Kultura

Tajne Skalina: Odavde su komunicirali Podgorica i Pariz

Skaline ili Sastavci, omiljeno su mjesto Podgoričana raznih generacija. Bilo da tu dođu da se kupaju u Morači i Ribnici, bilo da dolaze da se slikaju. Pašin most jedan je od najstarijih i najljepših u Glavnom gradu, a često je „gost“ na brojnim slikama mladenaca. Nažalost, iako ima potencijal da postane vrhunski turistički lokalitet, Skaline obilaze tek pojedine grupe turista-prolaznika sa mapama u rukama slikajući bedeme, most i čuvene podgoričke stepenice. Ni njima, a ni mnogim Podgoričanima, nije ni na kraj pameti da se upravo na ovom prostoru desio niz istorijskih događaja o kojima bi bilo lijepo pričati i čuvati ih od zaborava.

Turci su na Sastavcima podigli Depedögen, tvrđavu koja je u svoje doba funkcionisala poput grada, prema predanju na ovom prostoru rođen je Nemanja, rodonačalnik dinastije Nemanjić. Marširali su pored ušća i Rimljani i Iliri.

Međutim, topole uz Ribnicu, i stijene kroz koje rijeka prolazi, kriju još jednu tajnu. Naime, ovdje leži betonska ploča koja svjedoči o postojanju radio-telegrafske stanice, podignute od strane Francuza tokom Prvog svjetskog rata.


Kako kazuje Svetozar Piletić u knjizi „Saga o Podgorici“, uz Ribnicu je 1914. godine podignuta radio-telegrafska stanica jer im je bila potrebna kako bi komunicirali sa Balkanom.

Francuzi su smatrali da je zetska ravnica najbolje tle za radio-telegrafsku stanicu, a izbor za lokalitet na kojem će nići, pao je na korito Ribnice, desetak metara od njenog ušća u Moraču.

Dozvolu za izgradnju dobili su od crnogorske vlade te su u tvrdom pećinskom terenu iskopane rupe od tri metra u prečniku, na sto metara udaljene jedna od druge, i podigli tri betonska stuba visine 150 metara.

Arhitektonsko čudo izazvalo je oduševljenje kod Podgoričana.

Francuzi su tada tvrdili da radio stanica poput podgoričke ima samo par u svijetu, ali da im je zdanje bilo potrebno kako bi obuhvatili teren od Bosfora do Pariza.


Iz tog perioda datira i priča da je jedan Podgoričanin na otvaranju stanice napunio džepove flašama šampanjca, uzeo crnogorsku i francusku zastavu, te krenuo da se penje uz stubove.

Ipak, podgorički „džin radio“ nije mnogo boravio u koritu Ribnice. Kako su ratne operacije Francuze dovele u bezizlazan položaj, oni su svoje radio zdranje srušili kako ne bi pao u ruke Austro-ugarske.


To se odigralo 1916. godine, a graditelji su se, kako pripovijeda Piletić, teška srca povukli iz Podgorice i zaputili ka moru.
Niko se nakon što je radio-telegrafska stanica raznešena, nije bavio ovim područjem. Decenijama nakon što je nestala, tačnije 1996. godine, na njenom je mjestu podignuto spomen-obiježje.


„Ovdje se nalazila prva radio-telegrafska stanica u Podgorici od oktobra 1914. godine do januara 1916. Minirana je da je ne bi koristila Austro-ugarska monarhija“, piše na spomeniku koji je podigao Slikarski uranak u julu 1996. godine.

Spomenik je nekada stajao na betonskoj ploči, a danas iščupan leži prekriven šibljem i smećem.
Kompletno spomen-oblilježje već godinama stoji zaboravljeno, obavijeno korovom “iza leđa” kralja Nikole, veličanstvne skulpture postavljene preko puta Skupštine.


Služi skitnicama, narkomanima i slučajnim prolaznicima koji za sobom ostavljaju opuške, flaše, kondome, špriceve…
Ne postoji ni putokaz, ni tabla na kojoj piše da se ovdje nekada nalazilo mjesto odakle su komunicirali Podgorica i Pariz.


A samo se sjetite svjetskih gradova kroz koje ste prošli, pa i onih u regionu, koji njeguju svoje istorijske lokalitete i od zaborava čuvaju zanimljive priče. Nas, ispada u ovom slučaju, tako nešto ne zanima.

Piše,

Branko Vukelić

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Slovakia
Gost
Slovakia

Bravo Branko za članak!A sramota za gradsku upravu da nije sposobna 40 i kusur godina realizovat zamišljeno šetalište koritom Ribnice u kojem je ostao i nadih istorije stare Podgorice..Nema te metropole u svijetu koja bi se mogla pohvalit takvim prirodnim koritom centrom grada

Prekomoracanin
Gost
Prekomoracanin

Drugi sex u zivotu sam imao tamo.

Basquehehe
Gost
Basquehehe

Fino je kad ima po koji novinar da se potrudi.

Toske
Gost
Toske

Sada, i na sam pomen skalina se osjeti sjeta zaborava. Mi titogradjani / podgoricaani sa posebnim emocijama se sjecamo nasih Skalina.
Bilo je ljubavnih sastanaka, zurki i svirki. Al se druzilo a i pilo! Ostade nostalgija. Nazalost.

ana
Gost
ana

sastavci su bili mjesto za ljubavne sastanke. posle nazvani skaline i bili prečica iz Stare varoši . preko Morače. sad je rizično tu doći. tuda proći jer ima beskućnika. narkomana. a što mogu stani na Blažov most gledaj i sjećaj se na dane kad smo znali za radost

Burdž-Kalifa
Gost
Burdž-Kalifa

Interesantno,intrigantno,opominjujuće…Bravo za text…

Aafefef
Gost
Aafefef

I još jednom, sekcija za kulturu je preporođena… svaka čast na ovim člancima i radujem se novim!

Send this to a friend