala i veliko postovanje.

Cica D.
Gost
Cica D.

“Ne znam gospodine Simoviću da li vi i ja živimo u istoj državi. Slušajući vas i poslanike DPS-a, imam osećaj da vi živite na Marsu, a da mi svi ostali živimo u nekakvoj državi koja se zove Crna Gora, i koja ima realne probleme, i koja će teško izaći iz ekonomske pandemije, koja nas je već zadesila”, rekao je Knežević.… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

Hahahahahahahahaha

Send this to a friend