Kultura Izložba italijanske apstrakcije

U Ministarstvu kulture otvorena izložba Veronesi & more

Izložba italijanske apstrakcije „Veronesi & more“ otvorena je večeras u Ministarstvu kulture na Cetinju.

Na izložbi, koju povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Crne Gore, predstavlja Ambasada Repubike Italije u Crnoj Gori u saradnji sa Ministarstvom kulture i Modernom galerijom Budve, u okviru Trećeg izdanja Festivala „Oda životu – Ode to Life“, predstavljeni su radovi čuvenih italijanskih umjetnika kao što su Luiđi Veronezi, Mauro Ređani i Fausto Meloti.

Pomenuti umjetnici su, inače, potpisnici „Manifesta prve kolektivne izložbe italijanske apstraktne umjetnosti“, koji je potpisan u Torinu, četvrtog marta 1934. godine.

Otvarajući izložbu ministar kulture Aleksandar Bogdanović je istakao da postavku „Veronesi & more“ čini mnogo unikatnih elemenata, zbog čega je riječ o posebnom događaju u našem kulturnom životu.

Kako je dodao, u cijelom procesu prezentacije radova mogu se prepoznati i odlični rezultati saradnje Ambasade Republike Italije u Crnoj Gori, Ministarstva kulture i Moderne galerije u Budvi, kao i organizatora Festivala „Oda životu“, kako bi se našoj publici omogućio uvid u jednu osobenu fazu italijanske apstrakcije.

“Predstavljajući period u kome su mladi futuristi Luiđi Veronezi, Mauro Ređani i Fausto Meloti, potpisavši “Manifest prve kolektivne izložbe italijanske apstraktne umjetnosti” 1934. u Torinu, nadahnuto i mladalački beskompromisno istraživali nove horizonte umjetnosti. Zato se može reći da ova izložba ujedno svjedoči i o svjetskim dostigućima velike kulture kakva je italijanska u segmentu preispitivanja i širenja okvira sopstvenog kulturnog nasljeđa”, dodao je Bogdanović i istakao da izložbu, zbog koje smo se okupili danas na Cetinju, sa aspekta refleksije na prethodnu saradnju Ministarstva kulture i Ambasade Italije, cijenimo kao logičan i neophodan nastavak promocije dijaloga naše dvije zemlje kroz umjetnost i kulturu.

“Posebno imajući u vidu da se održava u godini u kojoj slavimo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Crne Gore”, istakao je on.

Uz Bogdanovića na izložbi je govorio i ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli.

“Izložba „Veronesi & more“ u samom sjedištu Ministarstva kulture predstavlja veliku čast, jer nam omogućava da upoznamo crnogorsku javnost sa možda manje poznatim italijanskim likovnim pokretom, koji je ipak u velikoj mjeri uticao na umjetnički razvoj savremene Italije. Glavni protagonista ove večeri je prije svega djelo Luiđija Veronezija, ali pored njegovih djela izložena su i zanimljiva djela Fausta Melotija i Maura Ređanija. U pitanju su umjetnici koji su doprinijeli stvaranju i razvoju takozvane “italijanske apstraktne umjetnosti” koja se 1930-ih godina pretvorila u pravi umjetnički pokret. Ti umjetnici su se pozvali na prethodna i originalna iskustva slikara poput Maleviča, Kandinskog, Mondrijana, Klea – vidjećete da nekoliko izloženih radova podsjećaju upravo na njih – pa su na neki način predstavljali  pravi prekid u umjetničkoj panorami tog vremena. Upravo zbog ovog „prekida “ klasičnih šema, italijanski apstrakcionisti nesumnjivo zaslužuju da budu poznati i uvaženi: svojim radom su doprinijeli donošenju novih stilova i novih pravaca, novih inspiracija koje su kasnije uticale na savremeno razvijanje italijanske umjetnosti, od slikarstva do kinematografije pa do pozorišnih predstava”, rekao je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milo Lekovic
Gost
Milo Lekovic

Zna li ovaj kadar sto je otvoriooo

Send this to a friend