Kultura

U svim vremenima aktuelan je Nušić

Na Ljetnoj pozornici preksinoć je mjuziklom „Mister dolar“ otvoren Festival mediteranskog teatra „Purgatorije“.

Ovacije publike, koja je skoro do posljednjeg mjesta ispunila Ljetnu pozornicu, te nekoliko vraćanja na scenu ansambla Pozorišta na Terazijama potvrdili su da je Centar za kulturu učinio odličan izbor kada je odlučio da mjuziklom „Mister dolar“ otvori ovogodišnji Festival mediteranskog teatra. Uzmu li se u obzir i dešavanja koja su prethodila otvaranju Purgatorija, dani klasične muzike naslovljeni kao Muzičke promenade, te najavljenih 60 programa, ne treba sumnjati da je pun pogodak i slogan „Mi smo centar“, pod kojim se odvija ovogodišnji festival.

Tajna uspjeha

Vrijeme velikog komediografa Branislava Nušića ili vrijeme koje živimo, sasvim je svejedno, tek hor, balet, orkestar i dvadesetak glumaca predvođenih Markom Gverom i Radom Marjanovićem, očarali su publiku igrom, pjesmom i plesom, a mogao bi biti srećan i sam Nušić, jer je njegovu neostvarenu želju da uradi mjuzikl na najljepši način „ispunio“ reditelj Vladimir Lazić sa Pozorištem na Terazijama.

Rad na predstavi sa brojnim igračkim i pjevačkim numerama potrajao je, kako je kazao Marko Gvero, koji je oduševio u ulozi Žana, pet, šest mjeseci.

“U predstavi učestvuje 120 ljudi, pa je taj ozbiljan mehanizam trebalo dobro uvježbati i usaglasiti, a ništa lakše nije bilo doći sa tako velikom mašinerijom u Tivat. Publika nas je divno prihvatila, na stojeće ovacije već se navikavamo, pa mi se čini da smo se malo i razmazili”, kazao je Gvero.

Rade Marjanović kazao je da je u pitanju mlada predstava u koju je uložen ogroman trud i koja ima nevjerovatan prijem kod publike. Naglasio je da uz kvalitetan Nušićev tekst kvalitetu predstave značajno doprinosi muzika.

“Ono što je Nušić napisao je svevremensko, on je jednostavno aktuelan u svim vremenima, a muzika je sjajna i sigurno je jedan od značajnijih faktora za uspjeh ove predstave. Bilo je bitno napraviti aktuelnu muziku, muziku na temu naših starih pjesama i starih raspoloženja. To je urađeno izvanredno”, naglasio je Marjanović. Kompozitor originalne muzike je Ninoslav Ademović, autor songova je Željko Miljanović, autor muzičkih aranžmana i orkestracije je Aleksandar Sedlar, koreografiju je uradila Milica Cerović, scenografiju Aleksandar Veljanović, a kostimi su djelo Vanje Popović.

U centru

Tokom naredna dva mjeseca na Purgatorijama će se odigrati preko 30 pozorišnih predstava, a u takmičarskom dijelu, po izboru selektorke Tanje Mandić Rigonat, našlo se njih devet: „Berlinski zid“ Beogradskog dramskog pozorišta, „Magbet“ Centra za kulturu Tivat i Bitef dance company iz Beograda, „Jami distrikt“ koprodukcija tivatskog CZK, Bitef teatra iz Beograda, Think tank studija Novi Sad i Festivala Maszk Segedin, „U agoniji“ Beoarta iz Beograda, „Tvoja ruka u mojoj ruci“ Opera&theatre Madlenianum Beograd, „Čuvari tvog poštenja“ Gradskog pozorišta iz Podgorice, „Perikle“ Šabačkog pozorišta i „Tako je, ako vam se tako čini“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd

Send this to a friend