Kultura

Španija otkazala nastup Dominga, pošto je priznao odgovornost za uznemiravanje

Španija je otkazala učešće čuvenog pjevača Plasida Dominga na jednom događaju, pošto je on priznao “svoju odgovornost” u vezi sa optužbama za seksualno uznemiravanje.

Domingo je zbog tih optužbi već morao da odustane od svoje karijere u SAD, a sada je pogođen i u svojoj rodnoj Španiji.

“Do sada je situacija bila drugačija postojala je pretpostavka nevinosti”, rekao je novinarima španski ministar kulture Hose Manuel Rodriges Uribes.

“Međutim, u trenutku kada on kaže da se desilo to što se desilo oko ozbiljnih događaja koje se tiču brojnih žena odlučili smo da nema mjesta da se održi njegov nastup”, rekao je ministar.

Nacionalni institut scenske umjetnosti i muzike (Inaem), koji zavisi od ministarstva, saopštio je da otkazuje učestvovanje umjetnika u predstavi Luisa Feranda 14. i 15. maja u Nacionalnom teatru Zarzuela, “iz solidarnosti sa pogođenim ženama”.

U madridskom teatru gdje je on imao svoje početke pre 50 godina, spektakl će biti održan ali bez njega. Od izbijanja skandala u avgustu prošle godine u SAD nijedna opera u Španiji još nije otkazala nastup čuvenog umjetnika.

Do sada on je imao status nacionalnog kulturnog blaga Španije, gdje je više pejvačica, koje su pjevale sa njim, stale u njegovu odbranu.

Posle višemjesečnog odbacivanja optužbi, 79-ogodišnji umjetnik juče se u saopštenju izvinio ženama koje su ga optužile za seksualno uznemiravanje u SAD i rekao da mu je “iskreno žao za nanijetu patnju”. Njega je u SAD oko 20 žena optužilo za seksualno uznemiravanje.

“Želim da one znaju da mi je iskreno žao za patnju koju sam im nanio. Prihvatam odgovornost za svoja djela”, rekao je Domingo.

Više žena optužilo je Dominga za pokušaje da ih natjera na seksualne odnose nudeći im uloge. Neke žene su navele da su se zbog Domingovih neprimjerenih komentara osjećale neprijatno, a više desetina ljudi iz svijeta opere je reklo da su bili svedoci neprikladnog ponašanja čuvenog pjevača prema mlađim ženama.

Domingo je u oktobru napustio upravu Opere Los Anđelesa na čijem je čelu bio od 2003. Potom je odbio nastup u Metropoliten operi u Njujorku, dok su mnoge američke opere otkazale njegove nastupe. Međutim, nastavio je nastupe u Evropi. On je nastavio da nastupa u Evropi gdje ima najavljene nastupe u Hamburgu, Moskvi, Beču, Veroni i Londonu.

Kraljevski teatar u Madridu (Teatro Real) saopštio je juče za Frans pres da se zadržava program sa Domingom u Travijati u maju.

Uprava opere u Valensiji na jugu, gdje je umjetnik primljen ovacijama u decembru, saopštila je da će preispitati potencijalne posledice novih informacija.

Send this to a friend