Kultura

Stvaraoci iz vrha svjetskog stripa pred našom publikom

Foto: Radio Jadran

Programom na trgu Belavista i otvaranjem izložbi radova specijalnih gostiju u tri novske galerije večeras od 21 čas svečano će biti otvoren 11. Hercegnovski Strip Festival, koji će trajati do 6. septembra. Na otvaranju festivala govoriće Rajko Milošević Gera.

Ovogodišnje izdanje manifestacije ima 10 specijalnih i 20 počasnih gostiju, kazao je na konferenciji za novinare jedan od organizatora Jovan Subotić.

“Publika će biti u prilici da se upozna sa stvaralaštvom ljudi vezanih za strip kroz scenario, crtanje, analizu, novinarstvo. Prisutni su predstavnici svih renomiranih kuća iz regiona, vlasnici striparnica i mnogo ličnosti koji su ostaviti trag u svjetskom stripu, a koji nam dolaze iz Španije, SAD, Italije”, kazao je Subotić.

Organizator Nebojša Mandić kazao je da su ove godine gosti nacrtali impresivne postere, koji će moći da se kupe na trgu Belavista tokom trajanja festivala.

“Ove godine jedina manifestacija posvećena devetoj umjetnosti u Crnoj Gori dovela je deset specijalnih gostiju, četiri instruktora i teoretičara stripa, četiri stalna gosta, šest izdavačkih kuća i preko četrdeset ostalih gostiju. Do 6. septembra otvorićemo četrnaest izložbi, prirediti šest muzičkih programa i preko sedamdeset časova kulturno-zabavnog sadržaja”, naveo je Mandić.

“Podigli smo program na nivo više, pa je osim unapređivanjem strip-radionica i predavanja, koje se u ovogodišnjem izdanju HSF-a ogleda uspostavljanjem saradnje sa hercegnovskim i tivatskim školama, kao i sa školama crtanja iz Bara i Nikšića, novina u programu i činjenica da će izložbe radova svih specijalnih gostiju biti otvorene isto veče u tri galerije i to zajedno sa svečanim otvaranjem. Novina u programu je, s obzirom na ogromnu zainteresovanost za besplatno crtanje za fanove, to što je uveden još jedan dan kada kada će se posjetioci moći družiti sa gostima umjetnicima, pa je tako cjelodnevno crtanje osim u subotu na Trgu Nikole Đurkovića i nedjelju na Škveru, ove godine zakazano i za srijedu, 6. septembar na Peoples beach baru. Iz programa kao novinu treba istaknuti i za goste umjetnike organizivano predstavljanje kulturno umjetničkog nasljeđa Herceg Novog, Boke i Crne Gore, pa čak i našeg podmorja”, kazao je Mandić dodajući da je specifičnost ovogodišnjeg izdanja crtanje Stripa u boci, koji će raditi svi gosti 11. HSF i tako poslati poruku svijetu da je strip najkompleksnija umjetnost koja spaja skoro sve grane vizuelnog stvaralaštva, ali i ljude i civilizacije.

Nikola Ćurčin je istakao da novski festival svoju humanitarnu misiju sprovodi i ove godine pa će tako svi umjetnici učestvovati u liveart izradi slika od čije prodaje će se dopuniti fond namijenjen pomoći Luštici da se oporavi od požara koji su nedavno devastirali ogromne površine ovog poluostrva.

Hercegnovski strip festival su podržali Ministrastvo kulture, Opština Herceg Novi i Turistička Organizacija Herceg Novi

Send this to a friend