Kultura

Susret sa djelima i idejama pisaca iz cijelog svijeta

Žensko između kontemplacije i akcije

Publiku očekuje nekoliko dana izvrsnih književnih i tematskih programa, a prije svega susreta sa idejama pisaca iz Kine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, sa romskom kulturom, književnim, muzičkim i kulturnim nasljeđem i savremenim crnogorskim umjetnicima.

Programom posvećenim kineskim autorima u knjižari Karver otvoren je 9. Međunarodni književni festival “Odakle zovem -Podgorica 2017”, koji će trajati do subote, 1. jula.

Festival je zvanično otvorila predstavnica ambasade Narodne Republike Kine u Crnoj Gori Li Hong.

TRADICIONALNO PRIJATELJSTVO

“Velika mi je čast što imam priliku da u ime ambasade NR Kine prisustvujem otvaranju festivala. Žao mi je što ambasador nije lično mogao da prisustvuje otvaranju manifestacije. Želim uspjeh ovogodišnjem izdanju i nadam se da će publika uživati u jedinstvenoj prilici da sazna nešto više o kineskoj književnosti i kulturi. Crna Gora i Kina imaju jedno iskreno i dugotrajno, tradicionalno prijateljstvo. Pored zvaničnih odnosa predstavnika dvije zemlje, ovakav način promocije i kulturne razmjene naročito je važan za međusobno razumijevanje između dva naroda. Baš iz tog razloga amabasada Narodne Republike Kine i kompanija CRBC ovoga puta su odlučile da u najvećoj mogućoj mjeri podrže ovu manifestaciju. Nama je u interesu da podstičemo kulturnu razmjenu između dva naroda i da ovakavih prilika u budućnosti bude što više. Pa hajde onda da damo zajednički doprinos da se sa takvom razmjenom i nastavi. Proglašavam Međunarodni književni festival ‘Odakle zovem’ otvorenim!”, kazala je Li Hong.

PROMOCIJA KULTURE MISIJA

Direktorica festival Varja Đukić istakla je da publiku očekuje nekoliko dana izvrsnih književnih i tematskih programa, a prije svega susreta sa idejama i djelima značajnih pisaca iz Kine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, sa romskom kulturom, književnim, muzičkim i kulturnim nasljeđem i savremenim crnogorskim umjetnicima.

“Zahvaljujem pokroviteljima, Ministarstvu kulture Crne Gore prije svega, i nadam se da će ovaj festival uvrstiti u manifestacije koje imaju stabilnu i značajne finansijsku podršku. Zahvaljujem na podršci Glavnog gradu, svim partnerima i sponzorima. Naša je misija promocija književnosti i kreativnosti. Umjetnička djela i kultura najveći su ekonomski ekvivalent u svim oblastima djelatnosti pravu, privredi, viziji društva”, kazala je Đukić.

U nastavku programa prve festivalske večeri priređeno je predstavljanje istorije kineske književnosti, o čemu su govorile profesorica kineskog jezika i književnosti Mila Zeković i profesorica na Institutu Konfučije u Podgorici Luo Ša, te audio prezentacija kineske poezije. O antologiji kineske književnosti govorile su Luo Ša, Ren Ksin i Žang Jin.

Konkurs Vranac i promocija projekta Poetika zemlje

Na programu festivala danas je predstavljanje konkursa “Vranac- najbolja kratka priča” od 12 sati u vinskom podrumu Šipčanik. Tim povodom govore Božo Koprivica, Vojo Šindolić, Varja Đukić, Staša Aras i Branko Čegec. Program “Bez velikih riječi, molim” počinje od 19 sati, a učesnici su Suzana Tratnik, Branko Čegec i Stanka Hrastelj. Moderator programa Marinko Vorgić. Predstavljanje projekta “Poetika zemlje” zakazano je za 20.30, o čemu govore Božo Koprivica, Ljubeta Labović, Aleksandar Bečanović, Dragana Kršenković-Brković i Varja Đukić. Treći festivalski dan biće zatvoren programom “Jugoslovenska filmska 1967”, u kom učestvuju Božo Koprivica, Vuk Perović i Maja Bogojević i projekcijom filma “Kad budem mrtav i beo” Živojina Pavlovića.

Send this to a friend