Kultura

U Herceg Novom svjetska, četiri regionalne i 19 nacionalnih premijera

U okviru programa 34. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala očekuju nas jedna svjetska, četiri regionalne i 19 nacionalnih premijera.

Na tvrđavi Kanli Kula, u selekciji dugometražnog igranog filma svjetsku premijeru imaće film Pucnji u Marseju srpskog reditelja Gordana Matića, regionalnu Žene plaču (Women do cry) bugarskog autorskog dvojca Vesela Kazakova-Mina Milova, a ostalih 11 dugometražnih igranih ostvarenja su nacionalne premijere.

Još tri regionalne i osam nacionalnih premijera zakazane su na drugoj tvrđavi, Forte Mare. Prvi put u regionu biće prikazani filmovi: Malo tijelo (Small Body) italijanske rediteljke Laure Samani koji je premijerno prikazan na nedavno završenom Kanskom festivalu u selekciji Nedjelja kritike, Neprijatelj (The Enemy) belgijskog reditelja i scenariste Stefana Štrekera (Stephan Streker) i Jagnje (Lamb), debitantski igrani film islandskog reditelja Valdimara Johansona (Valdimar Jóhannsson) koji je ove godine u Kanu osvojio Specijalnu nagradu za originalnost u selekciji Izvjestan pogled. Prva dva filma su u selekciji Mreže festivala Jadranske regije i takmiče se za nagradu publike, a treći je u selekciji Kino Evropa.

Festival će biti otvoren 01. avgusta u 21 sat na Kali Kuli filmovima Jabuke i Polje maka.

Na ovoj ljetnjoj pozornici će tokom prvih šest festivalskih večeri biti prikazana po dva ostvarenja, a na zatvaranju film Anet Leosa Karaksa, koji je premijeru imao na ovogodišnjem festivalu u Kanu, gdje je dobio nagradu za režiju. Programi na Kanli Kuli počinju svake večeri u 21 sat.

Jabuke (Apples) je debitantsko rediteljsko ostvarenje grčkog reditelja Kristosa Nikoua (Christos Nikou), koje je premijeru imalo na 77. festivalu u Veneciji u septembru 2020. godine. Usred svjetske pandemije koja uzrokuje iznenadnu amneziju, srednjovječni Aris je uključen u program oporavka osmišljen da pomogne neidentifikovanim pacijentima da izgrade nove identitete.

Rumunski reditelj Eugen Jebeleanu predstaviće se sa ostvarenjem Polje Maka (Poppy Field). Ovaj autor prepoznat je po tome da daje glas anonimnim pojedincima, onima koji se ne pridržavaju pravila dominantne kulture i bore se protiv sistema koji cenzurišu slobodu izražavanja. Polje Maka je priča o mladom policijskom službeniku iz Bukurešta koji prikriva svoju seksualnost, a mora intervenisati na protestu homofoba u jednom bioskopu.

Dan nakon otvaranja, 02. avgusta na repertoaru su filmovi Tabija i Potencijalni kandidat.

Tabija (The White Fortress) je treći dugometražni film bosanskohercegovačkog reditelja Igora Drljače, rađen u koprodukciji Kanade i Bosne i Hercegovine. Svjetsku premijeru imao je na 71. Berlinalu, u okviru takmičenja generacije 14+. Ova priča spaja Faruka, siroče koje dane provodi tražeći metalni otpad i baveći se sitnim zločinima, sa Monom, tinejdžerkom iz moćne i bogate porodice. Njihovim susretom dodirnuće se dva potpuno različita svijeta.

Prvi igrani film turskog reditelja Erdžana Kesala (Ercan Kesal) Potencijalni kandidat (You know him) baziran je na njegovoj noveli. Ovo je jednodnevna tragikomična priča o doktoru Kemalu, koji želi da postane kandidat za gradonačelnika Istanbula, te pokušava na svaki način da zadobije naklonost partije i postane kandidat. U noći kada njegova partija treba da proglasi kandidaturu uslijediće neočekivani splet okolnosti.

Trećeg dana avgusta biće prikazani filmovi Kopač i Košnica.

Kopač (Digger) grčkog reditelja Georgisa Grigorakisa je savremeni vestern o farmeru koji samostalno živi i radi na farmi u srcu jedne planinske šume na sjeveru Grčke. On se godinama bori sa industrijskim Čudovištem, ali najveća prijetnja dolazi sa iznenadnim dolaskom njegovog mladog sina, kojeg nije vidio dvadeset godina.

Košnica (Hive) je prvi dugometražni film rediteljke Blerte Bašoli (Blerta Basholli), na kome radi od 2011. godine. Ovo je priča o Fahriji, koja se bori da svojoj porodici obezbijedi uslove za život, ali u tradicionalnom patrijarhalnom selu njena ambicija i napori da osnaži sebe i ostale žene ne nailaze na odobravanje.

