Kultura U okviru platforme KotorArt Talenti

Tamara Rađenović održala solistički koncert u Kotoru

U okviru KotorArt Don Brankovih dana muzike, na platformi koja podržava mlade crnogorske umjetnike koji se školuju i usavršavaju u inostranstvu, sinoć je u prepunoj Crkvi Sv. Duha, koncertnoj dvorani muzičke škole „Vida Matjan“, mlada operska umjetnica Tamara Rađenović, održala solistički koncert.

Na repertoru su se našle arije Vivaldija, Mocarta, Donicetija, Belinija, i mnogih drugih. Klavirsku pratnju izvodio je Đorđe Nešić, koji je odsvirao i dvije solo kompozicije: Nokturno u cis molu Frederika Šopena kao i Bergamsku svitu Klod Debisija.

Ovo je Tamarin prvi nastup u okviru Festivala KotorArt. Na bis su izveli ariju La rosa y el sauce Guastavino-a.

Biografija

Mlada crnogorska operska umjetnica, sopran Tamara Rađenović živi i radi u Londonu. Diplomirala je solo pjevanje na Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu u klasi od 8 studenata. Prva je sa ex -Yu prostora koja je primljena na solo pjevanje na ovoj akademiji u konkurenciji od 1000 prijavljenih. Ona je takođe nagrađena stipendijom za magistarske studije na istoj akademiji i od engleskog Ministarstva kulture je dobitnik statusa ‘exceptional promising talent’ u Velikoj Britaniji.

Do sada, Tamara je imala priliku da nastupi na različitim nacionalnim i internacionalnim koncertima, festivalima, masterklasovima u Crnoj Gori, Srbiji, Sloveniji, Austriji, Engleskoj, Njemačkoj, Rumuniji, Italiji, Španiji, Mauricijusu i Americi.

Krajem prošle godine je imala debi u Karnegi holu u Njujorku gdje se njujorškoj publici predstavila solističkim koncertom.

Zbog velikog interesovanja, i na poziv Karnegi Hola, Tamara će ove godine ponoviti solistički koncert u Njujorku krajem godine.

Osim nastupa u Americi, u ovoj godini će imati solističke koncerte u Engleskoj, Španiji, Hong Kongu, Crnoj Gori, Srbiji.

Tamara je veoma mlada imala i svoj operski debi. Debitovala je u glavoj ulozi Mimi u operi ’La Boheme’ od Pućinija na Mediteranskom Opera Studio Festivalu na Siciliji (Italija) pod dirigentskom palicom Leonarda Katalanota (jul 2017. godine).

Početak njene internacionalne karijere se vezuje za čuvenu opersku divu Madam Montserrat Caballe.

Mlada umjetnica je bila izabrana lično od strane primadone da pjeva na njenim Gala koncertima u Saragosi, Španiji (2014,2015).

U Barseloni je aktivno radila sa operskom legendom do njenih poslednjih dana života i ona je mnogo uticala u izgradnji mlade umjetnice i na njenu tehniku pjevanja.

Tamara je nedavno imala nastup u Barseloni u teatru ’De Sarria’ sa poznatim španskim dirigentom i pijanistom Rikardom Estradom i predstavljena je španskoj publici kao poslednji student Montserrat Caballe.

Tamara inače aktivno sarađuje sa Ruskim kulturnim centrom ’’Puškin house’’ u Londonu za koje je imala nekoliko koncerata. Izdvojila bi učešče na Medtner festivalu i koncert u čast porodice Romanov (2017, 2019).

U Londonu je nastupala u Briten Teatru, Amarilis Fleming Hall-u sa ulogama Anne u Merry Wives of Windsor, Grofice u Le Nozze di Figaro, Romilde u Serse, Helene u Midsummer night’s dream.

Od nastupa u regionu izdvaja se solistički koncert u Gradskoj kući Novog Sada prošle godine i nastup u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu u okviru operskog Gala koncerta ’’Svet u operi, opera u Svetu’’ u januaru ove godine ( 2018, 2019).

Na poziv kulturnog centra ’’Nikola Đurković’’, Tamara je imala i novogodišnji solistički koncert u Crkvi Svetog Duha u Kotoru (2018).

Na samom početku bavljenja solo pjevanjem , nastupila je sa članovima Bečke filharmonije u okviru Salzburškog festivala na operskom projektu za mlade (u saradnji sa Američko-Austrijskom fondacijom i Bečkom filharmonijom).

Takođe, nastupila je sa Pruskim kamernim orkestrom u Beskovu, Njemačkoj pod dirigentskim vođstvom Franka Zahera.

Njene početke takođe je obilježilo sedam prvih nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima u Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji kao i Specijalna nagrada- pobjednik festivala- Laureat internacionalnog takmičenja Bruna Špiler u Crnoj Gori.

Send this to a friend