Kultura Filmski centar Crne Gore najavljuje početak interdisciplinarnog projekta

Startuje projekat Ekologije budućnosti: Budućnost u ruševinama

Filmski centar Crne Gore najavljuje početak interdisciplinarnog projekta FUTURE ECOLOGIES / EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI koji je iniciran od strane British Council-a i fondacije LUX London.

Početkom 2020. godine, održan je javni konkurs British Council-a za predloge projekata kuratora za šest zemalja zapadnog Balkana. Za Crnu Goru je selektovan kuratorski koncept FUTURE IN DEBRIS  / BUDUĆNOST U RUŠEVINAMA Natalije Vujošević (Institut za savremenu umjetnost).

BUDUĆNOST U RUŠEVINAMA kuratorke Natalije Vujošević dio je programa EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI, projekta TU SMO: Pokretne slike umjetnika (WE ARE HERE: Artists’ Moving Image), British Council-a i LUX-a, koji je razvio kurator Tendai John Mutambu, British Council i LUX. EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI se Zapadnom Balkanu predstavlja kroz seriju izložbi, projekcija i događaja, koje uređuje šest kuratora iz regiona.

BUDUĆNOST U RUŠEVINAMA naziv je izložbe i interdisciplinarnog programa koji se događa upravo na trideset godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, tokom kojih smo suočeni sa naletima divljeg neoliberalizma, čije se posljedice reflektuju kroz urbani i prirodni pejzaž. Dok se ideje o zajedništvu urušavaju zajedno sa zapuštenim remek djelima socijalističke arhitekture, crnogorske prirodne ljepote svode se na potrošnu robu za privlačenje kapitala investitiora. Kako u ovakvim okolnostima vidjeti budućnost društva? Potreba za ponovnim promišljanjem zajednice i ujedinjenom akcijom za pronalaženje ekologija budućnosti, goruće su teme kojima se bavi i program BUDUĆNOST U RUŠEVINAMA.

Program će takođe otvoriti razgovor o ulozi umjetničkog i ekperimentalnog filma u savremenoj umjetnosti, kao i mogućnostima za podršku i razvoj ekperimentalnih umjetničkih filmskih projekata u Crnoj Gori.

Projekat BUDUĆNOST U RUŠEVINAMA startuje u ponedjeljak, 8. marta, u 18h, kada će na sajtu www.futureindebris.space biti premijerno prikazan audio-video-tekstualni eksperiment koji je rezultat rada malog tima umjetnika, filmskih radnika, kustosa i teoretičara koji čine Adrijana Gvozdenović, Sonja Dragović, Lenka Đorojević & Matej Stupica, Ivan Marković i Natalija Vujošević.

U online razmjeni i saradnji tokom proteklih mjeseci, kreiran je sjedinjeni šum koji kombinuje video, zvuk i različite tekstove proizašle iz razgovora i razmjene ideja, bojazni i nadanja.

Kako u uslovima pandemije nije bilo moguće putovati i snimati nove materijale, učesnici kombinuju postojeću građu, arhivske zapise i tekst kako bi promišljali i imaginizirali moguće ishode problema otvorenih kroz zajednički rad na projektu EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI. Kompletan sadržaj stvoren je kroz online komunikaciju i razmjenu. Ovaj dio projekta realizovan je u saradnji sa Radiom Crne Gore.

Projekat EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI: BUDUĆNOST U RUŠEVINAMA nastaviće se izložbom i edukativnim programima koji će biti organizovani online, kao i na različitim lokacijama.

Nosilac projekta za Crnu Goru je Filmski centar Crne Gore, a pored British Council-a i fondacije LUX London, partneri na projektu su Fondacija „Petrović Njegoš“ i Institut za savremenu umjetnost.

 

Send this to a friend