Kultura

Trajanje, ljepota i metamorfoza

Foto: Radio Tivat

Izložba pod nazivom „Metamorfoza” mlade umjetnice Monike Marku otvorena je preksinoć u Galeriji ljetnjikovca „Buća“.

Na prvom samostalnom predstavljanju u Tivtu umjetnicaje izložila fotografije i multimedijalne video instalacije. Postavku je otvorio direktor Radio Tivta, Dragan Popadić.

On je kazao da su trajanje, ljepota i metamorfoza vrijednosti koje su prisutne na fotografijama Monike Marku.

Nova realnost

“Odnos čovjeka prema prirodi Monika transformiše u novu realnost. Ko zna, možda nam je budućnost takva jer umjetnici su najbliži bogovima. Umjetnici naslućuju budućnost, ili možda prošlost. Možda se Monika prisjeća da su davna, davna vremena ljudi ovako bili povezani sa okruženjem. Bili su jedno. Bila je to harmonija. Kao da nam umjetnica sugeriše u kom pravcu čovječanstvo treba da ide. Opterećeni tehnikom, mašinama, vještačkom inteligencijom možda ćemo se pogubiti. Vraćanje majci prirodi je vjerovatno jedina alternativa”, rekao je Popadić.

Foto: Radio Tivat

On je naglasio da ga na Monikinim fotografijama fasciniraju oči.

“Krupne, prodorne, zamišljenje, neobične, zagonetne, pronicljive, sjetne i nadasve lijepe. Iako je u pravu Mali pinc da čovjek samo srcem dobro vidi, da se suština očima ne može sagledati, u pravu je i stari engleski pjesnik Flečer koji kaže da se jezik ljubavi nalazi u očima. Potvrđuju to i Monikine fotografije”, istakao je Popadić.

Lotosov cvijet

Po želji umjetnice, Popadić je izložbu otvorio svojom pjesmom „Lotosov cvijet” koja je, kako je istakao, na istim talasnim dužinama sa Monikinim sjajnim radovima.

Umjetnica je zahvalila na podršci Draganu Popadiću koji je, kako je kazala, pronikao u srž njenog stvaranja.

Foto: Radio Tivat

Monika Marku rođena je 1986. godine u Tivtu. Srednju likovnu školu završila je na Cetinju, a osnovne studije na akademiji „DiBrera” u Milanu 2009. godine, na odsijjeku Multimedijalni dizajn. Školovanje nastavlja na istoj akademiji gdje 2011. godine magistrira na odsjeku Nove tehnologije u umjetnosti.

Send this to a friend