Kultura

U Herceg Novom manifestacija Noć knjige

Manifestacija Noć knjige će i ove godine biti obilježena u Herceg Novom na Svjetski dan knjige 23. aprila, u koordinaciji Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi sa Gradskom bibliotekom i čitaonicom, ustanovama i knjižarama, navodi se u saopštenju Službe za informisanje Opštine Herceg Novi.

Dodaje se da će istog dana u Javnoj ustanovi Gradska biblioteka i čitaonica biti organizovano i besplatno učlanjenje te pozivaju sve građane da ih posjete i odaberu knjigu za sebe.

Prosvjetna ustanova “Naša radost” upoznaće hercegnovske predškolce sa književnim djelom “Don Kihot”. Djeca će upoznati djelo klasične svjetske književnosti, radnju romana, saznati više o autoru, razgovarati o borbi dobra protiv zla, plemenitog protiv lošeg i prostog. Osim toga, mališani će stvarati likovna i djela primjenjene umjetnosti na temu “Don Kihota”, roditelji će im čitati slikovnice, a bake i djedovi će pričati priče, oživljavaće omiljene likove, izrađivati senzornu knjigu i priču od kamenčića.

Za osnovce će različite programe pripremiti osnovne škole “Dašo Pavičić” i “Ilija Kišić”, dok će u Dječjem domu “Mladost” u Bijeloj djeca prirediti skečeve i recitacije.

U manifestaciji “Noć knjige” aktivno  će učestvovati i knjižara “So”, koja ove godine slavi 140 godina od rođenja Jova Sekulovića, najstarijeg regionalnog knjižara, 121 godinu hercegnovskog knjižarstva i 15 godina postojanja, a od 22. aprila do 27. aprila 2019. godine, u Knjižari So na glavnom hercegnovskom trgu – knjižarsku i pjesničku gvardiju držaće Velibor Fulurija, od 13.00 do 17.00 časova.

Iz knjižare “So” takođe najavljuju da će za potrebe manifestacije “Noć knjige 2019” pjesnik i poliglota, Velibor Fulurija, cijele sedmice na francuskom, engleskom i njemačkom jeziku pričati sa inostranim ljubiteljima pisane riječi i predstavljati C’est la Life mein Freund (Se la lajf majn frojnd) – vlastitu kuriozitetnu zbirku od 50 soneta na francuskom, 50 posebnih (dakle, ne prevedenih) soneta na engleskom, 50 posebnih soneta na njemačkom, i 50 soneta unutar stripa (iz strip-pera nagrađivanog Gorana Lojpura) – a koji se međusobno rimuju na francuskom, engleskom i njemačkom jeziku.

Send this to a friend