Kultura

Strah od slobode u zatvorenom i zarobljenom društvu

Foto: Duško Miljanić

U Crnogorskom narodnom pozorištu održana je konferencija za novinare povodom premijere predstave “Policajci” Slavomira Mrožeka, u režiji Aleksandra Jovanovića, koja će biti izvedena u ponedjeljak 25. oktobra u 20 sati na Sceni Studio.

Aleksandar Jovanović potpisuje adaptaciju teksta i izbor muzike, tekst je preveo Petar Vujičić, scenografkinja je Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Lina Leković, za scenski govor zadužena je Dubravka Drakić, izvršna producentkinja Janja Ražnatović.

Foto: Duško Miljanić

U predstavi igraju: Srđan Grahovac, Dejan Ivanić, Radmila Božović, Aleksandar Gavranić i Davor Dragojević.

Govoreći o ključnim odrednicama drame koje su opredijelile direktora Marka Baćovića i Savjet CNP-a da uvrste ovo djelo u repertoarski plan za 2021. godinu, Zorana Kralj je istakla:

“Iako je drama napisana 1958. godine u post-staljinističkoj komunističkoj Poljskoj, ona ne gubi ni danas na aktuelnosti, uz sve promjene istorijskih, društvenih i ideoloških okolnosti, te i dalje živo, vješto i precizno progovara o strahu, podaništvu, totalitarnim društvima i o prirodi svake vlasti. Ova groteska, (iako se sam Mrožek opirao ovom određenju smatrajući da slika realnost koja na kraju izgleda groteskno), nosi u sebi i zametke drame apsurda, igra se širom svijeta, sve ove godine od svog nastanka, i zaslužuje još jedno igranje u Crnogorskom narodnom pozorištu.”

Foto: Duško Miljanić

Kralj je podsjetila da je ova drama prvi put  postavljena u CNP-u 1962. godine, u režiji Petra Perišića.

Naglašeno je da i ovaj angažman Aleksandra Jovanovića potvrđuje politiku Pozorišta koja pozicionira Scenu Studio kao, između ostalog, i prostor za mlade reditelje, pozorišne stvaraoce i profesionalce.

Reditelj Aleksandar Jovanović je kazao da su “Policajci” intimna, kamerna predstava sa jednom gorućom temom.

“U pitanju je strah od slobode u zatvorenom i zarobljenom društvu, strah koji parališe, inhibira i kvari ljudsko lice i daje mu upravo neke groteskne crte, po čemu je Mrožek decenijama svog stvaralaštva bio i prepoznat, dajući jednu iskrivljenu a za njega sasvim normalnu sliku svijeta. Pokušao sam da čitajući “Policajce” žanrovski (mada je danas o žanrovima teško govoriti) kao političku tragikomediju sa određenim elementima groteske učinim dovoljno jasnom, razumljivom i plastičnom, imajući na umu i sam tekst koji je veoma zgusnut, zbijen, jezički komplikovan i kodifikovan tako da u zajedničkom radu u ovako maloj ekipi dođemo do te željene komunikativnosti sa publikom”, kazao je mladi reditelj na konferenciji za novinare.

Srđan Grahovac, kojme je povjerena uloga Šefa policije je istakao da u tekstu ima mnogo prostora za glumački izraz:

“Ovdje ima puno mesa za nas glumce, puno prostora za našu ludačku, životinjsku energiju. Drago mi je što je Aleksandar izabrao baš ovaj tekst”, rekao je Grahovac.

Aleksandar Gavranić u predstavi igra Zavjerenika ađutanta.

“Ovaj tekst je jako specifičan u jezičkom i terminološkom smislu. Sa ovakvim tekstovima uvijek postoji opasnost da se pretvore u nešto što je sociološka, filozofska, ideološka rasprava na sceni, što bi bilo beživotno tako da je najveći izazov bio pronaći način da se taj, vema slojevit i kompleksan, jezik otključa”, kazao je Gavranić na konferenciji za novinare.

Foto: Duško Miljanić

Davor Dragojević, koji u predstavi igra Generala, je izrazio zadovoljstvo što je pozvan da igra u ovoj predstavi.

“Mislim da će naš kvintet lijepo vođen dirigentom Acom Jovanovićem imati šta da ponudi podgoričkoj publici”,  zaključio je Dragojević.

Glumica Radmila Božović igra Ženu narednika provokatora (Dejan Ivanić). Ona je kazala da je bilo ogromno zadovoljstvo raditi ovako dobar tekst.

“Voljela bih da ova predstava, koja ima dosta razloga da bude postavljena baš danas i baš u Podgorici, ima dug pozorišni život, ne samo ovdje već i van granica naše zemlje.”

Predstava “Policajci” je na repertoaru i 26. i 27. oktobra.

Ulaznice se mogu rezervisati i kupiti na zvaničnom web sajtu pozorišta www.cnp.me.

 

 

Send this to a friend