Kultura Izložba italijanske apstrakcije

U Ministarstvu kulture otvorena izložba Veronesi & more

Izložba italijanske apstrakcije „Veronesi & more“ otvorena je večeras u Ministarstvu kulture na Cetinju.

Na izložbi, koju povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Crne Gore, predstavlja Ambasada Repubike Italije u Crnoj Gori u saradnji sa Ministarstvom kulture i Modernom galerijom Budve, u okviru Trećeg izdanja Festivala „Oda životu – Ode to Life“, predstavljeni su radovi čuvenih italijanskih umjetnika kao što su Luiđi Veronezi, Mauro Ređani i Fausto Meloti.

Pomenuti umjetnici su, inače, potpisnici „Manifesta prve kolektivne izložbe italijanske apstraktne umjetnosti“, koji je potpisan u Torinu, četvrtog marta 1934. godine.

Otvarajući izložbu ministar kulture Aleksandar Bogdanović je istakao da postavku „Veronesi & more“ čini mnogo unikatnih elemenata, zbog čega je riječ o posebnom događaju u našem kulturnom životu.

Kako je dodao, u cijelom procesu prezentacije radova mogu se prepoznati i odlični rezultati saradnje Ambasade Republike Italije u Crnoj Gori, Ministarstva kulture i Moderne galerije u Budvi, kao i organizatora Festivala „Oda životu“, kako bi se našoj publici omogućio uvid u jednu osobenu fazu italijanske apstrakcije.

“Predstavljajući period u kome su mladi futuristi Luiđi Veronezi, Mauro Ređani i Fausto Meloti, potpisavši “Manifest prve kolektivne izložbe italijanske apstraktne umjetnosti” 1934. u Torinu, nadahnuto i mladalački beskompromisno istraživali nove horizonte umjetnosti. Zato se može reći da ova izložba ujedno svjedoči i o svjetskim dostigućima velike kulture kakva je italijanska u segmentu preispitivanja i širenja okvira sopstvenog kulturnog nasljeđa”, dodao je Bogdanović i istakao da izložbu, zbog koje smo se okupili danas na Cetinju, sa aspekta refleksije na prethodnu saradnju Ministarstva kulture i Ambasade Italije, cijenimo kao logičan i neophodan nastavak promocije dijaloga naše dvije zemlje kroz umjetnost i kulturu.

“Posebno imajući u vidu da se održava u godini u kojoj slavimo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Crne Gore”, istakao je on.

Uz Bogdanovića na izložbi je govorio i ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli.

“Izložba „Veronesi & more“ u samom sjedištu Ministarstva kulture predstavlja veliku čast, jer nam omogućava da upoznamo crnogorsku javnost sa možda manje poznatim italijanskim likovnim pokretom, koji je ipak u velikoj mjeri uticao na umjetnički razvoj savremene Italije. Glavni protagonista ove večeri je prije svega djelo Luiđija Veronezija, ali pored njegovih djela izložena su i zanimljiva djela Fausta Melotija i Maura Ređanija. U pitanju su umjetnici koji su doprinijeli stvaranju i razvoju takozvane “italijanske apstraktne umjetnosti” koja se 1930-ih godina pretvorila u pravi umjetnički pokret. Ti umjetnici su se pozvali na prethodna i originalna iskustva slikara poput Maleviča, Kandinskog, Mondrijana, Klea – vidjećete da nekoliko izloženih radova podsjećaju upravo na njih – pa su na neki način predstavljali  pravi prekid u umjetničkoj panorami tog vremena. Upravo zbog ovog „prekida “ klasičnih šema, italijanski apstrakcionisti nesumnjivo zaslužuju da budu poznati i uvaženi: svojim radom su doprinijeli donošenju novih stilova i novih pravaca, novih inspiracija koje su kasnije uticale na savremeno razvijanje italijanske umjetnosti, od slikarstva do kinematografije pa do pozorišnih predstava”, rekao je on.

Send this to a friend