Kultura

U Kraljevskom pozorištu izvedena predstava Katalonac

Foto: Duško Miljanić

Dok publika još ulazi u salu, zagrebački glumci su na sceni u nekom razgovoru. Ko želi, može dohvatiti za sebe jedno pivo na ulazu, poručuje odmah na početku glumac Domagoj Janković. Tako, sasvim prirodno i opušteno počinje i nastavlja se predstava “Katalonac”, nastala u koprodukciji umjetničke organizacije RUPER i Teatra & TD iz Zagreba, čiji je autor i reditelj Ivan Penović. Tokom dva i po sata, glumci na sceni igraju jedan sasvim običan život „milenijalaca“, generacije koja u moru opcija ne može izabrati nijednu, koja sa svim tehnološkim spravama , društvenim mrežama i aplikacijama zapravo ne razgovara i ne razumije druge. Uz komičnost i nepretenciozno glumci se u ovoj predstavi igraju sa svim raspoloživim teatarskim formama. Na rubu stand up-a, idu do teatra apsurda, imrovizacija i komedije zabune.

Foto: Duško Miljanić

„Improvizacijski modus rada, gdje u suštini, ja kao dramaturg napišem neki početni tekst, a onda oni kroz rad naprave izvedbeni tekst koji je potpuno drugačiji. U improvizacijama morate izvođačima dati veliku slobodu, oni naravno ne prepoznaju takve gabarite formata kao što su medijski formati, stilski formati, i ja kao reditelj mislim da je generalno dobra odluka da ih u tome ne osporavam. Naše predstave uglavnom imaju lutanja između stilova i korišćenja pozorišnih sredstava. Svjedočim tome da unutar priče o teatru često se dogodi da se potenciraju „Falš riječi“- Da je nešto što se igra „Tačno i uvjerljivo“. Ton stand up-a je da zapravo ne pokušavaš glumiti, to je osnovna nit po kojoj idemo u ovoj predstavi“, rekao je reditelj Ivan Penović nakon igranja u Zetskom domu.

Glumačka ekipa koju čine: Karlo Mrkša, Matija Čigir, Domagoj Janković, Pavle Vrkljan, Bernard Tomić i Filip Triplat razbijajući konvenciju na različite načine, daju slobodu gledaocu, da popije pivo, da se smije, prokomenatriše, aplaudira na otvorenoj sceni. Ta sloboda osjetila se u sali Zetskog doma na MIT-u, publika je u potpunosti shvatila koncept i igru glumaca, koji se po njihovim riječima -„Odlično zabavljaju“ ili, kako kaže Karlo Mrkša-„Predstavljaju onakvima kakvi zapravo jesu“.

Foto: Duško Miljanić

„Jednostavno, pokazali smo onako kako mi živimo. Ja sam ovdje go pred vama došao, ogoljen od realnosti, ogoljen od privatnosti, samo da se pokažemo onakvim kakvi jesmo i to je naš cilj“, kazao je glumac Karlo Mrkša.

Iako naoko neobavezna, predstava ima jasnu i kritički usmjerenu poruku za generaciju kojoj je najveća tragedija biti iz porodice u kojoj niko nije poginuo u ratu ili koja sjedi na kauču dok komšija na prozoru preko puta satima siluje ženu. Pod plaštom smijeha, i na Cetinju je među publikom koju su sinoć pretežno činili upravo „Milenijalci“, pogodila je u centar. Dramaturška saradnica u predstavi je Franka Perković, scenograf Filip Triplat.

Muziku su uradili Karlo Mrkša i Filip Triplat, dizajn svjetla potpisuje Elvis Butković, a video: Ivan Penović, a u ekipi su: Miran Bašić i Otto Kušec (oblikovanje vizuala), Danijel Popović-producent, kao i Damir Žižić i Sanja Bistričić koji potpisuju fotografiju.

Foto: Duško Miljanić

Nastavak MIT festivala

MIT festival nastavlja se u četvrtak predstavom “Krvave svadbe”. Riječ je o pozorišnom komadu rađenom u koprodukciji Grad teatra iz Budve i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, koji je režirao Igor Vuk Torbica. Nakon prikazivanja predstava organizuju se okrugli stolovi kojima moderira profesor Janko Ljumović, a u bifeu Zetskog doma publika ima priliku za nastavak teatarskog druženja na MIT žurkama. Ovogodišnji MIT festival trajaće do 17. maja kada će biti izveden koncert violiniste Stefana Milenkovića i Crnogorskog simfonijskog orkestra. Na kraju Festivala biće dodijeljena „Balkanska carica“, nagrada za najbolju predstavu. Žiri ove godine čine: Radmila Vojvodić- pozorišna rediteljka, dramska spisateljica i profesorka pozorišne režije iz Crne Gore, Nikola Ristanovski- glumac iz Makedonije i Željko Hubač- dramski pisac iz Srbije.

Send this to a friend