Kultura

U KIC-u održan koncert Omaž francuskim klasicima

Sinoć je u KIC-u Budo Tomović održan koncert „Omaž francuskim klasicima“, kojim je ova kulturna institucija u saradnji sa Francuskim institutom obilježila Praznik muzike.

Direktorica KIC-a Snežana Burzan kazala je da se već dvadeset godina u kontinuitetu obilježava Praznik muzike, predstavljajući ugledne domaće i internacionalne muzičare i promovišući specijalne muzičke projekte.

“Izbor kompozicija poznatih francuskih autora izveli su dvadeset crnogorskih muzičara mlađe i srednje generacije u okviru različitih sastava. Ove noći KIC I Podgorica našli su se u društvu 360 gradova širom svijeta koji su obilježili svjetski Praznik muzike”, istakla je Burzan.

Kristijan Timonije ambasador Francuske u Crnoj Gori podsjetio je da je Praznik muzike nastao u njegovoj zemlji i osvoio čitav svijet.

“Ova godina je i praznik nade, jer možemo reći da svi ponovo živimo. Iznenađen sam da u Crnog Gori ima toliko talenata kada je riječ o klasičnoj muzici. Postoji jedna izvanredna energija i volio bih da nam se pridruži u okviru Evrope”, kazao je Timonije.

Među dvadeset crnogorskih muzičara mlađe i srednje generacije koji su izvodili djela francuskih kopozitora bile su i Sara Lakičević i Žana Lekić.

“Mislim da se publici zaista dopao koncert jer je i repertoar pažljivo biran. Francuska muzika sadrži notu elegancije I lepršavosti”, kaže Lakičević.

Svi su s nestrpljenjem čekali ovaj dan, kada poslije godinu i po dana pauze opet izlazimo na scenu pred publikom”, istakla je profesorica kamerne muzike Žana Lekić dodajući da je ovo samo početak i da publiku očekuje puno interesantnih programa sa sjajnim muzičarima koji rade u Crnoj Gori.

Raduje i činjenica da je u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama u sali bio maksimalan broj publike, a da je interesovanje bilo i veće kaže direktorica muzičkog pograma KIC-a Maja Popović.

“Kada je riječ o muzičkom programu, 28 juna na sceni KIC-a nastupiće mladi pijanista Vasilije Basara učenik muzičke škole. Ove godine biće realizovan i deseti jubilarni kamp kamerne muzike koji će okupiti oko 40 učesnika iz Crne Gore, regiona i Evrope”, zaključuje Popović.

Send this to a friend