Kultura

Što odlazi u tradiciju, a što ostaje u zatvoru?

Pozorišna predstava „Čuvari tvog poštenja“, nakon premijere i nekoliko uspješnih predstavljanja u Crnoj Gori i zemljama okruženja, odigrana je u amfiteatru Starog Bara. Autorski projekat Borisa Liješevića, za koji je tekst napisala Stela Mišković, a rađen je u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica ušao je u takmičarski dio pozorišnog programa Večernje scene Barskog ljetopisa.

Dubravka Drakić, Branka Femić-Šćekić, Božidar Zuber, Katarina Krek, Emir Ćatović, Pavle Ilić, Ivona Čović-Jaćimović, Sanja Popović, Simo Trebješanin, Željko Radunović i Branko Ilić, prikazali su, svojim glumačkim umijećem, kroz komično-satiričnu prizmu svu tragiku savremenog crnogorskog društva i sistema vrijednosti koji ga određuje. Naime, tematsko-motivsko polazište ove predstave, kako već i sam naziv otkriva, bio je stih crnogorske himne kojim se proziva jedna od najvećih tekovina naše tradicije poštenje. Liješević je krenuvši od toga, smjelo postavio brojna pitanja koja imaju zadatak da preispitaju naš aksiološki sistem koji počiva na ovom bezmalo kultu:

„Što odlazi u tradiciju, a što ostaje u životu? Što je s tim našim poštenjem, gdje je ono danas i na koji način mi danas nosimo taj kult? Kao opterećenje, nužno zlo ili nešto drugo?“ Ni od jednog, pa ni od ovog pozorišnog komada ne treba očekivati da pruži i odgovore na pitanja koja je problematizovao, već da otvori put ka pravom, katarzičnom tumačenju i doživljaju. „Čuvari tvog poštenja” na scenu postavljaju naopak svijet učenika jednog „elitnog“ odjeljenja devetog razreda suočenih sa krađom novca, sakupljanog za druga koji treba da ide sa njima na ekskurziju. Njihovi roditelji novonastalu situaciju rješavaju davanjem novog novca, ne uočavanjem nužne potrebe da svojoj djeci razgraniče kategorije dobra i zla u konkretnom slučaju. Iako dinamična i humorom bogata, ona publici, nakon skoro sat i po smijeha, ipak ostavlja gorak ukus u ustima, jasno im stavljajući do znanja dokle smo stigli, ka čemu kao društvo idemo i koliko smo daleko od onoga na šta nas imenovani stih himne podsjeća.

“Zapitali smo se, radeći na ovoj predstavi, na šta nas ta himna podsjeća, šta mi to treba da budemo, šta treba da čuvamo i jesmo li to sačuvali. Pa nešto jesmo, nešto nismo. Jako je teško suditi. Zato smo mi i predstavu radili tako da smo otvarali neka pitanja, a gledaoci su ti, koji će pojedinačno procijeniti šta je za njega pošteno, a šta nije, pošto poštenje nije baš univerzalna kategorija i pitanje moralnih normi je jako komplikovano. Ja sam uvjeren da svaki lik iz ove predstave ide iz najbolje namjere. Kad se stavite u poziciju onog koga treba da branite, vi vidite da on to radi iz najbolje namjere i da nema trunku zadrške da nešto nepošteno radi. A da li zaista radi ili ne, to ostavljam publici da procijeni”, kazao je Simo Trebješanin koji je u predstavi tumačio lik direktora škole.

Sjutra veče „Ana Edeš“

Sljedeća pozorišna predstava na Barskom ljetopisu biće odigrana sjutra veče. U pitanju je produkcija Narodnog pozorišta Subotica „Ana Edeš“ u režiji Jožefa Cajlika. Ona će jedina iz selekcije Večernje scene, zbog tehničkih uslova, biti odigrana na Ljetnjoj pozornici, sa početkom u 21.30 časova. Karte po cijeni od 5 eura su u prodaji.

Send this to a friend