Kultura

U KIC-u predstavljen novosadski časopis za književnost i teoriju Polja

Novosadski časopis za književnost i teoriju „Polja“, predstavljen je sinoć u podgoričkom Kulturno – informativnom centru „Budo Tomović, a u okviru saradnje sa centrom za kulturu Novog Sada. O časopisu, njegovoj istoriji, ali i novijoj produkciji govorili su glavni i odgovorni urednik „Polja“ Alen Bešić i pisac Dušan Vejnović, saradnik časopisa.

Razgovor sa njima vodila je urednica informativno – edukativnog programa u KIC-u Valentina Knežević, koja je istakla da su „Polja“ jedan od riijetkih književnih časopisa u regionu koju je uspio kroz decenije da zadrži kontinuitet i kvalitet, kao i renome u zemljama bivše Jugoslavije.

O konceptu časopisa i rada na njemu govorio je urednik Alen Bešić, ističući posebnu ulogu saradnika čiji se rukopisi, odnosno kritike, eseji i prevodi objavljuju u njemu. A kao naročiti kvalitet Polja istakao je to da su ona od početka, bila referentan časopis.

“To je časopis kome se vi možete vraćati i nakon 10, 20 godina i u svakom broju možete naći tekstove koji će imati upotrebnu vrijednost i biti korisni – na primjer studentima. Zato smo digitalizovali čitavu arhivu, od prvog broja iz 1955. do posljednjeg“, kazao je Bešić.

Na konstataciju da su oko Polja i ranije, kao i danas često bili okupljeni, kao urednici i saradnici, zanačajni pisci iz Novog Sada i Vojvodine, Dušan Vejnović je naglasio važnost takvog ambijenta u kojem osjećate da i ostali imaju sličan odnos prema književnosti kao i vi, odnosno ono što smatrate da bi trebalo da bude književnost.

Pažnja publike i interesovanje za časopis pokazali su da se njegova izdanja prate u Podgorici, naročito među mladim čitaocima.

Večeras od 20h podgoričkoj publici biće predstavljeno stvaralaštvo pisca Dušana Vejnovića, sa kojim će razgovarati spisateljica Barbara Delać.

Send this to a friend