Kultura

U Narodnom muzeju fali i više od 14.475 eksponata

Radnik Narodnog muzeja Crne Gore Aleksandar Berkuljan podnio je tužilaštvu dopunu krivične prijave, koja se odnosi na nestanak muzejskih ekponata, koji su ušli u fondove Narodnog muzeja nakon 1962. godine. Berkuljan je, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, kazao da je riječ o više od 14.475 nestalih eksponata.

https://youtu.be/6azJwDDII-8

<<<Prijava za nestale stvari u susret izborima, Ministarstvo čeka izjašnjenje muzeja<<<

Pobjeda je jutros objavila da crnogorskim muzejskim ustanovama i vjerskim objektima fali 14.475 eksponata, a ne 9.415 kako su to do skoro tvrdili predstavnici Ministarstva kulture, konstatujući samo brojku koja se pominje u izvještaju o projektu “Revalorizacija kulturnih dobara Crne Gore“ iz 2014. godine.

Osnovno tužilaštvo na Cetinju formiralo je ranije predmet povodom krivične prijave Aleksandra Berkuljana zbog nestanka 2.900 predmeta iz te ustanove.

U međuvremenu Berkuljan je kaže tužilaštvu predao i dopunu krivične prijave.

“Aneks se odnosi na značajan broj predmeta, koji nijesu obuhvaćeni dokumentom Uprave za kulturna dobra i ne tiču se revalorizacije, već je riječ o predmetima koji su ušli u fondove Narodnog muzeja ušli nakon 1962. a za čiji nestanak postoje materijalni dokazi. Radi se o značajnom broju predmeta, ne bih sada da otkrivam brojku, koja pomjere granicu koje je utvrdila Uprava za kulturna dobra, ali i granicu koja je utvrđena nakon objavljivanja podataka koji su jutros osvanuli u Pobjedi“, kazao je Berkuljan.

U protekla tri mjeseca Berkuljan je kaže imao nekoliko razgovora sa tužiteljkom.

“Najvažnije je da su se pokrenuli javno mnjenje i istraživačko novinarstvo. Priča o 2.900 je samo okvir“, kazao je Berkuljan gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

On je naveo i da se proteklih mjeseci obraćao svim nadležnim institucijama, odgovor od Ministrastva kulture nije dobio. Berkuljan je saopštio i da je su pojedinici sigurno znali i ranije za nestanak značajnog broja predmeta.

“Ovaj aneks prijave proizilazi iz interne muzejske dokumentacije, još 2009. znalo se, ne za toliki broj predmeta, ali se znalo za značajan broj predmeta da nedostaju”, kazao je Berkuljan i dodao da je priječ o predmetima koji ne pripadaju grupi koja je popisana 1962.

Berkuljan navodi i da se teško može govoriti o materijalnoj vrijednosti predmeta koji su nestali.

“Moja namjera je bila da se pokrene lanac odgovornosti, na svim nivoima. Ja se nisam bavio lopovima to neka utvrde nadležni”, poručio je Berkuljan.

Poziva na očuvanje kulturne baštine.

“Ovo više nije moj problem, ovo je državni problem i neka se država tim bavi“, zaključio je Berkuljan.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
aleksandar leso
Gost
aleksandar leso

Zaboravih nešto promisli da su se dokopali Bokeškog Pomorskog Muzeja u Kotoru mada su ga pokrstili što bi od njega ostalo a pitam se.

aleksandar leso
Gost
aleksandar leso

Đe su Austrijeske sablje junače po Kotoru ,Cetinju fale se đedovima napraviše od njih Vojvode a oni šaptali prvo OKUPATORIMA Srbijancima pa onda Italijanima o onda zna se OZNI. OD 18-41 I OD 41-43 aonda od 45 do Juče .A sad prvijema i drugijema..

Kraj
Gost
Kraj

Užasno. Treba odmah da se nađu i vrate, kako bi ih mogli valorizovati – tj. prodati još jednom, za ove što drpaju iz budžeta.

Cetinjanin
Gost
Cetinjanin

Ovo je da je srece problem Direktorata za kulturnu bastinu u Ministarstvu kulture. Imaju li oni direktora tog direktorata? Ne vidjeh ni u jednoj emisiji tog direktora, sakrio se u misju rupu.

Ivica
Gost
Ivica

Ko te pita. Sve je to narodno blago i sad je kod naroda, da mu se nađe. Ko će bolje čuvat Njegošev namještaj od njegovijeh potomakah.

Igor
Gost
Igor

A dje im je ona gospodja Martic iz ministarstvu kulture, cime se ona bavila zadnjih 20 godina u ministarstvu???

Morty
Gost
Morty

Zasto nenispravite naslov kad je pogresan?

Marica
Gost
Marica

I meni se ucinilo da on ne prica samo o muzeju nego o cijeloj Crnoj Gori, a da je za muzej podnio dodatak prijave za predmete poslije 62. Stvarno ste vi iz CDM dezinformatori. Promijenite to,

Morty
Gost
Morty

Nije u narodnom muzeju nego na prostoru CG prije svega u lokalnim muzejima… procitajte dobro tekst pobjede amateri

Ne dirate to
Gost
Ne dirate to

Ja se sjecam da je moj pokojni đed poklonio cetinjskom muzeju-arhivi original dokumenta iz vremena knjazevine-kraljevine Crne Gore , a dobio kopije i prepise istih , e sad vidim da su dobor sacuvani.

xyz
Gost
xyz

Je li išta ostalo?

Ljuta
Gost
Ljuta

ma ne sprdaj se….sve je to lijepo dps okg uzela da im se nadje…kad nisu komunisti onda su njihovi naslednici…ovo potkrepuje teoriju da su cg uvjek bili obicni lopovi od vremena turaka kad su napadali karavane i krali im stoku do danasneg dana kad sve kradu sto im dodje pod ruku a sve u ime vjecne cg…najgore je sto sve… Više »

Ano Minus
Gost
Ano Minus

Problem mozemo gledat i drugcije: Cilj svega je maknut iz javnosti sto vise materijalnijeh dokaza crnogorskoga trajanja! Jer, cg komunisti, bas kao i ova mafija danas, gledali su samo vlastiti interes, a tu je spadala i devastacija crnogorskoga nasljedja. Bez pare i dinara opremili su svoje stanove artefaktima, o kojijema vrlo malo znaju, samo znaju da su vrijedni, a istovremeno… Više »

Rogodjed
Gost
Rogodjed

Vrlo dobro zapazanje.
Kazu, ko je veci junak mjerilo se time ko je mogao vise da pokrade.

Stari
Gost
Stari

Pa djesu ako fali znali iko.

2105
Gost
2105

Da li je ovo moguće!

Klara
Gost
Klara

Kako da ne uzimali su kao da im je djedovina
I staro rukovodstvo a i novo premda ovi novi ne znaju mnogo o eksponatima a mozda su i naucili 😉

dzo
Gost
dzo

svi kod Hulje Pepica

Send this to a friend