Kultura

Stevan Koprivica: U zoni provizorijuma moja ostavka je “scenes a faire”

Očekivalo se da vladajuća koalicija u Herceg Novom neće preskočiti krovnu instituciju kulture, Herceg fest, te da će dovesti na njeno čelo svoj kadar. Pogotovo kada na Skupštini nije prihvaćen plan i program Herceg festa, dokumenti koji su za respekt, prenosi Radio Jadran.

To se desilo juče i umjesto Stevana Koprivice, Herceg fest će voditi, za mnoge nepoznata mr Gordana Porobić Krcunović, sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću, saradnica u nastavi za predmete: „Istorija njemačke klasične filozofije“, „Savremena filozofija“ i „Ontologija“.

No, kako je ugledni dramski pisac i profesor, Stevan Koprivica “smijenjen”, odnosno kako i zašto je dao ostavku:

“Savjetu JUK Herceg festa podnio sam ostavku. Ili je ostavka podnijela mene. To je prirodan ishod uzročno poslijedičnih okolnosti, a uslijedio je poslije korektnih konsultacija u opštinskom kabinetu. Ovim smo okončali razne vrste „podnošenja“ nastalih poslije neusvajanja plana i programa rada JUK Herceg festa na jednom od zasijedanja Skupštine. Bez usvojenog programa, a po okončanju uspješno realizovanih Dana oktobra, čiji je izvršni i konceptualni nosilac bio Herceg fest, ušlo se u zonu provizorijuma, delociranja donošenja odluka, programskog galimatijasa, iza kojeg ja profesionalno i personalno nisam mogao da stojim”, komentariše za Radio Jadran, Koprivica.

On dodaje da se Herceg fest pretvarao, rapidno, u puki servis, što, po njegovom dubokom ubijeđenju, nije primjereno „krovnoj instituciji kulture“, ili bar ne onom što se prethodne dvije godine, programski i organizaciono, događalo, dodaje on.

Upitan da prokomentariše izjavu predsjednika Opštine, Stevana Katića, datu Radiju Jadan, da bi se zbog zdravstvenog stanja najrađe povukao sa te pozicije, Koprivica kaže:

“Zdravstveno stanje je privatna kolatelara. Vrlo privatna. Inicirao sam razgovore o činjeničnom stanju u kabinetu. Čuli smo se i razumijeli. Ostavka je „scenes a faire“, scena koja se mora izvršiti, kako bi se reklo u mom dramaturškom zanatu. O tome neka bude toliko rečeno”, zaključio je Stevan Koprivica.

Send this to a friend