Kultura

Svečano otvoren crnogorski paviljon na 16. Bijenalu arhitekture u Veneciji

Crnogorski paviljon Emerging Resilience – Wo/Man Under Umbrella sinoć je svečano otvoren na 16. Međunarodnoj izložbi arhitekture u palati Malipjero u Veneciji pred brojnom publikom.

Kako je u svom obraćanju prisutnima istakla kustosica ovogodišnje crnogorske postavke Sonja Radović Jelovac, Bijenale nudi vanserijske mogućnosti da se arhitektura prikaže na različite načine.

Ona je navela da je projekat predstavljanja Crne Gore zamišljen kao istraživačka platforma koja okuplja multidiciplinarni tim oko ovogodišnje teme Slobodan prostor/Freespace, a pod podtemom Emerging resilience: kroz multimodalno razumijevanje principa rezilijentntnosti, kroz sistemsko razmišljanje i procesno orijentisane pristupe, kroz rezilijentnost kao nove integrative paradigme, kao koncepta, modela i metafore.

Prema riječima Radović Jelovac, tokom proteklih 25 godina polje ekologije pomjerilo se od zabrinutosti za stabilnost, sigurnost, predvidivost i red prema savremenijem razumijevanju dinamične sistemske promjene i relevantnih fenomena nesigurnosti, adaptibilnosti i rezilijentnosti.

“Sve je ustaljenije mišljenje da su ovi koncepti, u ekološkoj teoriji i kompleksnim sistemima razmišljanja, korisni kao okviri uopšteno za donošenje odluka i sa empirijskim dokazima posebno korisni za projekte urbanog dizajna i pejzažne arehitekture“, navela je ona.

Radović Jelovac je takođe najavila niz radionica, tribina i konferencija koje će biti organizovane tokom narednih šest mjeseci te pozvala sve zainteresovane da učestvuju.

Pored kustosice Radović Jelovac, uvodne govore održali su i prof. dr Mose Rići član naučnog komiteta Nacionalnog kataloga i član žirija Međunarodnog konkursa za koncept i sadržaj Crnogorske postavke, prof. Krešimir Rogina, vođa tima izlagača Crnogorske postavke, prof. dr Dušan Vuksanović, komesar Crnogorskog nacionalnog paviljona, a završnim izlaganjem izložbu je otvorio prof. Danko Selinkić. Specijalni gost na otvaranju paviljona bila je Milena Vukotić glumica, koja je čitala poemu koju je kraljica Jelena pisala tokom boravka u Petrovgradu, a posvetila je Veneciji.

Predstavljeni koncept crnogorske postavke reinterpretira rezilijentnost kroz simbol endemskog cvijeta – sadržaj izložbe metaforično preslikava Crnu Goru, njenu ekološku komponentnu sadržanu u temi „Emerging Resilience“ sa snažnom simbolikom i dinamičnom komunikacijom sa okruženjem.

Tri su međusobno povezana dijela crnogorske prezentacije na 16. Venecijanskom bijenalu arhitekture – KNJIGA, IZLOŽBA i UMREŽENJE, i svaki se iz svog ugla bavi sveobuhvatnom temom Bijenala. Sva tri elementa variraju u mjerilu, materijalnosti, trajanju i metodi širenja. Zajedno djeluju kao vitalni okvir koji podupire otvorenu raspravu o temi unutar i izvan stvarnog paviljona. Crnogorska izložba bavi se jednostavnim i razumljivim porukama, izrazitom moći brendiranja instalacije specijalno osmišljene za sami lokalitet i taktilnosti posebnih modela pravljenih na licu mjesta kao instrument identifikacije koji je namijenjen za uključivanje ne samo čuvenih arhitekata kao gostiju, već i opšte javnosti.

Ovogodišnje 16. Bijenale arhitekture u Veneciji održava se od 26. maja do 25. novembra 2018. godine, a crnogorski paviljon biće otvoren za posjetioce tokom ovog perioda. Ova poznata međunarodna izložba arhitekture smatra se najznačajnijim mjestom predstavljanja tokova i dometa savremene arhitekture i kulture jedne zemlje uopšte. Za organizaciju, umjetnički i istraživački okvir Projekta predstavljanja Crne Gore na 16. Bijenalu arhitekure u Veneciji odgovorni su komesar dr Dušan Vuksanović, glavni državni arhitekta i kustos dr Sonja Radović Jelovac, a međunarodni tim koji predstavlja Crnu Goru predvodi prof. Krešimir Rogina.

Send this to a friend