Kultura

Svjetski slikar ispod Lovćena: Kako nas je zadužio Petar Lubarda

Petar Lubarda uzdigao je svoje stvaralaštvo na nivo autentičnih simbola koji nose egzistencijalnu punoću, to jest na onaj nivo gdje se razotkriva sama suština svijeta i čovjekovog bivanja i bitisanja u njemu.

Snagom likovnog jezika Lubarda povezivao je tradiciju i savremenost, u naporu da se sačuvaju izvorne i uzvišene vrijednosti, na koja smo istrajavali i očovječivali se. Tako su nastajale nove, Lubardine likovne vrijednosti, koje su već postale dio tradicije, i snaga i osnov za traženje novih vrijednosti.

Petar Lubarda je jedan od najvećih crnogorskih i jugoslovenskih slikara 20. vijeka, a na današnji dan obilježavaju se 44 godine od njegove smrti.

Rođen je u Ljubotinju 27. jula 1907. godine. Osnovnu školu je pohađao u Ljubotinju, Cetinju i Herceg Novom, a gimnaziju u Herceg Novom, Šibeniku, Sinju i Nikšiću, gdje počinje da slika.

Rođen je u porodici Lubarda od oca Đura, oficira crnogorske vojske i majke Marije Vujović, domaćice. Imao je petoro braće i sestara.

Slikarske studije započeo u Beogradu, na Umjetničkoj školi 1925. godine, a godinu kasnije odlazi za Pariz sa namjerom da studira na Academie des Beaux-Arts.

Međutim, odlučuje se da samostalno studira slikarstvo po pariskim muzejima i galerijama. Povremeno se pojavljuje na izložbama (Salon nezavisnih, Izložbe grupe jugoslovenskih umetnika…).
U Parizu priprema svoju prvu izložbu koju 1929. godine otvara u Casa dell’ Arte Moderna Bragaglio u Rimu.

U periodu od 1932. do 1938. godine živi u Beogradu gdje priređuje tri samostalne izložbe. U Parizu 1937. učestvuje na međunarodnoj izložbi i dobija Grand Prix. Parizu se vratio ponovo 1938. godine gdje boravi do 1940. kad opet dolazi u Beograd i prijavljuje učešće na internacionalnoj izložbi u Hagu gdje je dobio prvu nagradu.

Ratne godine provodi u koncentracionim logorima Italije i Njemačke. Sve vrijeme je crtao. Nakon rata, izmoren i duhovno skrhan, obreo se u porušenom rodnom Cetinju gdje je sa Milom Milunovićem 1946. godine osnovao prvu Umjetničku školu.Vodio je slikarsku radionicu kroz koju je prošlo mnogo poznatih imena crnogorskog slikarstva. Obnova porušene, sada komunističke Jugoslavije, zahtijevala je društvenu angažovanost u svim porama društva, pa i u umjetnosti.

Studijski je boravio u Francuskoj, Španiji, Italiji, Njemačkoj, SSSR-u, Brazilu, Engleskoj, Belgiji, Siriji i Libanu. Nosilac je mnoštva prestižnih nagrada: Internacionalna otkupna nagrada 1953. na II Bijenalu u Sao Paolu, Prva nagrada u Tokiju 1955. godine, Nacionalna nagrada Gugenhajm u Njujorku 1956, povelja R. Tagore u Kalkuti 1970, te Herderova nagrada u Beču 1973. godine.

Lubardino slikarstvo puno dramatike i vječnih kosmičkih sukoba, svojom epikom, snagom i kolorističkom ekspresijom zauzima jedinstveno mjesto u savremenoj crnogorskoj umjetnosti.

Lubarda je umro u Beogradu 13. februara 1974. godine.

Na pitanja koji su umjetnici i slikarski pravac, tokom boravka u Parizu, ostavili najveći uticaj na njega, Lubarda je odgovarao: „Nijedan!“ Govorio je da ga je od nekog uticaja, presudnog za formiranje njegove umjetnosti, spaslo to što nije imao nikakvo slikarsko uvjerenje pa zbog toga nije mogao pasti ni pod čiji uticaj.

S.B. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoko
Gost
Zoko

Niksone ti vise volis CG od nekoga..??
Sve zajedno sa tvojim istomisljenicima..
Toliko je volite da je u toj vasoj Divnoj Zajednickoj bila 27. izborna jedinica , odmah poslije Leskovca..Rijetki ste vi sljamovi..
A Lubardu slove kao srpskog slikara , bio je i Akademik SANU..Kao i mnogi iz CG koje ova zemlja nije umjela zadrzati za sebe..Nazalost.

ND
Gost
ND

Lubarda je jedan od mnogih koje Srbi svojataju. Ona floskula Srbin iz CG.

drugari
Gost
drugari

vise nas je zaduzila cecaraznatovic cim je toliko vrtimo po tv i obozavamo .

Toto
Gost
Toto

On nije bio crnogorski, nego srpski slikar. Sam he to naglasavao.

ND
Gost
ND

E Boze sacuvaj sta ovaj mlati!!?

Nikson
Gost
Nikson

Ako on mlati onda i Lubarda mlati. Lubarda je bio Srbin, koji je volio svoj Ljubotinj i Crnu Goru, pravu, izvornu, junacku i ljudsku. I ja sam Srbin, volim visebid tebe CG. Ti je volis jer ti je neko pred izbore dao dzak tric i 40 evra, mozda da ti je zaposlio nekoga da glasas SD. Ja te pitam da… Više »

ND
Gost
ND

Govorio je da mu je narodnost srpska,ali je ipak rodjen u Ljubotin,a ne Crne travu,otac mu je bio crnogorski oficir,a ne srpski. To da je iz Crne Gore nije sporno. Mogu i ja za sebe da tvrdim da sam Englez,a kako god okrenes iz CG sam.

Ano Minus
Gost
Ano Minus

Jedna stvar je bit, a druga deklarisat se. Fakat je da je Petar Lubarda Crnogorac, koji je odlazkom za Srbiju presjekao svoje, crnogorske korijene i nakalemio se na srbske. Njegov izbor, ali koliko godj se trudio verbalno distancirat se od rodne grude, ona izbija iz svake njegove slike. Da li je crnogorski slikar? Slikarski jezik nema naciju, a to je… Više »

Send this to a friend