Kultura Dimitrijev rad predstavlja još jedan ubjedljiv prilog Leonardovom geniju i njegovoj univerzalnosti, cijeni Bogdanović

U Ministarstvu kulture predstavljena skulptura Dimitrija Popovića Omaž Leonardu da Vinčiju 1519-2019

U Ministarstvu kulture večeras je predstavljena skulptura Dimitrija Popovića pod nazivom “Omaž Leonardu da Vinčiju 1519-2019“.

Time se i Crna Gora pridružila obilježavanju pet vjekova od smrti Leonarda da Vinčija, i to na kraju godine tokom koje je nizom programa obilježena 140. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Italije.

Govoreći na večerašnjem događaju, ministar kulture Aleksandar Bogdanović naglasio je kako je upravo Leonardo da Vinči jedna od prepoznatljivih inspiracija Dimitrija Popovića.

“Poznato je da su brojni aspekti komleksnog Leonardovog djela bili tema Popovićevih studioznih istraživanja i reinterpretacija, što se može pratiti još od njegovih formativnih akademskih dana. Otvarajući dijalog sa Leonardovim djelom, Popović je stvorio jedan univerzalno intrigantan opus koji čine autentična djela izuzetne snage. Tako i skulptura koju večeras predstavljamo, a o kojoj će najbolje govoriti njen autor, obuhvata i sublimiše ideje vodilje Leonardovog djela, koje najsnažnije karakteriše upravo želja za slobodom i nepriznavanjem kako stvarnih tako i imaginarnih granica. U Leonardovo vrijeme kultura nije poznavala granice i ujedinjavala je, u razmjeni iskustava, svu tadašnju Evropu bez obzira na kontraste i unutrašnje sukobe. Zato se Leonardov genije opire svakom zaobilaznom pokušaju da se njegovo djelo čita kroz ključ granica ili ograničenja nauke, teritorije ili nacije, što se nerijetko pokušavalo nametnuti tokom kasnijih vjekova. To bi rezultiralo zabludom, a prije svega redukcijom nemjerljivog Leonardovog doprinosa progresu čovječanstva. Zato možemo reći da ovaj Dimitrijev rad predstavlja još jedan ubjedljiv prilog Leonardovom geniju i njegovoj univerzalnosti. To je djelo na koje i autor i Crna Gora mogu biti ponosni, i ja mu se na tome iskreno zahvaljujemo”, rekao je Bogdanović.

Predstavljajući svoj rad Dimitrije Popović je istakao da skulptura predstavlja ljudsku figuru opisanu krugom i kvadratom, sa dva simbola svijeta i univerzuma ili zemlje i neba. U toj transpoziciji crteža u formi skulpture, je ta humanistička renesansna ideja gdje se čovjek predstavlja kao centar svijeta, gdje je ljudsko biće mjesto svih stvari- istakao je Popović i završio citatom čuvenog engleskog teoretičara i kritičara Keneta Klarka: “Leonardo je Hamlet istorije i umjetnosti kojeg svako od nas treba stvarati na svoj način”.

Send this to a friend