Kultura

Supruga slavnog pisca: Danilo Kiš nikada nije bio protjeran iz Jugoslavije

Danilo Kiš

Paskal Delpeš, supruga Danila Kiša koja ovih dana organizuje promociju novog izdanja knjige “Psalam 44” u Francuskoj, kaže da poznati književnik uživa ogromno poštovanje i prestiž među francuskim piscima i intelektualcima, ali da je nažalost prilično nepoznat široj publici.

Ona je za Nedeljnik govorila i o najtežem periodu u Kišovom životu, afere o “plagijatu” poslije izdavanja knjige “Grobnica za Borisa Davidoviča”.

“Ta afera je bila grozna i mogla je da se završi opasno. Kiš se branio sam i pobijedio na sudu. Pisane su i knjige o tome šta se krilo u pozadini tog slučaja. Međutim, bitno je da se zna da on nikada nije bio protjeran iz Jugoslavije. Za razliku od brojnih disidenata iz drugih zemalja Istočne Evrope, Kiš je mogao da ostane u Jugoslaviji da je tako želio, ali je ipak odlučio da se udalji od svega toga i da dođe u Francusku. Vratio je NIN-ovu nagradu. To je bio njegov odgovor, ali jugoslovenska unutrašnja politika nikada nije bila tema njegovih knjiga. Ne biti ni komunista ni nacionalista nije bila laka pozicija u Jugoslaviji tih godina. Proizvodila je mnoštvo neprijatelja. Oduvijek i do kraja je bio slobodan i nezavisan čovjek”,navodi Paskal Delpeš.

Ona se prisjetila i kasnih osamdesetih, kada je već izgledalo da bi Jugoslavija mogla da se raspadne.

“Suzan Zontag, američka književnica i partnerka Eni Lebovic, pričala je da je prilikom posljednjeg susreta sa Kišom, na kongresu PEN-a, on u društvu, sa očajem u glasu, rekao da će biti rata u Jugoslaviji”, ispričala je Paskal Delpeš za Nedeljnik.

Send this to a friend