Kultura

Stručnjaci tvrde da Pablo Neruda nije umro od raka

Tim međunarodnih naučnika odbacio je zvanični uzrok smrti čileanskog književnika i nobelovca Pabla Nerude, navodeći da on nije umro od raka ili neuhranjenosti.

Mada su naveli zbog čega nije, oni ipak nisu okončali misteriju i naveli od čega jeste umro pjesnik i levičarski političar.

Vlada Čilea potvrdila je ranije da postoji mogućnost da je Pablo Neruda ubijen poslije vojnog puča 1973. godine, kojim je doveden na vlast general Augusto Pinoče.

Stručnjaci su naveli da će nastaviti sa proučavanjem patogene bakterije koja je možda uzrokovala Nerudinu smrt i utvrditi da li je umiješana treća strana.

Neruda, koji je 1971. dobio Nobelovu nagradu za književnost, najpoznatiji je po svojoj ljubavnoj poeziji.

On je, takođe, bio i levičarski političar i diplomata, i blizak prijatelj socijalističkog predsjednika Salvadora Aljendea, koji se ubio da ne bi pao u ruke onima koji su izveli vojni udar 11. septembra 1973, predvođeni generalom Pinočeom.

Neruda, koji je u to vrijeme imao 69 godina i bolovao od raka prostate, planirao je da ode u izgnanstvo, ali dan prije planiranog odlaska prevezen je kolima hitne pomoći u kliniku Santa Marija gdje je liječen od raka.

Prema zvaničnoj verziji, Neruda je umro u bolnici 23. septembra, prirodnom smrću.

Send this to a friend