Kultura

Svjetski dan pozorišta će biti obilježen u subotu: Ovo je bilo veoma teško vrijeme za žive nastupe

U subotu 27. marta biće obilježen Svjetski dan pozorišta. Međunarodni pozorišni institut (International Theatre Institute) organizuje širom svijeta obilježavanje ovog teatarskog praznika na datum kada je 1962. godine otvoren Teatar nacija u Parizu.

Svake godine na ovaj dan, pozorišta u svijetu, nacionalni centri Međunarodnog pozorišnog instituta i cjelokupna internacionalna teatarska zajednica, organizuju razne aktivnosti, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju, na poziv Instituta, piše pozorišna ličnost svjetskog ugleda.

Svjetski dan pozorišta je prilika za teatarske djelatnike da podsjete javnost na snagu scenskih umjetnosti i stvaralaštva koje proizilaze iz kolektivnog kreativnog čina. Ujedno, to je i prilika da shvatimo koliko pozorište doprinosi produbljivanju razumijevanja i mira među ljudima.

Ove godine, na poziv Međunarodnog pozorišnog instituta, poruku je napisala Helen Miren, pozorišna, filmska i televizijska glumica iz Velike Britanije, dobitnica Oskara.

Svjetski dan pozorišta 2020. godine proslavljen je onlajn, a i ovoga puta će biti u hibridnom formatu, imajući u vidu da pozorišni život još nije obnovljen u punom obimu zbog pandemije koronavirusa. U teškom vremenu pandemije i složenosti organizovanja predstava sa publikom u pozorištu, Crnogorsko narodno pozorište i Radio televizija Crne Gore, zajednički će obilježiti Svjetski dan pozorišta.

Glumica Crnogorskog narodnog pozorišta Julija Milačić Petrović Njegoš pročitaće poruku Helen Miren, koja će biti emitovana na Televiziji Crne Gore u subotu 27. marta u 21 sat, nakon čega će biti prikazan snimak predstave „Revizor“, Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, u režiji Veljka Mićunovića.

“Ovo je bilo veoma teško vrijeme za žive nastupe i mnogi umjetnici, tehničari i zanatlije, muškarci i žene mučili su se i borili u profesiji koja je već prepuna nesigurnosti.

Možda ih je baš ta, uvijek prisutna nesigurnost učinila sposobnijima da visprenošću i hrabrošću prežive ovu pandemiju.

Njihova mašta se u ovim novim okolnostima već pretočila u inventivne, zabavne i potresne načine komunikacije, naravno velikim dijelom zahvaljujući Internetu.

Ljudska bića pričaju jedni drugima priče od kad postoje na ovoj planeti.

Prelijepa pozorišna kultura živjeće sve dok nas bude ovdje.

Kreativni poriv pisaca, dizajnera, plesača, pjevača, glumaca, muzičara, reditelja, nikada neće biti ugušen i u vrlo bliskoj budućnosti će ponovo procvjetati novom energijom i novim razumijevanjem svijeta koji svi dijelimo.

Jedva čekam!“

Helen Miren

Send this to a friend