Kultura

Učitelj za glas i dobru muziku

Pijanista Đorđe Nešić, redovni profesor na Univerzitetu u Pitsburgu, član Umjetničke globalne fondacije u Ženevi, poseban je po svojoj struci „vokal kouča”, odnosno trenera za operske pjevače. U tom svojstvu on je nedavno prvi put boravio u Kotoru. Pred kotorskom publikom kao korepetitor operskoj pjevačici Marijani Šovran prvi put je nastupio u Kotoru.

Njegovu izvedbu kritika opisuje kao „smjelu”, „osjećajnu” i „suptilno virtuoznu”. Nešić nastupa na resitalima i koncertima i muzicira u kamernim sastavima u SAD i u rodnom Beogradu.

„Vocal couch” znači bukvalno trener za glas, ali naš posao nije samo to, već da odlično poznajemo dikciju svih jezika na kojima pjevači pjevaju, tako da možemo da ih naučuimo da ubjedljivo zvuče na stranim jezicima, na kojima nastupaju. Takođe, mi moramo da ih uputimo kad je stil pjevanja u pitanju, tako da oni nauče preko nas kako treba da zvuči muzika Mocarta u poređenju sa muzikom Stravinskog i kako se frazira u romantičnom stilu, kako u baroknom ili modernom stilu. To je jedan od pravaca pijanističke karijere vrlo razvijen u svijetu”, objasnio je Nešić u razgovoru za Dan.

Na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu nekoliko Nešićevih kolega se bavi ovom vrstom zanimanja, ali kao umjetnički saradnici na vokalnom odsjeku. Naš sagovornik se za vokal kouča dodatno obrazovao, kako bi usavršio dikciju italijanskog, francuskog, njemačkog i engleskog, jezika najvećeg dijela operskog repertoara. Operski pjevači koji potiču sa slovenskih područja posjeduju i lakoću savladavanja dikcije za ruski i češki, pa je svoj uticaj proširio i na taj operski repertoar koji vježba sa mladim solistima.

“Završio sam akademiju u Beogradu 1992. godine i odmah, bukvalno u dva dana poslije diplomskog, otišao u Ameriku. Prvo sam završio masters i onda se preusmjerio. Sve naše pijaniste koji dobro čitaju note tamo pitaju da se bave korepeticijom. Od toga se lijepo zaradi, pa sam se i ja prebacio potpuno na korepeticiju. Odmah sam dobio dosta angažmana, a zatim sam nastavio da se školujem u tom pravcu. Uslijedio je dvogodišnji angažman, prije bih rekao nekakav šegrtluk pri Džulijard školi u Njujorku, gdje sam bio korepetitor i vokal kouč za mlade pjevače. Ta ko sam se preselio u Njujork, iz Filadelfije”, priča Nešić.

U Njujorku, centru muzičkog svijeta, proveo je dvije godine, upoznao mnogo ljudi, a karijera slobodnog umjetnika mu je krenula uzlaznom linijom. Prvih šest, sedam godina se, kaže, školovao, a od 2000. godine, kad je došao u Njujork, započinje njegov pravi profesionalni život.

“Kroz Njujork prolazi mnogo naših muzičara, koji su tamo uspješni. Naročito u poslednjih par godina sarađujem sa mnogo naših operskih pjevača kao što su Željko Lučić, David Bižić, Milijana Nikolić, koji pjevaju u Metropolitenu. Radim u njihovom ogranku koji se bavi sakupljanjem novca za predstave. Donacije se traže ta ko što nastupamo na raznim lokacijama predstavljajući publici novu sezonu. Odjeknulo je u cijelom svijetu kad sam u oktobru u Karnegi holu korepetirao master-klas sa mecosopranistkinjom Džozi Di Donato. Na tom primjeru Kolarac je došao na ideju da organizuje sličnu stvar, tako da sam i tamo održao masterklas”, podsjeća Nešić.

Na Kolarcu Nešić je upravo okončao četvrti masterklas za operske pjevače.

“Drago mi je kad vidim lju de koji nisu samo iz Beograda, nego iz cijele Srbije. Ovog puta došli su nam i jedna djevojka iz Amerike, i dva pjevača iz Hrvatske”, kaže Nešić.

Na pitanje da li bi održao master-klas i za pjevače u Crnoj Gori, Nešić odgovara potvrdno. Da bi master-klas održao ovdje neophodno je da se pjevači najprije prijave, od kojih bi on izabrao nekolicinu. Uslijedilo bi sedam dana velikog rada, tokom kojih bi mladi pjevači morali da savladaju i dio novog repertoara, koji bi predstavili na koncertu.

Đorđe Nešić nastupa i kao solista, i to sa djelima kompozitora sa prostora bivše Jugoslavije, jer se Amerikanci najviše interesuju upravo za taj repertoar.

Njujork je lijep ako ste vrijedni

“Njujork je jako zabavan, vrvi od svega i svačega. Naravno, nije tamo lako, jer je život vrlo skup, ali ako ste vrijedni i radni, može se zaraditi i obezbijediti pristojan život. Sve je lakše kad imate podršnu prijatelja i kolega. Svako jutro provodim za kompjuterom istražujući razne opcije i baveći se promovisanjem. Moram”, objašnjava vokal kouč Đorđe Nešić.

Send this to a friend