Kultura

U Skoplju otvorena izložba Evropska moda na crnogorskom dvoru – refleksije

Izložba Narodnog muzeja Crne Gore pod nazivom „Evropska moda na crnogorskom dvoru – refleksije“ otvorena je sinoć u Muzeju makedonske borbe za nezavisnost u Skoplju.

Događaju su prisustvovali najviši zvaničnici Sjeverne Makedonije, među kojima su bili predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, predsjednik Sobranja Talat Džaferi i ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, te brojni posjetioci i gosti.

Na otvaranju izložbe govorili su ministar kulture Aleksandar Bogdanović, ministar kulture Republike Sjeverne Makedonije Asaf Ademi, direktorica Narodnog muzeja Crne Gore dr Anastazija Miranović i direktorica Muzeja makedonske borbe za nezavisnost Danijela Nikolova.

Obraćajući se prisutnima, Bogdanović naglasio je kako večerašnja izložba predstavlja novi korak ka kulturnom povezivanju dvije države.

“Iz tog razloga, drago mi je što u Skoplju predstavljamo postavku koja je po mnogo čemu jedinstvena, čiji je koncept fokusiran na one sadržaje naše prošlosti kojima je pokalnjana manja pažnja u istoriografskim i umjetničkim osvrtima na crnogorsko nasljeđe”, naglasio je Bogdanović.

Bogdanović je istakao i važnost tekuće posjete Sjevernoj Makedoniji, koja – kako je kazao – predstavlja osnovu za dublju saradnju tokom predstojećeg razdoblja.

“Vjerujući da će naša država uskoro biti domaćin sličnog događaja kojim će crnogorskoj publici biti predstavljeni fragmenti prošlosti Sjeverne Makedonije, ovim bih putem posebnu zahvalnost želio iskazati partnerima koji su podržali ovu multimedijalnu izložbu. U prilog toj dobroj praksi, podsjetio bih na važnost sadržajne saradnje sa Ministarstvom kulture Sjeverne Makedonije – tim prije jer je pred nama razdoblje zajedničkog rada i realizacije šansi koje nam nude programi prekogranične saradnje”, zaključio je Bogdanović.

Ministar Ademi izrazio je zadovoljstvo što je Skoplje domaćin multimedijalne izložbe koja na jedinstven način oslikava dio crnogorske prošlosti, u sintezi sa savremenim umjetničkim medijima.

“Ova impresivna izložba jedan je od onih projekata koji potvrđuju važnost saradnje i razmjene projekata institucija iz zemalja regije i šire. Vjerujem da upravo podrška ovakvim projektima jeste krucijalna u razvoju politika kulturne različitosti i kreativnosti, a da je istovremeno od značaja i za demokratski kulturni razvoj naših društava”, rekao je Ademi.

On je govorio i o tekućoj posjeti ministra Bogdanovića, ističući kako polja za saradnju ima na pretek.

“Ovim putem želim zahvaliti mom kolegi, ministru Bogdanoviću, sa kojim sam imao izuzetno konstruktivan razgovor, nakon čega smo potpisali i Program o kulturnoj saradnji naših zemalja. Naš zajednički cilj, kojem ćemo biti u potpunosti posvećeni, jeste da u narednom vremenu povećamo broj kulturnih događaja koji će biti rađeni kroz partnerstvo institucija iz Sjeverne Makedonije i Crne Gore”, zaključio je Ademi.

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore dr Anstazija Miranović prisutne je upoznala sa činjenicom kako eksponati iz dvorske riznice, zahvaljujući ovoj izložbi, bivaju prvi put izloženi van granica Crne Gore.

“Čast nam je i što izložbu „Evropska moda na crnogorskom dvoru – refleksije“ predstavljamo baš u Sjevernoj Makedoniji, prijateljskoj zemlji sa kojom dijelimo zajednički kulturološki balkanski prostor. Vjerujem da je ovo samo početak uspješne saradnje između naša dva muzeja i da nas u narednom periodu očekuju uzbudljivi, kvalitetni projekti razmjene i saradnje”, istakla je direktorica NMCG Miranović.

Direktorica Muzeja makedonske borbe za nezavisnost Danijela Nikolova akcentovala je činjenicu kako je riječ o prvoj gostujućoj crnogorskoj izložbi u Sjevernoj Makedoniji.

“Iz tog razloga, naša je čast što se to događa upravo u našem Muzeju. Vjerujem da je ovo veče i prilika za početak uspješnog partnerstva našeg i Narodnog muzeja Crne Gore”, naglasila je ona.

Izložba „Evropska moda na crnogorskom dvoru – refleksije“ oslikava modne trendove u kontekstu kulturnih prilika i društvenih promjena u Crnoj Gori na prelazu iz XIX u XX vijek.

Najveći dio kolekcije čine primjerci odjeće crnogorskih knjaginjica Ksenije i Vjere i snaha, knjaginja Milice – Jute i Natalije – Lili, koje su slijedile evropsku modu. Svečane haljine iz muzejske kolekcije odraz su njihovog suptilnog ukusa, visokog društvenog statusa i standarda, kao i svjedočanstvo modernog stila odijevanja u evropskim metropolama na početku XX vijek.

Dio izložbe posvećen je savremenim refleksijama na datu temu. Autori projekta su dr Anastazija Miranović, Tatjana Jović i Isidora Kovačević, a izložba će biti otvorena do prvog jula.

Send this to a friend