Kultura Marković otvorio Mojkovačku filmsku jesen

U razvoj kulture na sjeveru uloženo više od milion i po eura

Vlada Crne Gore je za prethodne tri godine za razvoj kulture samo na sjeveru opredijelila više od milion i po eura, kazao je premijer Duško Marković na otvaranju festivala “Mojkovačka filmska jesen”.

“Nastavićemo da izdvajamo i dodatna sredstva za kulturu i ovdje u Mojkovcu i na svakom drugom mjestu”, kazao je Marković.

Dodao je da je Mojkovačka filmska jesen jedna od najstarijih manifestacija kulture u Crnoj Gori, sa višedecenijskom tradicijom koja je duboko ukorijenjena i na prostoru bivše Jugoslavije.

“Tokom postojanja od bezmalo četiri i po decenije, Mojkovačka filmska jesen prolazila je kroz različite koncepcijske promjene i prilagođavanja i danas se na širim prostorima prepoznaje kao Festival glumca istog govornog područja”, kazao je predsjednik Marković.

Festival, rekao je, danas prepoznajemo kao scenu za promociju domaćih filmskih stvaralaca, razvoj nacionalne kinematogafije, ali i kao priliku za regionalnu i širu participaciju u ovoj kulturnoj sferi.

“Poseban je i zapažen značaj Festivala za kulturnu ponudu Mojkovca, odnosno crnogorskog sjevera, ali i države u cjelini”, kazao je premijer.

On je podsjetio da su Vlada i Ministarstvo kulture uložili značajan trud kako bi crnogorska kinematografija bila usklađena sa zahtjevnim međunarodnim standardima, i postala dio jedinstvene evropske filmske scene.

“Unaprijedili smo zakonodavstvo, obezbijedili stabilne izvore finansiranja. To je omogućilo da Crna Gora pristupi najznačajnijim evropskim programima i fondovima. U toj ravni je i ovogodišnje članstvo u veoma značajnom fondu za kinematografiju Savjeta Evrope – EURIMAŽ. Podsjetiću i da smo formirali Filmski centar, uspostavljajući institucionalizaciju u kinematografskoj industriji”, naglasio je Marković.

Istakao je da film kao sedma umjetnost, sa svojim nezamjenjivim sadržajima, snažno doprinosi pozicioniranju nacionalne kulture u širim okvirima, a njegova dokumentarna sfera, uz druge prioritetne oblasti kulturno-umjetničkog stavaraštva, ima neizostavnu i nezamjenjivu ulogu u očuvanju državnog i kulturnog identiteta.

“Manifestacije poput Mojkovačke filmske jeseni, Ratkovićevih večeri poezije, te sadržaji kulture i umjetnosti koji se prepoznaju po nagradama koje nose imena naših najznačajnijih pisaca – pripadaju politikama koje na najbolji način čuvaju bogatu umjetničku tradiciju, multikulturalnu baštinu i identitet Crne Gore”, rekao je predsjednik Vlade.

Zbog prirodnih ljepota, kazao je, Crna Gora se kroz umjetničku optiku prepoznaje kao sve zanimljivija filmska destinacija.

“Iz tih razloga, posebna pažnja posvećuje se promociji Crne Gore kao izuzetnog potencijala za međunarodnu filmsku industriju, uz primjenu odgovarajućih podsticajnih mjera”, poručio je marković, zaključujući da će svi napori koji budu usmjereni ka uključivanju u regionalne i evropske tokove saradnje, te promociji kulturnog turizma, imati snažnu podršku Vlade i Ministarstva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Peko Dapcevic
Gost
Peko Dapcevic

Oprale se pare bravo, a ti narode i dalje zivi od 2 eura dnevno

Sefket
Gost
Sefket

Mozete ulozit i milijardu evra.Bacena para.Ulozite u obnovu ribljeg fonda unistenog kulturom sjevernjaka.

Send this to a friend