Regionalnu premijeru će 04. avgusta imati ostvarenje Žene plaču (Women do cry) bugarskog autorskog dua Vesela Kazakova i Mina Mileva. Ovaj dinamični rediteljski i producentski dvojac pokrenuo je snažan talas političkog aktivizma u svojoj zemlji. Film Žene plaču govori o porodici punoj žena, koje žive u društvu u kojem riječ rod nije poželjna.

Iste večeri biće prikazan Sin (The Son), drugi igrani projekat rediteljke i scenaristkinje Ines Tanović i jedina crnogorska koprodukcija na ovogodišnjem Filmskom festivalu Herceg Novi. Dio glumačke ekipe su dvoje mladih crnogorskih glumaca, Lidija Kordić i Lazar Dragojević. Ovo je univerzalna priča o sazrijevanju, sa specifičnim osvrtom na sarajevsku stvarnost. Autorka opisuje ono što najbolje poznaje – život jedne porodice u Sarajevu, gradu koji se bori sa avetima prošlosti i potrazi je za svojim identitetom, kao i oni koji u njemu žive.

Svjetska premijera filma Pucnji u Marseju srpskog reditelja Gordana Matića zakazana je na Kanli Kuli za 05. avgust. Film prati sudski proces teroristima koji su bili saučesnici Vlade Georgijeva Černozemskog, glavnog atentatora na kralja Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske, Luja Bartua. Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju pravog procesa, ali i kroz ono što je izostavljeno tokom suđenja ispričana je sudska drama najbliža istini o samom suđenju i epilogu po evropski mir.

U nastavku večeri 05. avgusta još jedno ostvarenje iz Srbije, film Ime naroda. Reditelj Darko Bajić donosi nam priču o nasljednicima Svetozara Miletića, uglednog advokata, člana ugarskog parlamenta i doživotnog borca za prava i nezavisnost Srba u austrougarskoj Vojvodini. Njegova kćerka, prva žena novinar u Srbiji, Milica Miletić i Jaša Tomić, Miletićev nasljednik u Srpskoj narodnoj slobodoumnoj stranci, nastavljaju njegovu borbu.

Dan kasnije, 06. avgusta na programu je takođe produkcija iz Srbije, film Oaza (Oasis) reditelja i scenariste Ivana Ikića. Autor je sa projektom za ovaj film izabran kao jedan od šest reditelja iz cijelog svijeta za Cinefondation Residence program Kanskog festivala. Oaza je nosilac Europa Cinemas Label za najbolji evropski film na Danima autora u Veneciji. Ovo je nesvakidašnja priča o ljubavnom trouglu između dvije djevojke i mladića sa smetnjama u razvoju, koji prkose strogim pravilima okruženja u kojem žive.

Rumunski reditelj i scenarista Radu Jude, autor najuspješnijeg rumunskog kratkog filma ikada i dobitnik nagrade za najboljeg režisera na 65. Berlinalu, predstaviće se publici na Kanli Kuli 06. avgusta sa filmom Baksuzni kres ili luda pornografija (Bad luck banging or Looney porn). Ovo je priča o Emi, školskoj učiteljici koja smatra da su joj karijera i reputacija ugroženi nakon što je na Internet procurio snimak njenog seksa, ali odbija da se preda pritisku roditelja koji traže njeno otpuštanje.

Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival zatvoriće film Anet (Anette) Leosa Karaksa (Leos Carax), čija premijera je otvorila ovogodišnji Kanski festival, na kojem je i dobio nagradu za režiju. Šesto igrano ostvarenje ovog reditelja i scenariste je drama sa elementima mjuzikla. Ostvarenje u kojem glavne uloge tumače Marion Kotijar (Marion Cotillard), Adam Drajver (Adam Driver), Sajmon Helberg (Simon Helberg) i drugi prati Henrija, stand-up komičara žestokog smisla za humor i En, pjevačicu međunarodnog ugleda. Rođenje njihovog prvog djeteta, Anet, misteriozne djevojčice izuzetne sudbine, promijeniće im živote.

Festival će biti organizovan uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera. Cijena karte za projekcije na Kanli Kuli i Forte Mare iznosiće 4 eura, a u Dvorani Park 3 eura.

Pokrovitelji 34. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala su Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture „Herceg Fest“.

Detaljan program Festivala možete naći na sajtu: https://www.filmfestival.me/

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mladen
Gost
Mladen

Jeste, lijepo je Ministartvo Vesne Bratić smanjilo finansiranje ovog festivala od nacionalnog interesa, za cijelih 65%. Toliko o nacionalnim znacaju I brizi za kulturu Vesne Bratić. Sramno I besramno. I neka je samo i dalje brani Dritan Abszobic, blago nama…

Send this to a friend