Kultura Petar Raičević i njegovo fantastično stavralaštvo

Svijet u Podgorici: Petar mami osmijehe i začuđenost posmatrača

Mladi umjetnik Petar Raičević svojim stvaralaštvom svakodnevno oduševljava pratioce na društvenim mrežama. Bavi se kretivnim poslom koja zahtijeva mnogo inovativnosti, strpljenja i vremena, ali jedno je sigurno, Petar je pronašao svoj put.

Petar Raičević ima 18 godina i maturant je građevinsko-geodetske škole. Face/Body Artom se bavi četiri i po godine.

“Face/Body Art za mene predstavlja vid performansa koji nikog ne ostavlja ravnodušnim, što i jeste suština umjetnosti. Samim tim da umjesto platna koristim tijelo ovu umjetnost izdvaja iz “kalupa” standardne umjetnosti. A to je ono što mene privlači, nešto novo i nesvakidašnje”, kaže Petar u razgovoru za CdM.

Sve je počelo, kako kaže, kada su sestra i on radili dekupaž na uskršnjim jajima bjelancem i ukrasnim salvetama.

“U toku izrade dekupaža na ruci mi se zalijepilo bjelance sa salvetom, nisam obraćao pažnju i to se stvrdnulo. Kasnije sam to primijetio i premazao puderom, izrezao po sredini i dodao malo karmina. Sve to je izgledalo kao lažna rana, i tu sam shvatio da bjelance predstavlja vezivno sredstvo, a salveta simulaciju lažne kože. I tako je sve počelo”, dodaje.

Inspiracija je svuda

“Ljudske osobine, facijalne ekspresije pri mijenjanju emocija, priroda, arhitektura, psihologija, biologija…itd…. sve to sadrži “klicu” neke nove kreacije. Želja za novim, avangardnim i za suštinom me je razvijala maksimalno u ovoj umjetnosti. Raditi nešto što volim i u čemu uživam, u današe vrijeme je to privilegija”.

Body art se smatra jednim od oblika angažovane umjetnosti jer se može koristiti kao pokušaj podsticanja društva na različite reakcije.

“Sve što uradim ima svoju primarnu poruku, ali uživam kada slušam ljude na način na koji su oni to shvatili. To je i srž ovoga što radim, da svako doživi na svoj način”.

Petar je nedavno osmislio projekat “Svijet u Podgorici” i kako kaže, to je nešto savim novo u Crnoj Gori.

Foto: Majdana Ljuljđuraj

“Što se tiče projekta “Svijet u Podgorici”, radi se o nečemu što se do sada nije dešavalo u Podgorici. Naime šetaću oslikan po Podgorici, ali i po ostalim gradovima Crne Gore i na taj način razbiti monotoniju koju je priredila trenutna situacija, približiti pojam umjetnosti i slobode. Cilj mi je da našim državljanima približim živu umjetnost, jer polako odumire”.

Foto: Majdana Ljuljđuraj

“Društvene mreže su jako korisne samo ih ljudi koriste na loš način i to je proizvod odumiranja umjetnosti u narednom periodu, samim tim to ću sasjeći u korijenu, jer ovim projektom širim svijest o novom i o umjetnosti. Mamim osmijehe i začuđenost posmatrača i samim tim bivaju oduševljeni i to je nešto što je potrebno današnjoj zajednici”, kaže ovaj mladi umjetnik.

Foto: Majdana Ljuljđuraj

Petar je mnogo samokritičan, ali to je nešto što mu se jako sviđa.

Foto: Majdana Ljuljđuraj

“Jer na taj način svjesno i širokoumno prihvatam tuđe kritike, što je mnogo bitno u ovom poslu. To me ne sputava već mi stvara inat ka sebi i na taj način bivam sve upornij i upornij”, zaključuje Petar.

M. Drašković

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
petar
Gost
petar

do ba r!!!

Pg - Tg
Gost
Pg - Tg

Sve čestitke…nešto novo u C.G. vidi se mnogo truda uloženo u svoj body art. Neobično, inovativno, a i hrabro za naše prilike….svaka čast.

MneHN
Gost
MneHN

Svaka cast! Kreativan i talentovan momak

Nema veza
Gost
Nema veza

Samo vi nastavite da radite, uspesi neće izostati.
Srećno

Mire
Gost
Mire

Genijalno! Bar nesto lijepo da se procita..

Joko
Gost
Joko

Hoće li ko od ovih kreativaca nešto korisno napraviti ikad? Samo neka lična promocija kao da je malo psihopata na ulicama nego i po portalima iskaču

pgtg
Gost
pgtg

odlican komentar,sto je ovo,ko su ovi ljudi????

Bubi
Gost
Bubi

Bravo

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Genije.

Marko
Gost
Marko

Bravo!

cikoticka-drack
Gost
cikoticka-drack

rodjeni talent, bravo i puno uspjeha u zivotu

Mensur
Gost
Mensur

Top! 👏👏👏👏👏

Send this to a friend